Verslag tot 16 maart 2014

Voor de kraamzaterdag 15 maart 2014 18:55

Deze week staat vooral in het teken van de verkiezingen; 2 debatten en een verkiezingsmarkt. Het gewone raadswerk gaat ook nog door.  Dus een drukke week.

Maandagavond verviel de commissie bestuur en middelen. In een eerder presidium was aangegeven dat de raad geen besluiten meer wilde nemen die het functioneren van de volgende raad betroffen. Toen bleven er geen agendapunten meer over. In de commissie MO stond de concretisering van het Transitiedocument jeugdzorg op de agenda. Een mondvol en een moeilijk onderwerp. We moeten in dit document aangeven hoe we als gemeente denken de jeugdzorg vorm te geven voor tenminste het jaar 2015. Dit is een overgangsjaar waarin de zorg voor jeugdigen gecontinueerd moet worden.

We zijn laat met het bespreken en besluiten van dit onderwerp. In de omliggende regio is hierop al een besluit genomen. Er zijn nog veel vragen over, maar er is geen tijd meer voor verdieping. In de komende raadsvergadering moet dit besluit genomen worden omdat er met organisaties afspraken gemaakt moeten worden. Als het besluit pas in de nieuwe raad genomen wordt, duurt het zo een paar maanden voordat er aanbesteed kan worden. Dat brengt organisaties is tijdnood. Door nu het besluit te nemen, kan door gegaan worden met aanbestedingen.

Dinsdagavond was het verkiezingsdebat in het centrum. De locatie was aardig en de zaal leek vol. De vraag is maar hoeveel ongebonden burgers hierbij aanwezig waren. Het leek mij dat er sprake was van veel aanhangers van partijen. Eén van de stellingen die geponeerd werd ging over coffeeshops in de binnenstad. Dit hield de gemoederen in elk geval bezig.  Er was deze avond in elk geval meer debat, ook onderling dan tijdens het eerdere FNV-debat.

Woensdagavond werd in onze kerk biddag voor gewas en arbeid gevierd. Deze dag wordt in het oosten van ons land nog als zondag gevierd. Dat is ook de reden dat de verkiezingen dit jaar zo laat zijn. Vorige week woensdag was het Aswoensdag. Op die dag wilde men ook geen verkiezingen houden. Vandaar dus nu 19 maart.

Donderdag was het verkiezingsdebat in het Juniorcollege in Julianadorp. Ook dit werd goed bezocht en zo te zien waren er wat meer ongebonden burgers op af gekomen. De debatleidster zette de zaak regelmatig op scherp. Ik denk dat dit voor de zaal de meest interessante avond was. Zelf vond ik dit een lastiger opzet. Er moest vaak “gevochten” worden om het woord te krijgen en dat ligt mij minder. Voor en na die tijd was er genoeg gelegenheid om met mensen in gesprek te raken.

Het was deze week ook week van de Zorg. In veel zorginstellingen werd vandaag open huis gehouden en waren er allerlei activiteiten. De landelijke ChristenUnie heeft in een aantal zorginstellingen het Actieplan zorg gepresenteerd, vergezeld van gebak. Alle lijsttrekkers hebben het Actieplan ondertekend. Aan de lokale ChristenUniefracties werd gevraagd om deze actie te ondersteunen door het Actieplan Zorg ook aan te bieden aan een zorginstelling. Wij hebben mee gedaan en gekozen voor Buurtzorg, een kleinschalige thuiszorgorganisatie met een eigen visie op zorg en ondersteuning. Ik vond het leuk om te doen.

Verder hebben we de hele zaterdag op de markt gestaan met informatie en hebbedingetjes om met het publiek in gesprek te gaan. Opvallend hoe veel mensen aan geven niet te gaan stemmen. Dat vind ik jammer. Immers, wie vertegenwoordigt de nieuwe raad dan als de opkomst misschien de 40% niet te boven komt?

Verder ging het gesprek op de markt regelmatig over het artikel in het NRC van vandaag. Het heeft er in elk geval voor gezorgd dat die krant vandaag al snel nergens meer te koop was.  Ik heb me verbaasd over sommige conclusies/uitspraken maar we zullen het er mee moeten doen. Dan word ik toch telkens weer bepaald bij mijn “Leitmotiv” om politiek actief te zijn, nl. Micha 6:8 waar in het gaat over recht doen, trouw zijn en eenvoudig je weg met de Heer gaan. Daar hou ik me aan vast en daar mag ik ook morgen weer bij bepaald worden.

Tjitske Biersteker

« Terug