Verslag tot 4 november 2012

zaterdag 03 november 2012 11:51

Bijna een week na het raadsbesluit over het stadhuis vind ik het wel tijd voor een terugblik. Ieder ander heeft er zijn mening al op los gelaten. Ik  vind het belangrijker om onze achterban goed te informeren.

 De situatie liep maandag uit de hand maar de kiem van de problemen was al veel eerder gelegd. Eigenlijk direct na het sluiten van het coalitieakkoord kreeg ik al het idee dat we alleen getalsmatig van belang waren,  niet wat inbreng betreft.

 Tijdens de discussies voor de zomervakantie over de stadhuisplannen van het college heeft het er binnen de coalitie stevig "gerookt" , zoals u indertijd uit mijn verslaglegging kon opmaken. Het ging daarbij om 2 zaken: we konden het voorstel niet ondersteunen omdat niet binnen de kaders was gebleven en we wilden via  een motie een doorstart maken en de PvdA hier in elk geval bij betrekken omdat die, via een amendement een soort gelijke insteek had. Beide voorstellen vielen niet goed. Omdat duidelijk werd dat andere voorstellen geen meerderheid zouden krijgen, heeft de voltallige coalitie uiteindelijk voor de motie gestemd, al was dat "contre coeur" volgens de VVD(met tegenzin).

 Wij waren juist heel blij met de enorme steun. Dat was in dit dossier nog niet vaak voor gekomen. Onderdeel van de uitvoering was het inwinnen van een extern advies. Dat kwam in oktober. De adviezen gingen verder dan de bestuursopdracht. Er werd o.a. een mening geventileerd over de bestuurscultuur en er werd een tamelijk expliciet advies over de oplossing van het parkeerprobleem gegeven. De opmerkingen over het station stonden haaks op het advies dat 1 van de onderzoekers in een andere functie had opgesteld. De inhoudelijke adviezen over de 3 beschreven onderwerpen waren echter deugdelijk en voor ons voldoende onderbouwd om met het advies in te kunnen stemmen.

 Hoewel dus positief over het advies, ging het bij de 2e bespreking fout. Er was geen raadsvoorstel en -besluit bijgevoegd. Dat werd ons vlak voor de bijeenkomst uitgereikt en was opgesteld zonder de deskundige inbreng van de griffie. De onderzoekers waren er mogelijk iets te sterk op gebrand om de zaak snel door de raad te leiden. Het gevolg was een rammelend besluit en geen gelegenheid voor burgers om hier op in te spreken. Bovendien moet bij een dergelijk besluit aan gegeven worden of burgers om een referendum kunnen vragen (wij zijn geen voorstanders van referenda maar de raad heeft die verordening wel aangenomen).

Bij een zo belangrijk besluit kun je je dergelijke slordigheden niet veroorloven, naar mijn mening.

 Buiten deze technische zaken speelde er nog wat anders. Vooraf gaande aan deze commissievergadering hoorde ik dat de PvdA in het oppositieoverleg melding had gemaakt van een toenaderingspoging van de VVD. Na afloop heb ik er de fractievz. van de PvdA op bevraagd en hij bevestigde dat hem gevraagd was naar evt. toetreden tot de coalitie. Hij stond hier positief tegenover maar wilde dan wel een wethouder leveren en "het lag wel moeilijk binnen de fractie". Ik wist niet van deze actie. Hoewel ik het ongepast vond van een coalitiegenoot was het ook wel weer grappig dat m.n. de VVD zo'n draai maakte. Ik verwachtte dat we hier nog over te spreken zouden komen maar de overleggen werden afgezegd.

 Tijdens het herfstreces zijn er de nodige amendementen ingediend op het raadsbesluit. vBB en wij wilden de hele tekst van het besluit vervangen door goed leesbare tekst en een deugdelijk besluit. De PvdA had een hele serie amendementen op het besluit en de VVD had een amendement dat haaks stond op een onderdeel van de motie van 9 juli.

 Tijdens een inderhaast belegde bijeenkomst maandagmiddag bleek de weerzin van de PvdA om amendementen te hernummeren voldoende argument om niet de amendementen van vBB en ChristenUnie te steunen ondanks de complimenten van 1 VVD-er voor de leesbaarheid ervan.

