Verslag over de afgelopen periode tot 14 mei 2014

Tjitske 158x200donderdag 15 mei 2014 22:54

Verslag

Gewoonlijk doe ik wekelijks verslag van mijn politieke activiteiten maar afgelopen week was het zo druk dat ik er niet aan toe gekomen ben. Dus maak ik er nu een verslag van bijna 2 weken van. Voor de rest van deze week staat er niet veel meer op het programma, qua politiek en nu kan ik mooi alle recente ontwikkelingen rondom de formatie en de commissies in één keer mee nemen.

Herdenking

Vorige week stond de raadsvergadering in het teken van de benoemingen, veel moties en vragen. De vergadering was een dag opgeschoven vanwege Bevrijdingsdag. Op zich belangrijk om dat te vieren, maar ik vind de Dodenherdenking op 4 mei altijd indrukwekkender. Het viel me op dat er ’s avonds meer jongeren dan anders waren. Het was sowieso drukker dan voorgaande keren. Ik ben blij dat we nog steeds met elkaar willen herdenken en dat het verleden op die manier levend blijft. Het initiatief van een aantal jongeren om een “oorlogsmuseum” in de bunker aan de Nieuwe weg te beginnen valt ook onder die voortdurende belangstelling voor het Helderse oorlogsverleden en ik kan dat erg waarderen.

Raadsvergadering

Wat betreft de raadsvergadering van 6 mei: hierin zijn een aantal van onze commissieleden beëdigd. De overigen volgen nog op een ander moment. De mondelinge vragen gingen over de overlast rondom het MFC in Nieuw DH. De beantwoording bleef vaag en ging uit van een andere plek. Lastig als je zo mis verstaan wordt. Het is niet het moment voor discussies. Hopelijk is het signaal wel over gekomen.

 De andere vraag betrof toekenningen vanuit de WMO. Hoewel de wethouder stelde dat het hier om een individuele zaak ging die niet in de raad thuishoorde was het gemakkelijk te veralgemeniseren. Ik wilde aandacht vragen voor onduidelijk beleid rondom toekenningen van voorzieningen vanuit de WMO. Het ging om communicatiemiddelen voor een bijna 4-jarig meisje, ernstig meervoudig gehandicapt. De ouders hebben al meerdere keren een beroep op de WMO gedaan voor de aanschaf van deze voorzieningen, maar worden steeds afgewezen om onduidelijke redenen. Geld om de middelen zelf aan te schaffen hebben ze niet. De wethouder stelde dat de ouders een beroep op de verkeerde voorziening hebben gedaan en dat is dus niet waar. Ook hier weer: opzettelijk mis verstaan kan niet gecorrigeerd worden omdat er geen discussie plaats kan vinden. Ondertussen gaat er veel kostbare tijd verloren, want het aanleren van communicatieve vaardigheden gaat het best als kinderen jong zijn, ook gehandicapte kinderen.

Moties

De belangrijkste motie betrof die van de Stadspartij over nieuwbouw stadhuis op de stationslocatie. In het presidium was eerst  nog gezegd dat het bij een verklaring zou blijven. Het is toch een motie geworden om te voorkomen dat de stadhuisdiscussie onderwerp wordt van de coalitie onderhandelingen. Dit tot groot ongenoegen van vooral het CDA, die hieraan heel wat lelijke woorden wijdde. Mijn reactie  hierop werd vanuit het publiek ondersteund (dat mag eigenlijk niet, maar is wel eens prettig om te horen J).

De ChristenUnie had een motie aangekondigd over het RAKC (regionaal administratie en kenniscentrum, onderdeel van de decentralisaties in het sociale domein). Die motie heb ik onder protest aangehouden. Vlak voor de raadsvergadering riep de burgemeester de fractievoorzitters bij elkaar om te vertellen dat gedeputeerde Bond had gebeld met de mededeling dat als de motie zou worden aangenomen er van enige bestuurlijke samenwerking geen sprake meer zou zijn. Een heel opmerkelijke actie, die ergens tussen presidium en raadsvergadering zou hebben plaats gevonden. Hoewel de motie op voorhand al op een meerderheid kon rekenen, twijfelden een aantal fractievoorzitters na dit bericht. Nu de motie aangehouden is, kan hij op een later moment altijd ingediend worden. Het RAKC stond daarna op de agenda van de commissie MO. We hadden bovendien een oproep gekregen om bij de burgemeester te komen voor nadere informatie over de gevolgen van de motie voor de regionale samenwerking.

Steunfracie

 Woensdagavond hadden we weer een steunfractiebijeenkomst. Een betrokken groep mensen die graag wil meedenken in de nieuwe situatie. We hebben constructieve overleggen. Binnenkort kunnen we op volle sterkte alle commissies bijwonen. Dat voelt goed.

Financiën

Donderdag een lange bijeenkomst in de Helderse Vallei over de gemeentefinanciën. Een goed in elkaar gezet programma, maar de hoeveelheid informatie was wel wat veel voor sommigen. Het eten was er goed en vanzelfsprekend helemaal ecologisch en fairtrade.

