Verslag tot 23 maart 2014

Tjitske 158x200maandag 24 maart 2014 19:15

Verslag tot 23 maart 2014

Dit is het laatste verslag van deze bestuurlijke periode. Met de verkiezingen van 19 maart is een einde gekomen aan een bijzonder enerverende periode.

Maandagavond hadden we nog een gewone raadsvergadering met daarin maar één belangrijk punt en dat was “de concretisering van het regionaal transitiedocument jeugdzorg”. In 2015 moet veel zorg, waaronder jeugdzorg door gemeenten uitgevoerd gaan worden. Het Rijk vindt wel dat er zekerheden moeten zijn over de continuïteit van de zorg aan jongeren en heeft daarom gemeenten/regio’s  opgelegd om een transitiedocument op te stellen. Hierin wordt geregeld hoe de zorg voor 2015 vorm  krijgt en de afspraken die daarover gemaakt zijn. Het Rijk vond het transitiedocument van de regio Kop van Noord-Holland niet concreet genoeg. Vandaar dus deze aanvulling.

De gemeenteraad vindt, in meerderheid dat er nog te weinig voortgang is op het gebied van bijv. de invulling van de sociale wijkteams. Jeugdzorg moet hiervan een onderdeel worden. Uiteindelijk is het document wel vast gesteld. Dat was ook nodig omdat anders geen contracten met aanbieders gesloten kunnen worden. Wachten tot de nieuwe gemeenteraad hierin een besluit heeft genomen, levert een vertraging op die de invoering per  1-1-2015 in gevaar brengt.

De samenstelling van de sociale wijkteams is voor veel partijen een zorgenkind. Reden voor de PvdA om een uitgebreide motie in te dienen. Het leek er op dat die het op deze manier niet ging halen. Op voorstel van de ChristenUnie is de motie in 2-en gedeeld en een item verwijderd. Hierna haalden beide moties het, gelukkig. Dat is een positieve afsluiting van een toch wel moeizame periode.

De ChristenUnie had ook nog een motie “vreemd aan de orde van de dag” ingediend. Dit betrof een voorstel om een beloning in te stellen voor het best leesbare ambtelijke document. Enerzijds geef je daarmee blijk van waardering voor het werk van ambtenaren, anderzijds stimuleer je een nog betere leesbaarheid van de vele documenten. Ook die motie heeft het gehaald en dat betekent dat de nieuwe periode kan beginnen met een positieve insteek.

Woensdag was voor velen een spannende dag. De uitkomst van de verkiezing meer dan verrassend, ook voor de Stadspartij zelf denk ik. Met deze uitslag heeft de Helderse bevolking overduidelijk laten weten hoe ze over de nieuwbouw plannen voor het stadhuis denkt. Het is een herhaling van de uitslagen van 2010, maar dan stelliger. Ook toen gaf de bevolking aan tegen nieuwbouw te zijn, door massaal te stemmen op Trots op Nederland/Den Helder. Kennelijk heeft men nu meer vertrouwen in de Stadspartij. Met deze uitslag is het ook logisch dat de ChristenUnie een zetel heeft verloren. De interne verdeeldheid over dit onderwerp heeft het de kiezer moeilijk gemaakt om opnieuw voor de ChristenUnie te kiezen. Het is heel jammer geweest dat de kiezer geen vertrouwen had in het oplossend vermogen binnen de ChristenUnie in de loop van de tijd, maar wel begrijpelijk. Dit betekent dat de komende 4 jaar er hard gewerkt moet worden om het vertrouwen terug te winnen.

De bevolking heeft een duidelijke keuze gemaakt. Dit was natuurlijk voor de huidige coalitie bijzonder teleurstellend. Een provinciale bestuurder meende hierin ook een rol te moeten spelen door de Stadspartij nadrukkelijk mee te geven dat het stadhuis er moet komen. Zeker vergeten dat de provincie zelf ook een zeer duur plan heeft “afgeschoten”. Het stadhuis is een lokale aangelegenheid waar geen provinciale gelden mee zijn gemoeid. De provinciale subsidie is tot op heden volledig besteed aan de stedelijke vernieuwing, waarbij de provincie de eerdere toezeggingen niet waar heeft gemaakt. In plaats van de beloofde €20 mio, dragen ze €10 mio bij. Nog steeds een aanzienlijk bedrag, maar dat geeft niet zonder meer recht om invloed uit te oefenen op lokale aangelegenheden. Daar is regelgeving over. De gedeputeerde heeft hiermee niet alleen een partij onder druk willen zetten, maar ook de bevolking buiten spel willen zetten.

Hoewel ik het verlies van een zetel betreur, denk ik wel dat de huidige uitslagen perspectief bieden op een gemeenteraad waarin beter samen gewerkt wordt en er kans is op een positiever imago van het lokale openbaar bestuur.

Nu dan even in rustiger vaarwater, even tijd voor bezinning voordat het raadswerk weer gewoon van start gaat. De nadruk ligt de komende tijd op zorg en welzijn en dat zijn onderwerpen waar ik altijd al veel affiniteit mee heb. Ik hoop dat we daar als ChristenUnie ook nu nog een rol in mogen spelen.

We leven toe naar Pasen en doen dat met onze Bijbelstudiegroep aan de hand van een dagboek over de 40-dagentijd. Het is fijn om zo bewust deze tijd te beleven.

Tjitske Biersteker

« Terug