Verslag tot 26-02-2012

zaterdag 25 februari 2012 21:19

We zijn al weer toe aan een reces, nu het voorjaarsreces. Tussen de periode zonder vergaderen in december en deze periode zit nog zo kort dat ik niet het idee heb dat het nodig is. Aan de andere kant levert het altijd even ruimte op om het papierwerk op te schonen en een verdiepingsslag te maken in bepaalde dossiers.

Afgelopen week was tamelijk druk met extra bijeenkomsten naast de commissievergaderingen. Op zichzelf waren er weinig spectaculaire onderwerpen tijdens de commissies. Veel presentaties. De Stadspartij kwam met een initiatief voor sociale return. Een nieuwe term voor al bestaande initiatieven zoals “maatschappelijk aanbesteden”. Even zo goed was het een mooie poging om veel mensen die nu bij de vml. Sociale dienst in de kaartenbakken staan aan een zinvolle dagbesteding, dan wel betaalde baan te helpen. De zwakte zit in de rol voor ondernemers: die staan hier niet op te wachten.  In Duitsland, waar dit initiatief al langer bekend is  en verplichtend is opgelegd aan ondernemers wordt vaak gekozen om deze verplichting af te kopen met een boete. Daar zal dus  positieve prikkel voor gezocht moeten worden.

Bij de commissie Bestuur en middelen werd de nota burgerparticipatie besproken. Nadat de wijkplatforms er naar gekeken hebben, mocht de commissie zijn mening er over geven en hierna gaat het weer terug naar de wijkplatforms voor nadere beschouwing. Het verbaasde mij dat dit onderwerp hier ter sprake kwam en niet in de commissie MO. Het zal wel met de portefeuillehouder te maken hebben.

Nu is er veel gepraat over burgerparticipatie en deze conceptnota kent ook al een aanloop van zo’n twee jaar en eigenlijk waren er niet veel positieve woorden over te zeggen. Het belangrijkste vond ik eigenlijk bijlage 5, waarin de door de Nationale Ombudsman opgestelde voorwaarden benoemd werden.  Bijzonder was echter de reactie van de burgemeester als portefeuillehouder: hij vond alle kritiek op de nota volkomen terecht en vond ook dat bijlage 5 het belangrijkste onderdeel was.

Ik vroeg me wel af wat dan het nut van het opstellen van deze notitie was en of hier niet van tevoren met de betreffende beleidsambtenaar over gesproken had  moeten worden. We zullen nu maar afwachten wat de wijkplatforms er van vinden.

Woensdagavond was er een bijeenkomst over de Stadshartplannen. Nu toegespitst op de eventuele verplaatsing van de Schouwburg en de invulling van dat vrijkomende gebied. In het coalitieakkoord staat dat er geen extra middelen voor beschikbaar zijn en dat direct na een eventuele verplaatsing het gat van de schouwburg wordt opgevuld. Ook de terrassen dienen gespaard te blijven omdat dit bewezen is de beste plek te zijn voor terrassen in de binnenstad. De presentaties waren mij allemaal wat te glad en te nadrukkelijk enthousiast. Hoe meer druk er op mij uitgeoefend wordt, hoe kritischer ik word. We zullen de zaken nog eens goed moeten afwegen en garanties vinden dat aan alle voorwaarden wordt voldaan, voordat we tot definitieve besluitvorming over gaan.

Er mogen dan nog zo veel politieke verschillen zijn, over het Geminiziekenhuis zijn we behoorlijk eensgezind en dat bleek afgelopen zaterdag dan ook uit de gezamenlijke actie op de markt. Het leeft ook duidelijk bij de bevolking. Mensen kwamen echt op ons af om handtekeningen te zetten, stonden op sommige momenten zelfs in de rij. Het mooiste vond ik dat een al wat oudere mevrouw vertelde dat ze speciaal met de bus naar de stad was gekomen om die handtekening te zetten. “Kost me nog een euro ook”.  Natuurlijk waren er ook negatieve opmerkingen. Die leken vooral te komen van mensen die zich slachtoffer voelen van medische missers en graag zien dat het ziekenhuis verdwijnt. Gelukkig waren dat er maar  heel weinig. Het resultaat mag er zijn: 2500 handtekeningen.

Ondanks het onderwerp was het een prachtige dag en hebben we tal van positieve gesprekken gevoerd.  Een mooi begin van een vergaderloze week.

« Terug