Terugblik op de Vriendendag in de Tweede Kamer der Generale Staten.
Jaja, afgelopen zaterdag 4 februari 2012 was het zover:de jaarlijkse Vriendendag van de ChristenUnie vond plaats in het regeringsgebouw te Den Haag. Voor mij werd het een dubbele première: de eerste kennismaking met zowel de Vriendendag als de Tweede Kamer.
Ondanks de treinvertraging kwamen Piet Bras en ik op tijd aan om nog deel te kunnen nemen aan de fotosessie met de vijf Tweede Kamerleden: Arie Slob, Joël Voordewind, Cynthia Ortega-Martijn, Esmé Wiegman, Carola Schouten.
We werden ontvangen in de Statenpassage, een enorme hal waarin onder meer gebeeldhouwde bustes prijken van vertegenwoordigers van koningshuis en regering uit vorige eeuwen (Thorbecke, Frederik Hendrik, koningin Wilhelmina e.a.). De hal was aardig gevuld, men bediende zich van koffie/thee en heerlijke cakes en rond 10.45 uur werd gestart met het gevarieerde programma met Menno Helmus als presentator met gitaar (hij begeleidde de samenzang). Na het welkomstwoord werd de dag geopend met lied (Jezus, Here der Heren) en gebed.
Toespraak Arie Slob
Deze vond plaats in de Tweede Kamer, de Plenaire Zaal. Vanaf de tribune had je een prima overzicht op de zaal. Het ontstaan hiervan wordt ons haarfijn duidelijk gemaakt: na 178 jaar vergaderen in de oude zaal werd de huidige Tweede Kamer op 28 april 1992 in gebruik genomen. Architect Pieter de Bruyn ontwierp de zaal in romeins-griekse amfitheater-vorm. Het decorum van de zaal heeft eveneens zijn eigen verhaal:de enorme 3-delige voorwanddecoraties van vloer tot plafond (gecreëerd door Rudy van de Wint) symboliseren de Nederlandse kust – de groene vloerbedekking duidt het groene poldergras aan – het plafond met de vele lampen doet dienst als sterrenhemel – de blauwe stoelen zijn gemaakt voor 150 tulpen.
Vervolgens kwamen de uitgangs- en speerpunten aan bod: geloven-durven-doen, op het publieke erf actief zijn. Durf en lef tonen. De zorg voor elkaar, duurzaam in omgang met mensen, omgang met Gods schepping. Opkomen voor geloofs- en gewetensvrijheid. Jeugd, gezin en onderwijs. CU is momenteel bezig een nationale onderwijsdag in het leven te roepen ter bevestiging van het belang en ter bescherming van goed onderwijs
Tot zover mijn eerste kennismaking met de Tweede Kamer en CU’s doelmatige rol hierin.
Deelsessies
In de Thorbeckezaal (2e verdieping) vond de deelsessie Burgerlijk huwelijkplaats met Arie Slob en ds. Hans Burger (Franeker) onder assistentie van Jonathan en Shamir.
Ter inleiding bracht Arie Slob de ontwikkeling van de huwelijkssluiting ter sprake. De aangereikte notitie De publieke borging van huwelijk en partnerschap- een verkenning naar de mogelijkheden van modernisering van het burgerlijk huwelijk in relatie tot kerkelijke en levensbeschouwelijke verbintenissen- bevatte zowel de historische als ook de huidige stand van zaken rond de huwelijk.
Het huwelijk werd normaliter in ons landkerkelijk gesloten, daar kreeg het de registratie en bekrachtiging. In de franse tijd trok de overheid het naar zich toe; vanaf de 19e eeuw sloot de overheid het (burgerlijk) huwelijk, de verbintenis die niet tussen broer en zus mag plaatsvinden of met meer dan 1 persoon. Nieuwe voluit erkende samenlevingsvormen zijn: partnerschap (1998) en gelijke geslacht (2000).
In veel landen bestaat keuzevrijheid en meer ruimte om keuzes te maken, Duitsland werd als voorbeeld genoemd. Bij ons kon de toenmalige regering (met Cohen als secretaris) begrip opbrengen voor ambtenaren die moeite hadden met de huwelijkssluiting tussen mensen van het gelijke geslacht. Inmiddels is hieromtrent felle discussie ontstaan.
Het alternatieve voorstel van de CU is de omvorming van het burgerlijk huwelijk tot de puur administratieve handeling. Gekeken wordt eerst door de gemeentelijke ambtenaar naar de huwelijksbevoegdheid van beide partijen: is het stel gerechtigd te trouwen dan wel geregistreerd partnerschap aan te gaan? Na onderzoek en registratie is de huwelijksvoltrekking feitelijk gedaan. De overheid vervult dan de taak van controleur en schepper van juridisch kader; het ceremoniële karakter wordt losgetrokken van het wettelijke gedeelte.
Verdergaande variant hierop is de overheidsrol te beperken tot registratie van een (samenlevings-) partnerschap. Overwogen kan worden alle bepalingen rond het huwelijk op dit partnerschap van toepassing te verklaren.
Ds. Hans Burger is postdoctoraal onderzoeker en snijdt het thema Een sterk christelijk huwelijk aan.
