Verslag tot 31-03-2013
In verschillende kerkelijke gemeenten is het gewoonte om in de week voor Pasen iedere dag even bij elkaar te komen om op die manier toe te leven naar het Paasfeest. Dit jaar wilden we dat ook in onze gemeente opstarten. Ik wilde daar graag een paar keer bij zijn en probeerde mijn agenda wat leeg te krijgen. Toen dat gelukt was, werd ik ziek. Zelfs The Passion heb ik niet mee gemaakt. De verhalen en het enthousiasme binnen de gemeente waren in elk geval heel bemoedigend.
Het is niet erg druk met commissiewerk; de commissie B en M ging niet door wegens gebrek aan agendapunten. Bij MO stond alleen een min of meer technisch stuk op de agenda over Volwasseneducatie. Ook de gang van zaken rond Meerwerf stond geagendeerd.
Bij Stadsontwikkeling en beheer werd het Assorgiaplein gepresenteerd. Het plan is sterk gewijzigd t.o.v. de eerste plannen. Hiermee is het voor de investeerders een stuk haalbaarder geworden. Jammer dat opnieuw de Vomar niet mee wil werken. In nieuw Den Helder heeft diezelfde Vomar voor een eindeloze uitstelprocedure gezorgd door gebrek aan medewerking. Gelukkig is dit plan verder niet afhankelijk van hun medewerking maar het zou het plan wel mooier gemaakt hebben. Iedereen was erg enthousiast over het gepresenteerde. Mogelijk dat er nog wat extra aandacht kan zijn voor een verbreding van de toegang vanaf de Spoorstraat. Dit lijkt nu wat erg smal, maar misschien valt het ook wel mee.
Dinsdag was er om 18.00 uitleg over de RUD’s (regionale uitvoeringsdiensten) met betrekking tot afvalinzameling. Op zichzelf ziet het er best goed uit en wordt er slagvaardig opgetreden. Toch vind ik het wat vreemd dat enerzijds het Rijk wil decentraliseren richting gemeenten, anderzijds komt ze met dwingend opgelegde samenwerkingsovereenkomsten omdat men meent dat gemeenten de slagkracht ontberen. Dat klinkt dan wel aardig, maar op deze manier is de democratische controle wel weg. Als je nu als gemeente bezwaar hebt tegen een ontwikkeling dan ben je maar een onderdeel en lijk je weinig meer in te brengen te hebben. Volgens de kwartiermaker van de RUD is dat hier niet aan de orde en wordt gewoon het werk uitgevoerd zoals de gemeenten het willen.
Hierop aansluitend was er nog een overleg over het initiatiefvoorstel m.b.t. het aanbestedingsdocument nieuwbouw Stadhuis. De gang van zaken bij een initiatiefvoorstel is dat dit eerst aangekondigd wordt tijdens een raadsvergadering, waarna de agendacommissie bepaalt op welke volgende raadsvergadering dit initiatiefvoorstel inhoudelijk besproken wordt. Omdat we willen dat het voorstel zo breed mogelijk wordt gedragen, hebben we het al in een vroeg stadium aangekondigd. Ik meende eigenlijk dat het wellicht in de bijeenkomst van 19 maart betrokken kon worden, maar daar werd het niet ingebracht. Zelf wilden we als groep de daar gehoorde informatie wel in het stuk verwerken evenals een aantal aanscherpingen. Zoals het er nu naar uitziet, wordt het op de agenda van 8 april geplaatst, waarna inhoudelijke behandeling op zijn vroegst 14 dagen later plaats vindt. Daartussen door kan het nog in een commissievergadering besproken worden. We zullen het in elk geval ook tijdens de raadsbrede commissie van 3 april inbrengen. Dit is een bijzondere vergadering omdat het er niet naar uitziet dat de raad gevraagd wordt een besluit te nemen.
Woensdag was er voor raadsleden de gelegenheid om deel te nemen aan een mediatraining. Deze was een keer uitgesteld vanwege gebrek aan belangstelling. Dat was voor mij vooral de reden om nu wel deel te nemen. Van te voren had ik zoiets van: “als het nu nog niet lukt, dan leer ik het nooit”. Toch was het interessant en leerzaam en heb ik nieuwe inzichten opgedaan. Er is niets mis met een regelmatige update van kennis op dit gebied. Of je daarmee alle uitglijers voorkomt weet ik niet maar het zal zeker schelen.
Ik wens iedereen Gezegende Paasdagen.
Tjitske Biersteker