Verslag tot 7 september 2014
Hoewel de vakantie is afgelopen en het vergaderseizoen weer gestart valt het veel mensen op dat het zo rustig is in de politiek. Ook hebben een aantal mensen al genoemd dat ze de sfeer anders vinden. Laten we hopen dat deze trend doorzet en er werkelijk een verandering in het bestuurlijke klimaat ontstaat.
De raadsvergadering van afgelopen maandag duurde niet erg lang. Er waren behoorlijk wat hamerpunten en één bespreekpunt was van de agenda afgevoerd, nl. de jaarrekening van Meerwerf. Zo langzamerhand vraag ik me wel af wat de bedoeling van al die tegenstand vanuit Meerwerf is. Het lijkt erop dat men absoluut niet wil erkennen dat de gemeenteraad de eindverantwoordelijkheid heeft voor het openbaar onderwijs. Er is ineens sprake van een geheime fusie tussen Meerwerf en de scholen voor speciaal onderwijs. Daar moet echt het gemeentebestuur in gekend worden, maar we hebben op geen enkele wijze inzage in documenten. Ik kon me er dan ook goed in vinden dat we het van de agenda afhaalden en eerst maar eens verder onderzoek doen naar de achtergronden en omstandigheden.
Een ander bespreekpunt was het parkeren in de Beatrixstraat. Hoewel we pas een motie hadden aangenomen waarin het aantal parkeerplaatsen beperkt was, leken er toch meer voorstanders te zijn voor het helemaal niet parkeren in de Beatrixstraat. De argumenten hiervoor hebben de ChristenUnie overtuigd om in te stemmen met dit voorstel. Eigenlijk vind ik het handhaven op het autoverkeer veel belangrijker. Als fietser word je snel van de sokken gereden op die stukken en dan krijg je nog lelijke woorden en gebaren toe. Ik hoop dat men snel begint met het handhaven op parkeren, dat ontmoedigt wellicht ook het autoverkeer.
Er moesten nog een aantal commissieleden benoemd worden. De meeste gingen bij acclamatie, m.a.w. iedereen was het eens over de kandidaatstelling. Alleen voor de commissie Slim samenwerken moest gestemd worden. Dat kwam omdat één van de kandidaten ziek was en er daardoor geen overleg over eventueel terugtrekken kon plaats vinden. Die stemming ging echt tot het laatste toe door. Uiteindelijk moest het lot beslissen. Dat gebeurt niet vaak en heeft te maken met het ontbreken van een aantal raadsleden waardoor er gelijk geëindigd werd.
Verder was er nog de motie van D66 over een rolstoeltoegankelijk toilet. De motie was eerder ingediend in 2009, maar nooit geëffectueerd. De wethouder prees de betrokkenheid van het D66 raadslid en vond het verheugend dat een nieuw college nodig was om tot uitvoering te komen. Daarmee was de zuurheid uit de motie. Het college zou bij de begrotingsbehandeling met een voorstel komen.
Evengoed waren we nog voor 21.30 uur klaar.
Donderdagavond was er een bijeenkomst over het Sociaal domein voor raadsleden, commissieleden en ambtelijke organisatie. Er was voor gekozen om de wethouder niet aanwezig te laten zijn. Dit zou de onderlinge discussie bevorderen en dat bleek ook wel. Er werden veel vragen gesteld aan de inleiders, de aanpak was plezierig. De discussies intensief, niet het hele programma kon gevolgd worden. Maandagavond wordt het vervolgd in de commissie MO. Er gaan veel geruchten dat de organisatie niet op schema ligt met betrekking tot de 3 decentralisaties. De inleiders waren er van overtuigd dat dit wel het geval was en zij konden eigenlijk ook op alle vragen antwoord geven. Ik heb er wel vertrouwen in, wat natuurlijk niet weg neemt dat er nog veel onzeker is maar men heeft de risico’s aardig in beeld.
Ook hier was de sfeer goed. Het lijkt er op dat de verhoudingen na de coalitievorming en de indiensttreding van het nieuwe college meer ontspannen zijn. Het zijn de eerste signalen en ik hoop dat ze doorzetten.
Vrijdagavond met een groot aantal mensen naar het optreden van Martin Brand geweest. Een begenadigd singer/songwriter/entertainer die een bemoedigende boodschap bracht. Mooi om op die manier je geloof te delen en te beleven.
Tjitske Biersteker