Hij spreekt over: - samen een nieuwe levenseenheid vormend - het beeld van God: Zijn trouw aan Zijn volk (bruid) ondanks het overspel- zichtbaar en tastbaar - goede huwelijksvoorbereidingen/pastoraat (marriage course) - kerk als politieke samenleving; het koninkrijk van God is zelf een politieke grootheid: Jezus is Heer van alle Heren- nu is de tussentijd waarin het goede nieuws wordt uitgedragen; tijd van verborgenheid; genade en tolerantie- de kerk is het begin van de gemeenschap van de toekomst - de boodschap van de kerk is van betekenis in de publieke ruimte - evangelie over huwelijk laten uitkomen in omgang met huwelijk – vorm zoeken die past bij ideaal sterke christelijke huwelijken
Vragen/opmerkingen vanuit de sessiedeelnemers: In hoeverre/wanneer zijn bruidsparen gerechtigd te trouwen in de kerk? Val je onder strafrecht indien je het trouwboekje niet bij je hebt? De capaciteit om op lokaal nivo huwelijk aan te passen/ wijzigen is groter, beter mogelijk. Waar komt het woord ‘huwelijk’ vandaan? Echt –scheiding / echt-verbinding. Voorstel is om voor de wet (overheid) mensen in de echt te verbinden (burgerlijk echtpaar) en in de kerk het huwelijk te sluiten (bruidspaar). Komt er belastingtechnisch aanpassing bij gehuwd/ongehuwd samenwonen. De ceremoniële keuze is voor het bruidspaar. Koninkrijk van God/ koninkrijk der Nederlanden. Is er een optie om dan toch eerst kerkelijk te huwen met een buitenlander in verband met de wetregel dat het betreffende gemengde nationaliteitenpaar eerst 5 jaar samen moeten leven om te kunnen trouwen. De deelsessie werd vanuit de vriendenkring mede beëindigd door bemoediging van Psalm 40 vers 5: Gelukkig de mens die vertrouwt op de Heer en zich niet keert tot hoogmoedigen, tot hen die verstrikt zijn in leugens.
Na de heerlijke lunch mochten we genieten van het optreden van Trinity , een viertal musici die levendige lofmuziek speelde onder sterke invloed van het Zuid-Amerikaanse land Peru (de gebroeders Smelt zijn daar opgegroeid als zendelingskinderen; de liederen zijn overwegend Spaanstalig).
Domina Arenda Haasnoot (o.a. voorzitter van Alpha Cursus Nederland) opende het 2e deel van de Vriendendag met een toespraak aangaande 9 Bijbelse parallellen. - Ezra- Nehemia- het Esthergevoel- luisteren met geestelijke oren- het hart openstellen.
- Jezus keer op keer vragen naar jouw roeping. Hij is onze Koning, Hij troont aan de rechterhand van de Vader. Oefen jezelf, vraag om fijngevoeligheid
- Wees trouw in gebed! Het machtigste wapen van de kerk. Voorbede is zeer noodzakelijk! In eensgezindheid bidden. Verootmoediging. Je klein maken en vergeving vragen voor wat niet goed is. Lofprijzen ; met je stem, handen, lichaam. Hij mag alle eer ontvangen.
- Psalm 62 -Ziel, wordt stil. De ziel is de plek van je wil, je emoties. Zoek die momenten, liefst iedere dag!
- Bestudeer, onderzoek de Schrift om inzicht te verkrijgen in wat er aan de hand is in deze wereld. Hoe is het gegaan, hoe betrouwbaar ben je? Kan ik me toevertrouwen aan deze partij? -Hosea: Mijn volk gaat ten onder door gebrek aan kennis –
- Hoe zit het met de geestelijke voeding? De kerk: kom je daar nog wel? (er wordt zelfs getwitterd tijdens de dienst…..)
- Jezus plaatst je in Zijn gemeenschap! Zorg voor je voeding.
- Relativeer je eigen rol. Laat je niet ontmoedigen. Open je oren en ogen voor wie Hij is; dan kan Hij Zijn werk doen. Zo kun je je zelf verspreiden door de Geest.
- Geestelijk zuiver en schoon zijn. Keer dan terug, laat je reinigen.
- Door God bruikbaar te zijn door de transformatie in de samenleving. De geur van Christus -zoutend zout, lichtend licht- de kracht van Jezus die Hij uitstort in je hart.
Blijf trouw-standvastig-vol van de eerste liefde.
Na deze bezielende toespraak volgde ik in de plenaire zaal het Vragenuurtje aan het zogenaamde kabinet, bestaande uit Arie Slob, Esme Wiegman en Carola Schouten. Men kon van tevoren vragen stellen via een kaartje die ingeleverd moesten worden en dan in behandeling werd genomen.
Tenslotte werd er een rondleiding gehouden in het gebouw met diverse vleugels. De bibliotheek met de bijzonder hoge Chinese wenteltrap (geschenk) maakte indruk net als de oude raadzaal met de veelkleurige vloer: symbolisch Nederland.
De Vriendendag heb ik ervaren als bijzonder gezegend, ontspannen, inspirerend. Voor herhaling vatbaar!
Thilly Faas
Aansluitend op dit verslag van Thilly, zou ik willen zeggen dat ik ook heb genoten van deze Vriendendag van de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie. Arie Slob benadrukte nog eens dat we ons in het huis van de Nederlandse democratie bevinden. Hier worden de beslissingen genomen!
Het was goed ‘oude bekenden’ en ook nieuwe mensen te ontmoeten. Zo heb ik de deelsessie met de leden van de Eerste Kamerfractie bijgewoond. De beide senatoren vertelden op een enthousiaste wijze over hun werk. Leest u maar eens na in het laatste nummer van Handschrift, van december 2011.
’s Middags hield ook ds. Arenda Haasnoot een inspirende toespraak, over de plaats en de verantwoordelijkheid die we als christenen in de samenleving hebben.
Al met al was de Vriendendag opnieuw heel mooi om mee te maken. Ik zou zeggen, probeer er volgend jaar ook bij te zijn!
Piet Bras