Verslag tot 31 augustus 2014

maandag 01 september 2014 19:24

Even een kort verslag om er weer in te komen. Wellicht dat voor mensen die niet heel actief betrokken zijn bij de politiek het lijkt alsof er lang niets gebeurd is. Gewoonlijk hebben we ook wel een reces van tenminste 4 weken. Deze keer was er voor mijn gevoel bijna geen sprake van reces.

We zaten nog volop in de sfeer van kennismaken met de collegeleden, maar ook met de coalitiepartijen. We hopen op een constructieve periode en dat betekent dat er gewoon hard gewerkt moet worden aan overleg en contact. Daarnaast was er nog de extra raadsvergadering over het RAKC (regionaal advies en kenniscentrum) die uitmondde in een vragenuurtje zonder besluitvorming. De ontwikkelingen zijn onverwacht positief nu Texel aangegeven heeft graag met Den Helder samen te willen werken. Dat laat zien dat er een juiste beslissing is genomen door niet verder te gaan met het RAKC. Er is nog wel heel veel werk aan de winkel voor de gemeente klaar is voor alle veranderingen die in 2015 van start gaan.

We hebben een soort inhaalslag te maken, omdat in de vorige periode men eigenlijk niet eerder beleid wilde ontwikkelen dan nadat men wist hoeveel geld er vanuit Den Haag zou komen. Alle ideeën en initiatieven ten spijt was er een sterk afwachtende houding. Nu is er sprake van een race tegen de klok en dan is het maar een schrale troost dat het grootste deel van de gemeenten nog niet goed op schema ligt.

Ondertussen heeft de wethouder tijdens de eerste commissie MO van dit seizoen de meeste vragen en bedenkingen kunnen weg nemen. Om iedereen weer op de hoogte te brengen is er 4 september een extra raadsbijeenkomst over het Sociale Domein.

De situatie rond Meerwerf blijft een hoofdpijn dossier, al willen de interimbestuurders het graag anders voorstellen. Het komt er op neer dat de huidige directie de eindverantwoordelijkheid van het gemeentebestuur niet erkent en zijn eigen gang gaat. De statuten worden niet ter goedkeuring aan geboden, maar men is al bezig met een sollicitatieprocedure voor leden van de Raad van Toezicht, terwijl het bestuursmodel afhangt van de goedgekeurde statuten. Men wil ook een college van bestuur, terwijl 1 algemeen directeur op een dergelijke schaalgrootte meer dan voldoende is. Hoewel we als raad dus al onze bedenkingen hadden, zijn die vandaag nog versterkt door het bericht van een “geheime” fusie tussen Meerwerf en het samenwerkingsverband van scholen voor speciaal onderwijs. Ook hierin is het gemeentebestuur niet gekend.  Volgens mij is het tijd voor steviger maatregelen om te zorgen dat directie en bestuur zich houden aan de afgesproken verhoudingen, maar ook binnen de financiële kaders blijven.

In de commissie SOB was het belangrijkste onderwerp het parkeren in de Beatrixstraat. In eerste instantie wilden we ons houden aan de recent gemaakte afspraken over 10 (kort)parkeerplekken. Gaandeweg de discussie, vooral over de investeringen, vonden we de 0-optie toch een goed uitgangspunt. Het wordt nog wel een bespreekpunt maandagavond.

In bestuur en middelen was er veel tijd ingeruimd voor de presentatie van de regionalisering van de Brandweer. Dit is geen keuze, maar opgelegd door het Rijk. Het kost natuurlijk altijd meer dan de huidige situatie. Wie roept toch telkens dat schaalvergroting voordelen biedt? Met minder menskracht, efficienter gebruik van materieel en meer geld moet de Brandweer omgevormd worden. Eén van de inleiders stelde ons gerust: de brandweer blijft wel blussen, gelukkig maar!

Ook het Rekenkamerrapport over de inhuur externen is uitgebreid besproken. In het algemeen zijn dit gedegen, goed leesbare rapporten met zinvolle aanbevelingen. WE kunnen dan ook niets anders doen dan de adviezen opvolgen.

De auditcommmissie is ook bij elkaar geweest om samen met onze accountant de opzet van de nieuwe stresstest te bespreken. De accountant moet onder tijdsdruk een behoorlijke prestatie leveren want de afspraak is dat het definitieve rapport begin september gepresenteerd wordt.

Deze week is er ook weer tijd geïnvesteerd in het onderlinge contact en overleg. Ik ben erg blij met de sfeer die er heerst, de ruimte die ieder krijgt om zijn eigen inbreng en insteek te kiezen. Toch komen we vaak heel dicht bij elkaar uit.

De verschillende commissies zijn nu goed bemensd vanuit de ChristenUnie. Dat vind ik  heel plezierig, vooral omdat iedereen zich enthousiast inzet. Dat betekent ook dat de ChristenUnie nu gemakkelijker vertegenwoordigt is bij gebeurtenissen als Wijkplatformvergaderingen enz. Dit soort activiteiten kan nu wat verdeeld worden, gelukkig.

Ik heb Den Helder altijd mede uniek gevonden vanwege het rijke verenigingsleven. Zaterdag merkte ik dat ook weer, want ik liep even binnen bij de open dag van de Volksuniversiteit. Het was er zo druk en er was zoveel te beleven. Mensen hadden er weer zin in en eigenlijk had ik ook wel zin in één van de vele cursussen, maar ik denk niet dat ik nog een gaatje vrij heb. Vanuit mijn achtertuin kon ik nog mee genieten van het LMSE-gebeuren. Het klonk gezellig en ik denk niet dat die paar buitjes veel invloed hebben gehad op de drukte.

Iemand vroeg mij vandaag of ik wel een beetje kon schakelen tussen politiek en andere zaken. Ging het niet altijd over politiek, was de gedachte. Vaak is dat natuurlijk het geval, ook omdat anderen graag willen laten weten wat ze van bepaalde zaken vinden en dat is goed. Alleen op zondag ligt dat anders, dan luister ik alleen maar en kom tot rust. Na afloop van de dienst drinken we vaak gezamenlijk koffie en onder de koffie hebben we het over van alles en nog wat  maar zelden over de politiek, heerlijk rustig.

Tjitske Biersteker

« Terug