Overleg

Zaterdagmorgen (10 mei) om 6.30 uur al bezig met stukken over het RAKC, want verder in de week geen tijd gehad om alle informatie te verwerken en het onderwerp is te belangrijk om slecht geïnformeerd te bespreken maandagavond. Bovendien moesten de tussenrapportages van de verbonden partijen ook nog doorgenomen worden en had ik nog een afspraak met de Stadspartij samen met de andere kleine partijen.

Formatie

Na de bijzondere uitslag van de verkiezingen was afgesproken dat de Stadspartij het voortouw zou nemen. Ze leken dat verstandig aan te pakken door eerst een informateur, later formateur in te schakelen. De opdracht aan de (in)formateur was ruim: er moest met alle partijen gesproken worden. Gaandeweg ontaardde deze ruime opdracht toch vooral in een zwalkende koers met veel onduidelijkheden. Daarbij kreeg ik de indruk dat er een verschil van inzicht was tussen de formateur en de Stadspartij. Al in een vroeg stadium hadden de kleine partijen aangegeven te willen participeren als een samenwerkingsverband. De ene keer werd dit gezien als een verfrissend idee, de andere keer was het geen optie. Kortom een lastige periode. Afgelopen week waren we ineens weer in beeld. De gesprekken werden echter niet over en weer gecommuniceerd, dus bleek de ene keer de Stadspartij van niets te weten de andere keer de formateur. Uiteindelijk hebben we als kleine 4 partijen vrijdagavond nog overleg gehad over de situatie en werden we zaterdagmiddag uitgenodigd door de Stadspartij. Die heeft regelmatig aangegeven dat ze graag als uitgangspunt van de coalitie een samenwerking tussen de Stadspartij en de 4 kleine partijen zag, aangevuld met 1 of 2 anderen. Na dit overleg kregen we laat in de middag nog een telefoontje over een nieuwe optie. Daar hebben we ’s avonds nog over gesproken met elkaar en door gegeven dat we hier onder voorwaarden mee in konden stemmen. Dan is het wel bizar om uit het nieuws te moeten vernemen dat we niet langer mee doen. Het is meer de gang van zaken die me irriteert dan de uitkomst.

 

 

RAKC

Zoals ik al eerder meldde werd de motie over het RAKC aangehouden vanwege een actie van de gedeputeerde. Maandagavond werden we door de burgemeester bij gepraat. De gedeputeerde had wel erg overdreven gereageerd; er was helemaal geen sprake van paniek onder burgemeesters vanwege onze motie. Die had dus ingediend kunnen worden en een meerderheid behaald. Tijdens het overleg afgelopen zaterdag met de Stadspartij bleek dat men ook nog steeds van mening was dat voorlopig het besluit om het RAKC in Schagen te vestigen niet genomen moest worden. Tijdens de commissievergadering van afgelopen maandag bleek dat het zo ongeveer als een hamerpunt doorgaat naar de raad. Geen tegenstand van de Stadspartij. Kennelijk is dit als eerste gesneuveld in de verdere coalitiebesprekingen.

Commissies

Tijdens bestuur en middelen werden de rapportages van de verschillende verbonden partijen besproken. Je kunt er veel van vinden, maar het is gewoon een stand van zaken. Begroting en jaarrekening zijn voor een gemeenteraad belangrijker documenten.

Een ander voorstel was om de inning van de lokale belastingen uit te besteden via een gemeenschappelijke regeling. In eerste instantie waren de verschillende fracties hier tamelijk kritisch op, maar in 2e instantie werd de uitbesteding als onvermijdelijk gezien.

Die hele regionale samenwerking brengt Den Helder niets; alles wordt in andere plaatsen gevestigd. Eerder had de burgemeester gezegd dat je in een dergelijke situatie vooral moet geven en nemen en dat er sprake moet zijn van een “gunfactor” . Den Helder geeft vooral (veel weg) maar neemt niets en wordt ook niets gegund. Beide uitbestedingen (RAKC en Cosensus) kosten de gemeente jarenlang veel geld.

Woensdagavond was onze ledenvergadering. Het is verheugend te constateren dat er zich kandidaten voor bestuursfuncties hebben gemeld. Hiermee kunnen we ook in dit opzicht een vervelende periode achter ons laten.

Donderdag de eerste keer auditcommissie over de jaarrekening. We hebben nog verschillende overleggen met de accountant te gaan. Donderdagmiddag de eerste redactievergadering van Raad en Daad. Ook in een nieuwe samenstelling. Dat zijn gewoon leuke activiteiten. Hiermee zit de week al weer aardig vol. De rest van de week wil ik wat andere prioriteiten stellen. Het belooft mooi weer te worden, dus wil ik flink naar buiten, genieten van Gods Schepping.

Tjitske Biersteker

« Terug