Verslag tot 11-12-11
Dinsdagmorgen samen met een vertegenwoordiger van Trots mee gewerkt aan het project “Raadslid in de klas”. Ieder jaar zo rond november/december geven raadsleden een aantal gastlessen op Scholen aan Zee in het kader van een lesblok over democratie en Staatsinrichting. Aan de hand van een powerpointpresentatie proberen we in korte tijd het functioneren van het gemeentebestuur uit te leggen, waarna we een paar discussiepunten aandragen om in gesprek te gaan met de klas. Het onderwerp “sluitingstijden in de horeca” levert altijd de nodige discussie op.
Het was een lekker kritische klas en ik moest het doen met de opmerking “wordt het geen tijd dat je eens plaats maakt?” toen ik aangaf dat we daarom ook hier waren om hen te porren voor politieke activiteiten, kwam al gauw de vraag naar de beloning. Het was ze te mager, dus mocht ik waarschijnlijk wel blijven zitten.
Eén keer in de maand hebben we, vooraf gaande aan de raadsvergadering een uitgebreid presidium. Dan bespreken we voorstellen die door en voor de raad zijn geïnitieerd en vooral de eigen organisatie en profilering betreffen. Dit keer stonden er 2 onderwerpen op de agenda die hiervoor van belang waren, nl. de eventuele aanschaf van ipads en een zgn. “smoelenwand” in het stadhuis. Voor beiden moeten natuurlijk kosten gemaakt worden. De ipads werden op de lange baan geschoven. Wat betreft de foto’s van raadsleden: dit hadden we al in een veel eerder stadium besloten en maakte deel uit van het griffie-jaarplan. De meesten van ons was dit ontschoten en toen het nu op besluiten aan kwam (en dat betekent dan: het besluit dat het rijp is voor de raadsvergadering) hadden we er niet zo’n behoefte meer aan. Dat was een beetje knullig t.o.v. de griffie die niet anders heeft gedaan dan het voorstel voor bereiden. Toch denk ik, dat als de visie hierop gewijzigd is dat we best een ander besluit kunnen nemen.
Ik maakte er nog een grapje over: straks worden er nog pijltjes naar gegooid. Dit naar aanleiding van de ludieke actie van de Kunstuitleen. Tijdens een sponsoravond kon naar blikken gegooid worden met de afbeelding van college/raadsleden erop. Ik vond het niet zo’n geslaagd plan.
Zoals te verwachten was, werd het maandagavond een latertje. Er stonden veel hamerpunten en slechts 2 bespreekpunten op de raadsagenda. Vooral het stadhuis vraagt nog heel veel discussie.
Eerst ging het over het ondernemersfonds. Als fractie waren wij niet tegen de oprichting van het ondernemersfonds, maar wel tegen de invulling ervan. Niet alleen ondernemers zouden daaraan een bijdrage leveren, maar ook particulieren die een niet-woning object hebben. We hebben afgesproken dat er geen sprake zou zijn van belastingverhogingen voor de burger. Nu gaat het bij de verhoging van de OZB met 5% maar om een paar euro op jaarbasis voor die groep maar we vinden dat je je gewoon moet houden aan wat je afspreekt.
De wethouder had tijdens de commissievergadering wel toegezegd dat hij het creatief wilde oplossen, maar we hadden daarover geen nadere berichtgeving gekregen. Toen hebben we als fractie maar een amendement opgesteld waarin we voor deze groep een uitzondering wilden maken. Dat was een technisch onhaalbaar amendement, maar het heeft de wethouder in elk geval tot actie gebracht. Vooraf gaande aan de raadsvergadering kwam hij met een omschrijving van wat als woningen wordt aangemerkt, die er voor zorgt dat die groep buiten de verhogingen blijft. Toen hebben we het amendement ingetrokken.
