Verslag van de afgelopen periode (tot 5-3-2006)

maandag 06 maart 2006 22:30

Dit is de laatste actieve politieke week voor de huidige gemeenteraad. Met daarnaast nog de nodige andere politieke activiteiten maakt het tot een drukke week.

Actieve politiek
Dit is de laatste actieve politieke week voor de huidige gemeenteraad. Met daarnaast nog de nodige andere politieke activiteiten maakt het tot een drukke week. We beginnen de week weer gewoon met onze bidstond. Dat doet goed en er is sprake van veel verbondenheid. We hebben veel om voor te danken: de campagne en alle mensen die daaraan een bijdrage leveren. Velen hebben een poster voor de ramen gehangen; we hebben activiteiten georganiseerd; er zijn verschillende artikelen in de media verschenen. De laatste activiteiten zijn nu nog de politieke markt en de jongerenmanifestatie.

Anekdote: mijn man heeft op onze auto ook posters geplakt. Deze week heeft iemand hem gevraagd of dat wel mocht. Of daar geen toestemming voor nodig was. Moeten we dat ook politiek regelen?

Tijdens de fractievergadering van afgelopen maandag hebben we vooral gesproken over de verschillende toekomstscenario’s en we hebben afspraken gemaakt voor de komende tijd.

Studiehuis
Dinsdag was er een politieke markt in het Studiehuis en een bijeenkomst met Woningstichting. Geen van beide heb ik bij gewoond omdat ik een dag buiten de stad was. Willem Koning heeft de fractie vertegenwoordigd. ’s Avonds hebben de fractievoorzitter en Willem de visie van Woningstichting aangehoord en veel verduidelijking gekregen.

Kinderwerk Tuindorp
Woensdagmiddag was de startmiddag van het kinderwerk in Tuindorp. Opnieuw een interkerkelijk initiatief. Er werd begonnen met 6 kinderen, tegen het einde van de middag kwamen er nog 6 kinderen kijken. Geen gek begin.

Projectwinkel
Ook was er de maandelijkse inloop bij de projectwinkel in Nieuw Den Helder. Dit biedt raadsleden de mogelijkheid om bij gepraat te worden over de ontwikkelingen voor wat betreft de herstructurering. Behalve de fractie van de ChristenUnie was er niemand aanwezig. Het gaf ons wel alle gelegenheid om onze vragen te stellen.

Raad
’s Avonds de raadsvergadering. Een overvolle agenda en er was al rekening gehouden met een extra avond vergaderen. We hebben nog geprobeerd een aantal agendapunten op te schorten, maar alleen het paraplubestemmingsplan Grachtengordel is uiteindelijk verschoven naar een extra commissievergadering. Er waren veel hamerstukken. De belangrijkste bespreekpunten waren: onderwijshuisvestingsbeleid, Cape Holland en grondverkoop aan Noord Hollands landschap.

Onderwijshuisvestingsbeleid
Op zichzelf waren we niet tegen deze kadernota. Alleen is daaraan toegevoegd de visie op een deel van de welzijnsvoorzieningen. Dat vonden we als fractie van de ChristenUnie wel een slechte zaak. Nadat we in Den Helder een inventarisatie hadden gemaakt van alle welzijnsvoorzieningen, zou er een brede discussie plaats vinden over nut en noodzaak van al deze voorzieningen en waar nog witte vlekken waren. Door nu een deel van de voorzieningen op te nemen in de onderwijsnota, ondergraaf je dit principe. We stonden hierin alleen en de nota is zonder verdere stemming aangenomen.

Cape Holland
Nadat we enige tijd geleden bij gepraat waren over de onderhandelingsresultaten tussen college en Libéma, leek het erop dat de raad de voorgestelde wijzigingen in de Samenwerkingsovereenkomst, samengevat in de Alonge, over zou nemen als de best haalbare mogelijkheden. Gedurende de tijd die er zat tussen overleg en raadsvergadering leek de stemming hierover te wijzigen, wellicht onder druk van de publieke opinie. Voor de fractie van de ChristenUnie stond vast dat de Alonge de beste oplossing was voor de problematiek uit het verleden. Naar de toekomst toe was het een wat mager gebeuren. Dit had ook vooral te maken met de opstelling van Libéma. Inmiddels had een groep lokale ondernemers laten weten wel belangstelling te hebben voor overname van de activiteiten van Libéma. Een deel van de raad had het idee dat de Alonge nu geen waarde meer had, maar dat de ondernemers de gelegenheid geboden moest worden om de plannen verder uit te werken. Dat moeten ze echter wel kunnen doen zonder last van het verleden te hebben. De Alonge werd hierdoor alleen maar nog belangrijker. Tijdens de raadsvergadering werd wel een gezamenlijk amendement ingediend waarbij het college een aantal opdrachten kreeg voor regelmatige terugkoppeling. Dit ging met name het CDA niet ver genoeg. Tijdens de schorsing is overleg gepleegd over een toevoeging van de voorwaarden in het amendement. Nadat het CDA zich hierin ook kon vinden werd met een grote meerderheid de Alonge akkoord verklaard. Bijna vanzelfsprekend begon Libéma te morrelen aan de voorwaarden. Dat is echter iets wat kennelijk bij Libéma hoort en waar je als bestuur eigenlijk niet eens op moet reageren. De voorwaarden in de Alonge zijn zo helder dat hij hier niet onderuit kan.

Noord Hollands Landschap
In een raadsinformatiebrief heeft het nieuwe college geprobeerd uitleg te geven over een grondtransactie. Deze uitleg was absoluut onduidelijk en zelfs nadere toelichting hielp hierin niet. Het kwam er op neer dat Het Noord Hollands Landschap een deel van het Nollenterrein had gekocht voor 600.000 euro. Ze konden dit niet betalen en om hierin tegemoet te komen, werd hen nog eens voor 600.000 aan grond aangeboden tegen een kostprijs van 1,50 per m2. De wethouder probeerde dit verhaal met enige verve te brengen, maar wekte de indruk ook de nodige moeite met het verhaal te hebben. Het was nog een erfenis van het vorige college en hij meende dat de raad al een aantal malen in commissieverband was bijgepraat over deze situatie. Dit was niet het geval en hij besloot om het stuk terug te nemen om het alsnog in de commissie te behandelen. De narigheid zal wel zijn dat de transactie al heeft plaats gevonden. Of er dan nog mogelijkheden zijn om dit terug te draaien moet nog blijken. Grondtransacties zijn voor een deel de bevoegdheid van het college, maar besluiten mogen pas genomen worden nadat de raad zienswijzen en bedenkingen in heeft kunnen brengen. Het lijkt er op dat deze procedure niet gevolgd is.

Politieke markt
Alle partijen stonden zaterdag op de politieke markt. De fractie van de ChristenUnie met een bakfiets vol kranten en ander promotiemateriaal. Veel gesprekken gevoerd, veel positieve berichten, maar natuurlijk ook altijd andere opmerkingen. De sfeer was wel gezellig. Er was veel muziek, ook een band en het weer was redelijk. We zijn in elk geval al het promotiemateriaal kwijt geraakt.

Jongerenmanifestatie
Als afsluiting van onze campagne was er ’s avonds nog een jongerenmanifestatie in de Bereagemeente. Een plaatselijke band verleende belangeloos medewerking en de landelijke jongerenafdeling van de ChristenUnie (Perspektief) verzorgde het debat en ook het cabaret. Er was een flinke opkomst en veel enthousiasme. Ontzettend leuk om zo af te sluiten. Binnenkort uitgebreide foto-impressies op onze site.

« Terug