Verslag tot 29 september 2013
Meerwerf
Opnieuw vielen afgelopen maandag commissievergaderingen uit. Alleen de commissie maatschappelijke ontwikkeling ging door met maar één agendapunt, nl. de voortgang bij St. Meerwerf, overkoepelend orgaan voor het openbaar basisonderwijs. Al sinds vorig jaar zijn er bestuurlijke problemen en een directie die zichzelf extra inkomen heeft toe bedeeld zonder commentaar van het bestuur. De gemeenteraad is eindverantwoordelijk voor het openbaar basisonderwijs. We hebben begin van het jaar aan het college gevraagd een commissie van goede diensten in te stellen om orde op zaken te brengen. Ook vonden we dat de zittingstermijn van de voorzitter van het bestuur niet verlengd moest worden. De wethouder wilde eerst niet aan de instelling van zo’n commissie van goede diensten. Afgelopen maandag vertelde ze dat ze nu ook vond dat het veel te lang duurde voor er orde op zaken werd gesteld en nu wordt die commissie van goede diensten alsnog ingesteld, overigens in een andere samenstelling dan door de raad voor gesteld. De raad was tevreden en daarmee was de vergadering snel af gelopen.
Werkgroep sociaal domein
Na afloop van de commissievergadering nog een bijeenkomst met de Helderse vertegenwoordiging in de werkgroep sociaal domein.
In 2015 verandert er veel op het gebied van sociale zaken en zekerheden. Nu al zijn gemeenten druk bezig om zich een beeld te vormen van wat hun taken worden. Het blijkt dat het Rijk enerzijds taken afstoot richting gemeenten en anderzijds min of meer dwingend oplegt dat er regionale samenwerkingsverbanden komen. Dat levert een soort spagaat op voor gemeenten. Ze krijgen niet de tijd om te bepalen wat er binnen de gemeente nodig is en moeten alvast in regionale verbanden bedenken hoe de samenwerking vorm moet krijgen. In de kop van Noord Holland werken Texel, Zijpe, Schagen en Den Helder samen aan deze opdracht.
Er bestond al een stuurgroep met daarin de wethouders van genoemde gemeenten uit de tijd van de Wet werken naar vermogen. Eigenlijk zijn zij geruisloos verder gegaan als stuurgroep Sociaal domein. Dit tot ongenoegen van verschillende gemeenteraden omdat het ontwikkelen van nieuw beleid eigenlijk een gemeenteraadstaak is, maar hebben binnen deze stuurgroep geen enkele inbreng. Na enig aandrang is er uiteindelijk een werkgroep vanuit de verschillende gemeenteraden opgericht, die door de stuurgroep als klankbord wordt gezien, maar de werkgroep wil zelf graag participeren in de verdere ontwikkelingen op het gebied van de decentralisaties. Dat lukt niet erg en dat heeft er toe geleid dat de Helderse raadsleden zich ernstig beraden op het nut van de werkgroep en onze aanwezigheid daarin. Uit mailwisselling blijkt dat dit bij anderen ook leeft, dus is de vraag: “hoe nu verder?” We hebben het er maandagavond over gehad en zullen volgende week hier verder over spreken.
Begroting en stresstest
Dinsdagmiddag kregen we een technische toelichting op de door het college vastgestelde begroting. Nu is de techniek van de begroting mij inmiddels wel duidelijk, de inhoud is ieder jaar weer een verrassing. Toch ga ik altijd even naar de toelichting. Het zorgt ervoor dat de grote lijnen direct al helder worden. Het is ook telkens een hoop werk om die begroting te lezen en de verbanden te zien tussen alle andere financiële documenten, zoals de Kadernota, de meicirculaire (brief van het Rijk met financiële consequenties) en nu ook nog de stresstest van onze accountant. Wat mij opviel was dat het college al een voorschot op de uitkomsten van die stresstest heeft genomen en de weerstandsratio (berekend bedrag dat nodig is om tegenvallers op te vangen) fors naar beneden wil bijstellen. De stresstest geeft juist de ruimte aan die er is in geval van (ernstige) bezuinigingen door het Rijk. Lokaal moeten we gewoon binnen budgetten blijven en niet verder willen springen dan de polsstok lang is. Dat lukt nog steeds niet erg, maar als we niet bijstellen dan wordt de volgende gemeenteraad opgezadeld met behoorlijke ‘uitdagingen” zoals dat dan heet.
Informele bijeenkomst Zeestad/Woningstichting
’s Avonds was er een bijeenkomst, georganiseerd door Zeestad en Woningstichting om raad, college en ambtelijke organisatie op de hoogte te brengen van alle ontwikkelingen. Kennelijk was iedereen al op de hoogte want de belangstelling was bijzonder mager. Zelf heb ik niet mee gelopen door de binnenstad, maar wel het tweede deel van de bijeenkomst bij gewoond. Het leidt geen twijfel dat hetgeen met name door Woningstichting wordt gebouwd een mooie uitstraling heeft. Zelf vind ik het pand aan de Weststraat dat volledig authentiek is hersteld, inclusief de half ronde ramen het meest in het oog springend. De politieke vraag moet echter gesteld worden waar de prioriteiten liggen of moeten liggen. Vanzelfsprekend heeft Woningstichting veel belang bij een stad die er goed uitziet. Hun credo is niet voor niets: ‘als het met de stad goed gaat, gaat het ook goed met Woningstichting’. De gemeenteraad moet nog wel in staat gesteld worden om visie te ontwikkelen op de toekomst. Volgende week gaan we daar een poging toe doen door de Strategische visie 2020 tegen het licht te houden. Wellicht leidt dit tot andere inzichten.
Ontdeklab
Woensdagmiddag even naar de opening van een nieuwe activiteit van de Helderse Vallei, het ontdeklab. Kinderen mogen hier met allerlei proefjes experimenteren. Het is erg leuk ingericht, creatief ook. Ik kon merken dat bezoekers de Helderse vallei enorm waarderen en zelf kom ik er ook graag met de kleinkinderen.
Wijkmanifestatie
Zaterdag was een prachtige dag en dus trof nieuw Den Helder het erg met de wijkmanifestatie. Heel gezellig en veel te beleven, niet alleen standaard zaken maar ook bijzondere workshops, modeshows en optredens. Bijzonder geslaagd.
Zo tussen alle activiteiten door volg ik ook de begrotingsbehandeling in de Tweede kamer regelmatig. Ik verbaas me over de starre opstelling van dit minderheidskabinet maar ik was bijzonder verheugd over de door de ChristenUnie ingediende tegenbegroting. Hierin worden gezinnen en bedrijven ontzien en is er oog voor de zwakken in de samenleving. Bezuinigingen lijken nog steeds nodig, maar op deze manier wordt het wel meer acceptabel dan met de voorstellen van het Kabinet.
Als ik de problematiek op nationaal niveau zo eens bekijk dan lijken de financiële perikelen van de gemeente nog wel mee te vallen. Toch kosten ze heel wat hoofdbrekens en “broed” ik nog op de schriftelijke vragen die ik maandag in wil dienen.
Eerst is er gelukkig de zondag en nog wel een bijzondere want in ons kerkverband wordt dan het Heilig Avondmaal gevierd en het is toch telkens weer bijzonder om op deze manier stil te staan bij het offer van onze Here Jezus Christus.
Tjitske Biersteker