Het ambitiedocument Stadhuis had de nodige voeten in aarde. Dat was ook logisch want er waren nog veel onbeantwoorde vragen. Het helpt dan niet als medegedeeld wordt dat de antwoorden op die vragen dinsdagmiddag verstuurd zijn. Niet iedereen is dan nog in staat om zijn mail te bekijken. Dus moest er nog heel wat verantwoord worden. Bijzonder vond ik wel dat de PvdA toegaf dat er rekenfouten gemaakt waren. Dat moet dan een basis zijn, ook voor het college om ze tegemoet te komen in de vragen die er nog wel leven. De beide moties waren daar het resultaat van. Het college had zeker 1 van die 2 over kunnen nemen, maar koos ervoor om dan met drogredenen deze af te raden. Dat is geen opbouwende houding en dat vind ik lastig.
Verder is vooral de financiering een onzekere factor. Dit wordt nog nader uitgewerkt en is ook nu nog niet van belang. Dat wordt het wel als er definitieve besluiten worden genomen en dat is pas in mei . Met dit ambitiedocument wordt aangegeven wat de visie is op de ambtelijke organisatie en de publieksfuncties en hoeveel ruimte je daarvoor nodig hebt. Ook parkeren is een heikel punt. Nadat Trots in het coalitieprogramma afgezien had van het ondergronds parkeren kwam men nu met een amendement waarin het parkeren binnen de bebouwing van het stadhuis moet plaats vinden. Zo staat het niet in het coalitieakkoord. Dit amendement heeft het gehaald en daarmee moet dus bekeken worden of het ontwerp zo gewijzigd kan worden dat het parkeren binnen de bebouwing, maar wel op maaiveld niveau geïntegreerd kan worden. Volgens mij wordt hiermee de financiele haalbaarheid nog verder onder druk gezet.
Ver over 12-en was deze raadsvergadering ten einde. Omdat hij vanwege Sinterklaas verschoven was naar de dinsdag had ik woensdagmorgen en behoorlijk probleem om een beetje uitgeslapen mijn werk op te pakken.
Woensdagmiddag opnieuw mee gewerkt aan het project “raadslid in de klas”. IN tegenstelling tot dinsdagmorgen was dit een klas die op geen enkele wijze belangstelling had voor politiek in het algemeen of lokale politiek in het bijzonder. Ze konden nog niet eens 2 lokale politeke partijen opnoemen terwijl we ons beiden hadden voorgesteld met toevoeging van onze politieke achtergrond.Welk onderwerp we ook aandroegen, er werd niet op gereageerd, sterker nog ze draaiden zich van ons af en begonnen uitgebreide gesprekken met elkaar. Een bijzondere ervaring die ik nog niet eerder mee gemaakt had. Vragend naar hun belangstelling kwam er niet meer uit dan “shoppen” en dat voor een VWO-klas.
Naast dit project is er ook nog het project “klas in de raad”. Dit is ontwikkeld voor de hoogste klassen van de basisschool. Deze brengen een bezoek aan het stadhuis, gaan even langs bij de burgemeester en mogen daarna in de raadszaal een raadsvergadering in vereenvoudigde vorm na spelen nadat we heel kort uitleg hebben gegeven over het gemeentebestuur. Alle complimenten voor de leerkracht van deze groep: de kinderen waren uitstekend voorbereid en konden vrijwel alle politieke partijen benoemen. Ook leuke vragen voor de burgemeester en enthousiasme in de raadszaal. De begeleidende ouders vonden het programma erg leuk en ik vond het een verademing na woensdagmiddag.
Donderdagavond het gebruikelijke coalitieoverleg. Hierin vindt afstemming plaats tussen de coalitiepartners. Zeker voor ons belangrijk om te borgen dat het college rekening houdt met het coalitieprogramma. Wij kunnen dit niet rechtstreeks met het college afstemmen omdat we geen wethouder leveren. Het valt nog niet mee om hierin enige overeenstemming te bereiken. Ik ga er maar vanuit het een proces is waar je doorheen moet, maar het kan niet te lang duren. Immers juist voor ons is het in deze situatie heel lastig om de eigen integriteit te bewaren en dus moet snel duidelijk zijn dat op alle fronten gehandeld wordt volgens het coalitieprogramma.
Kortom een drukke en stormachtige week, in meerdere opzichten. Vandaag was het qua weer een stuk rustiger en hopelijk komen we politiek gezien ook snel in rustiger vaarwater.
Morgen in elk geval de rust van de zondag en daar ben ik blij mee.