Verslag tot 8 april 2012
De raadsvergadering bevatte weinig spannende punten, maar duurde toch nog tot 22.00 uur. Hieraan vooraf ging de openbare presidiumvergadering. Hierin worden vooral organisatorische onderwerpen besproken of voorstellen die de raad zelf betreffen en die de griffie heeft uitgewerkt.
In de raadsvergadering werd een nieuw VVD-raadslid geïnstalleerd. De integriteitsnota werd vast gesteld evenals een nieuwe subsidieronde voor gevelopwaardering in de binnenstad. Ook hebben we besloten over de nieuwe werkwijze van de raad. Ik zie er nog wel problemen in, maar de tijd zal het wel leren.
Waar we niet over besloten hebben is het budget maatschappelijke participatie. Er is een ordevoorstel gedaan om dit van de agenda af te halen. De moeite hiermee is vooral dat mensen die er gebruik van willen maken bij afwijzing geen mogelijkheid hebben tot beroep en bezwaar. In de eerstkomende commissie zal geprobeerd worden hierin verbetering te brengen.
Woensdagavond was er een uitleg over de DBFMO-constructie. Na afloop hoorde ik dat dit een verhelderende bijeenkomst was geweest. Wij hadden onze ledenvergadering dus waren niet aanwezig bij deze uitleg.
Donderdagavond was er eerst het coalitie-collegeoverleg. Hierin proberen we als coalitiepartners enigszins tot afstemming te komen, dan wel elkaar te bevragen over verschil van inzicht over belangrijke onderwerpen. Daarna was er een besloten bijeenkomst in de Schouwburg over de exploitatie hiervan. We wilden hier als raad meer van weten omdat het de basis is voor de garantstelling door de gemeente van een investeringskrediet van € 6 mio voor Willemsoord. Dit zijn ingewikkelde constructies waarbij je als raadslid vooral in de gaten moeten houden, waar je beslisbevoegdheid ligt en wat de consequenties er van zijn. Het vergt nog wel het nodige aan cijfermatige onderbouwing voor we over de verplaatsing van de Schouwburg een positief besluit kunnen nemen en dat heeft niets te maken met de exploitatie van de Schouwburg zelf maar met de relatie met de te verstrekken garantie.
Al met al toch weer een drukke week waarbij er ook veel leeswerk is. Daarnaast toch de wethouder bevraagd over het artikel in de krant over de woningbouw op Willemsoord. We hebben hierover duidelijke afspraken gemaakt en die moeten overeind blijven. Volgens de wethouder is in het bestemmingsplan geen woningbouw opgenomen. Dan moet ik de zaak nog maar eens opnieuw lezen, want ik zie juist veel beschrijvingen die het mogelijk moeten maken.
Onze visie is dat er voorlopig (de eerste 10 jaar) niet meer gesproken moet worden over woningbouw op de Rijkswerf. We willen eerst de havenontwikkeling alle kansen geven en daarna zien we wel weer. Iedere keer als het college met deze opkoker komt, zie je de onrust bij de haven gebonden ondernemers en daar willen we vanaf. Gluidszoneringen anders indelen, of industriebestemming van Willemsoord afhalen helpen hier helemaal niet bij. Die energie moet je er gewoon niet insteken. Durf nu het besluit aan om in dit bestemmingsplan geen Woningbouw op te nemen.
Op Goede Vrijdag probeer ik al dit soort overwegingen wat los te laten en stil te staan bij het offer van Christus. Hoewel geen officiële vrije dag meer, hou ik het wel een beetje rustig om vervolgens ’s avonds tijdens een kerkdienst opnieuw stil te staan bij dit Heilsfeit. De komende dagen staan in het teken van de Opstanding van Christus. Gezegende Paasdagen toegewenst.
Tjitske Biersteker