Verslag tot 23 april 2012
We hadden maandagavond wat een krappe bezetting tijdens de commissievergaderingen, terwijl eigenlijk in alle drie de commissies belangrijke onderwerpen behandeld werden. Ik heb maar een beetje aan “commissie-hoppen” gedaan. Dat werkte voor twee commissies en met Groenlinks had ik al overlegd over het punt “participatiebudget” dus ook die inbreng was geborgd.
Bij de commissie Bestuur en middelen hebben we in het vragenkwartier onze bezorgdheid geuit over de onrust onder de ambtenaren. We hadden daar indringende signalen van opgevangen. De vragen waren vooral bedoeld om dat signaal publiek te maken en niet om de discussie aan te gaan. Dat is ook moeilijk omdat we vanaf de dualisering niet meer over personeel gaan. Echter een slecht lopende organisatie heeft ook invloed op de politieke processen. Bovenal moeten mensen zich veilig voelen binnen een organisatie en daarvan lijkt op dit moment weinig sprake.
In SOB was een presentatie van het voorontwerp bestemmingsplan Willemsoord. Dit plan ligt al ter inzage voor inspraak. De fractie van de ChristenUnie moest constateren dat het niet in overeenstemming is met het visiedocument Willemsoord, ook niet met het huidige coalitieprogramma. Net zo min als een raadsbesluit over de wijzigingsbevoegdheid van het college goed is verwoord in de bijbehorende regels. Dat was voor onze fractie aanleiding om in het coalitieoverleg van afgelopen donderdag hier op terug te komen. Het lijkt ons onverstandig om een dergelijk gemankeerd stuk in de inspraak te hebben. We zien graag dat dit voorontwerp bestemmingsplan terug getrokken wordt en herschreven. We zullen hiervoor maandag een voorstel doen in de gemeenteraadsvergadering.
Woensdagavond was er de voorlichting over de gevolgen van de herziening van het Uitwerkingsplan en de gevolgen van het eventueel naar voren halen van de 2e fase van dit plan. Er werden de nodige wijzigingen gepresenteerd en ik had sterk de indruk dat het bijna om een herziening ging. Iets wat tot voor kort vrijwel onbespreekbaar was. De plaatjes van de presentatie van de visie op het stuk dat vrijkomt als de Schouwburg wordt verplaatst waren prachtig. De invulling stereotiep, nl. winkelbestemming en dat maakt het geheel eigenlijk onhaalbaar. Immers die toevoeging aan het huidige winkelareaal staat haaks op de marktsontwikkeling, waarin binnensteden steeds kleiner worden vanwege ontwikkelingen als webshops en een stagnerende markt. Kortom “plaatjes vullen geen gaatjes”.
Donderdagmiddag was er een bijeenkomst met vertegenwoordigers uit het maatschappelijk veld om te bezien hoe de ontwikkelingen van het vrijwilligerswerk (beter) vorm gegeven kunnen worden. Het was een goede bijeenkomst waarbij duidelijk werd dat men van de gemeente vooral een faciliterende rol verwacht. Bijv. door de ontwikkeling van een startpagina met alle organisaties die actief zijn met en voor vrijwilligers. De aanwezige wethouder benadrukte dat men de vrijwilligers en de vrijwilligersorganisaties hard nodig heeft om een sociale samenleving te creëren. Beetje wrang om dan later te moeten lezen dat men de Oranjevereniging stevig wil korten op subsidies en als dat gekund had het liefst met ingang van direct.
De vrijdag en de zaterdag stonden vooral in het teken van bijeenkomsten van mijn kerkelijke gemeente. De ontmoeting hierin met anderen is erg belangrijk voor mij. Daarnaast ben ik nog naar een informatiebijeenkomst van de New Song gemeente geweest. Die hadden dit georganiseerd om de buurtbewoners te informeren over hun activiteiten en om nader met elkaar kennis te maken. Jammer dat hiervan vrijwel geen gebruik is gemaakt. Ze hebben te maken met klachten over overlast van de Brassband, terwijl zij al meer dan een jaar geen Brassband hebben. Er is nog een andere groep actief en die heeft een oefenruimte in de Scheldestraat. Ze hadden dit graag uit willen leggen en laten zien op welke fronten ze maatschappelijk actief zijn.
Ook hierin vind ik de ontmoeting met bewogen christenen bijzonder belangrijk.
Tjitske Biersteker