Kennelijk had de vrijage een verdieping gekregen. Tijdens de schorsingen maandagavond was er opnieuw geen ruimte voor coalitieoverleg, sterker nog: deuren bleven gesloten en opnieuw bij tijd en wijle onheuse bejegening. Toen was voor ons de maat vol. Zeker ook vanwege het amendement van de VVD. We hebben er toen voor gekozen om geen steun aan het besluit te geven en onze positie in de coalitie op te geven.

 Dat betekent niet dat we nu geen rekening meer houden met het coalitieakkoord, want dat zou ongeloofwaardig zijn. Ook is hiermee geen sprake van en echte bestuurscrisis. Het college is niet gevallen. Wel heben we ze een reprimande gegeven voor hun gedrag tijdens de eerdere besluitvorming. We hebben daar nadrukkelijk geen politieke consequenties aan verbonden. We hebben ook niet ingestemd met de moties tegen de wethouders. De eerste was ons te vaag en de 2e ging over de portefeuilleverdeling en daar gaat de raad niet over. De PvdA heeft wel voor gestemd. Alvast de weg vrijmaken voor hun wethouder?

 Niemand van de coalitie leek verbaasd of had behoefte aan contact. We hebben aangegeven ons constructief op te blijven stellen.

 Oh ja, we hebben ook nog opnieuw gestemd over de hondenpenning. Het domme ding komt er nu omdat TROTS voltallig aanwezig was, maar niet voltallig voor stemde.

 De rest van de week waren we druk met het vervolg van de bestuurlijke problematiek. Als de media gelijk hebben, kon 1 van de onderzoekers wel eens de aanzet gegeven hebben voor de ontwikkelingen gezien de opmerking over het passen binnen coalitie van de PvdA. Ook de vervolgopmerking over de  bestuurscultuur vond ik niet bijzonder aardig.

 Vrijdagmiddag is besloten tot het aanstellen van een informateur. Ik was daar wegens privé omstandigheden niet bij.

 Dinsdagavond was er een bespreking over de tussenrapportage van de gemeentelijke financiën. Het is de weergave van de stand van zaken en  we moeten dan een passende begrotingswijziging aannemen. Het zegt nog niet zoveel over de uiteindelijke uitkomst.

Ook de financiële situatie van Willemsoord kwam aan de orde. Zorgelijk en in hoog tempo kost het steeds meer geld. Het lijkt er op dat de constructie van een raad van commissarissen en een directeur nog niet direct profijtelijk is. Wellicht moeten we hier heel snel afscheid van nemen. Daarnaast kan eventueel overwogen worden om een aantal gebouwen te verkopen met de grond in erfpacht. Het project is voor Den Helder in de huidige vorm te duur.

Daarnaast worden de mogelijkheden m.i. te weinig uit genut. Er zijn veel “baasjes” op het terrein en allemaal willen ze zeggenschap over de ontwikkelingen. Het komt de sfeer vaak niet ten goede en daarmee de verdiencapaciteit ook niet. We zullen bij de begrotingsbehandeling met amendementen komen.

 Woensdag was de eerste bespreekronde over de begroting 2013 enz. Ik trok deze 3e vergadering niet meer, dus ben ik weg gebleven. Ook omdat er op zowel donderdag als vrijdag nog bijeenkomsten voor mij gepland stonden.

 Hierna had ik sterk het gevoel of ik aan het overleven was. Toch naar Enkhuizen getogen om op de klassieke schepenbeurs te kijken vanwege mijn betrokkenheid bij de Tres Hombres. Ook de stichting Museumhaven was aanwezig. Opvallend waren de vele positieve opmerkingen over deze activiteiten en de bekendheid er mee. Dat was een heel positieve opsteker.

Tot slot mocht ik op de enige, echte pakjesboot van Sinterklaas die ook te pronken lag in de haven aan boord een kopje soep eten. Over 14 dagen komt ie terug met de Sint en Pieten aan boord.

 Op de terugweg werd ik behoorlijk ziek, dus de rest van het weekend maar rustig aan doen. Ik  hoop wel morgen in de gelegenheid te zijn om naar de kerk te gaan. Daar kijk ik altijd erg naar uit en is het werkelijke rustpunt in de week.

 

 Tjitske Biersteker

« Terug