Verslag tot 18-12-11
Deze laatste maand lijkt altijd veel harder te gaan dan alle andere maanden. Enerzijds natuurlijk door de opeenvolging van feestdagen, anderzijds omdat er altijd nog veel afgerond moet worden. Of we denken met elkaar dat dat zou moeten, terwijl we er toch ook op rekenen dat er weer een nieuw jaar komt.
Niet alleen politiek moet er nog veel afgerond worden, ook zakelijk en dat maakt deze maand altijd nogal hectisch.
Veel van de uitnodigingen heb ik dan ook genegeerd want dat paste echt niet meer.
Maandagavond waren de commissievergaderingen. Zowel bestuur en middelen als stadsontwikkeling en beheer kenden een kleine agenda. Die van maatschappelijke ontwikkeling zat daarentegen goed vol.
Het bestemmingsplan Julianadorp oost leverde weinig discussie op. Dit bestemmingsplan is ook een voorbeeld van hoe burgerparticipatie vorm kan krijgen. Hier zijn behoorlijk wat sessies met bewoners aan vooraf gegaan. Het is aan de bewoners zelf om aan te geven of ze uiteindelijk voldoende terug vinden van hun inbreng. Er zijn weinig bezwaren tegen in gebracht.
Bij bestuur en middelen ging het om de vaststelling van een referendumverordening. We kenden die nog niet in Den Helder en dan is het niet mogelijk om een referendum te houden. Groenlinks was de initiatiefnemer en die wil ook graag een referendum over bijv. de bouw van het nieuwe stadhuis.
De ChristenUnie zal het landelijk standpunt over referenda ook lokaal volgen. In een notitie is aangegeven dat de ChristenUnie niet voor een raadplegend referendum is omdat dit van invloed kan zijn op de onafhankelijke positie van raadsleden als afgesproken wordt de uitkomst mee te laten wegen bij de besluitvorming. Een raadgevend referendum is veel minder interessant voor burgers dan bijv. een burgerinitiatief. Voor een referendum zijn veel meer medestanders nodig en het is een log instrument in vergelijking met een burgerinitiatief. Ook hier is de ChristenUnie geen voorstander van.
Dit zijn de 2 vormen die eventueel geregeld worden in de referendumverordening. Als ChristenUnie kunnen we wel achter een correctief referendum staan, mits afgesproken wordt dat de uitslag dan ook van invloed is op verdere ontwikkelingen. Met andere woorden: hiermee wordt geborgd dat raadsleden zonder last hun besluiten nemen. Daarna kan de bevolking zich er over uitspreken en heeft het bestuur de plicht om rekening te houden met de uitkomsten. Deze vorm van referenda is niet opgenomen in de toekomstige referendumverordening.
In de commissie Maatschappelijke ontwikkeling stonden een flink aantal verordeningen op de agenda. Deze zijn de uitwerking van de wijzigingen in de Wet werk en bijstand en lopen vooruit op de invoering van de Wet werken naar vermogen. Het is goed dat alvast is geanticipeerd op de komende wijzigingen. Echter er mag nog geen uitvoering gegeven worden aan deze verordeningen omdat de wet nog niet van kracht is. We hebben al een voorbeeld waarbij wel alvast gehandeld werd in de geest van de komende wetswijziging en dat pakt voor de belanghebbenden slechter uit.
Verschillende keren hebben we dan ook aangedrongen op toezeggingen dat niet vroegtijdig deze wijzigingen worden ingevoerd en we zullen dat ook blijven herhalen. Vooral de verordening op de huishoudtoets vinden we een omstreden deel uit de nieuwe wetgeving en moet ook zo lang mogelijk uitgesteld worden. We hebben er als gemeente geen beleidsvrijheid in. Dus zodra de wet van kracht is, moet hij ook op deze wijze uitgevoerd worden.
Waar we wel beleidsvrijheid in hebben is de manier waarop we ons leerlingenvervoer geregeld willen hebben. Bij de kadernota is aangekondigd dat er op bezuinigd zou worden. Er is inmiddels een ander coalitieprogramma waarin aangegeven is dat er binnen het sociale domein niet zonder meer bezuinigd wordt. Leerlingenvervoer valt hieronder en we zijn het niet eens met de criteria die gehanteerd worden hiervoor. De wethouder had een andere interpretatie, maar er was gelukkig een behoorlijke meerderheid om dit te wijzigen.
Verder waren er nog een aantal noodlokalen nodig bij de ZMOK-school de Spinaker. Er was, heel prijsbewust, ook gekeken naar gebruikte lokalen en we hebben de aanvraag gehonoreerd omdat het gewoon noodzaak is.
Nog even een stevige voorbereiding op de komende raadsvergadering en dan zit het er voor dit jaar op. Mede vanwege alle coalitieperikelen vond ik het in politiek opzicht wel een bewogen jaar. Dat geldt ook in andere opzichten dus heb ik wel behoefte aan een beetje rust. Eerst maar de gebruikelijke zondagsrust, deze keer toch wel speciaal omdat het de laatste Adventszondag is. We herinneren ons niet alleen de eerste komst van Christus, maar kijken vooral uit naar Zijn Wederkomst. Dat geeft moed voor het gewone dagelijkse leven.