Verslag tot 26 maart 2006

maandag 27 maart 2006 09:52

Voor mijn gevoel is er sprake van een enorme windstilte op politiek gebied, even afgezien van de interne problematiek bij de SP. Er zijn geen commissievergaderingen.

Voor mijn gevoel is er sprake van een enorme windstilte op politiek gebied, even afgezien van de interne problematiek bij de SP. Er zijn geen commissievergaderingen. Ook de bezoeken aan instellingen, symposia enz. staan even op een laag pitje. Het geeft wel lekker ruimte voor allerhande andere zaken, even bij lezen en vooral opruimen.

Maandagmorgen wel gewoon begonnen met onze bidstond. Er was een behoorlijk grote groep mensen aanwezig, veel verschillende kerkelijke achtergronden. Dat is altijd bemoedigend om mee te maken.

Dinsdagmiddag te gast bij een klas op het ROC. In deze klas zaten verschillende leerlingen die de onlangs vermoorde jongen goed kenden. Het had hen erg aangegrepen en ze hebben stil gestaan bij mogelijkheden om het geweld in Den Helder te verminderen. Hun ideeën wilden ze graag delen met een raadslid. Het was een fijne, leerzame ontmoeting en de ideeën zal ik delen met collega-raadsleden.

Dinsdagavond was er een openbare vergadering over het coalitieprogramma. Hieraan vooraf gaand deelde de voorzitter mee dat de SP een splitsing had ondergaan. Het werd de afgescheidenen niet in dank afgenomen vanaf de publieke tribune. De speerpunten van de verschillende partijen verschilden niet heel heftig van elkaar. Het lijkt er op dat het coalitieprogramma snel samen te stellen is en daarmee de beoogde coalitie ook niet lang meer op zich zal laten wachten.

Hierna gingen we over tot bespreking van de raadsagenda van 5 april. Het ging hierbij vooral om informatie over de wijze van afhandeling van de verschillende agendapunten. Een goed initiatief als onderdeel van het inwerkprogramma voor de raad. Het is volgens mij voor het eerst dat dit zo gestructureerd aangepakt wordt.
De meeste agendapunten leverden weinig discussie op, alleen het punt van de grondverkoop aan Landschap Noord Holland kan nog rekenen op een extra bespreking. Het blijft een onduidelijke situatie, ook na verschillende besprekingen. Dat komt volgens mij omdat het verhaal gewoon niet klopt: we hebben grond aan het Landschap verkocht voor 600.000 euro. Het Landschap had dit bedrag niet en we hebben het als gemeente voor geschoten. Om de zaken recht te trekken geven we ze nog eens grond in eigendom ter waarde van ongeveer 600.000 euro. Wie dit snapt mag het zeggen. De wethouder zegt dan: maar het heeft 5 miljoen euro aan subsidie opgeleverd en daar moet een stuk co-financiering tegenover staan.

De fractie van de ChristenUnie had een initiatiefvoorstel ingediend om te voorkomen dat een besparingsbijdrage gevraagd zou worden aan toekomstige boostergebruikers. Volgens de toelichting zou hier geen sprake zijn van een initiatiefvoorstel, maar had het een motie moeten zijn. Nadat ik dit bestreden heb op grond van een aantal bepalingen en een samenvatting van Deloitte is de verwarring compleet: ik moet het maar aan de orde stellen in het vragen halfuur voor raadsleden, of schriftelijke vragen stellen, of een motie of amendement indienen. Dit waren verschillende opmerkingen, van verschillende deskundigen. Voorlopig handhaaf ik gewoon maar het initiatiefvoorstel. Het belangrijkste is echter dat de wethouder al aangegeven heeft, graag van deze regeling af te willen zien. Het was nog een oud voorstel van het vorige college in overleg met het gewest. Omdat het veel rompslomp geeft en je er op kunt wachten dat na invoering van de WMO er weer vele veranderingen zullen plaats vinden, is het eigenlijk een zinloze maatregel. Deze discussie heeft er wel toe geleid dat ook de verschillende instrumenten van de raad nog eens apart besproken zullen worden. Dat geeft wellicht meer duidelijkheid.

« Terug