Verslag tot 26 juni 2011
De afgelopen weken heb niet veel verslag gedaan. Het ging de afgelopen tijd vooral over financiële zaken en ik vind het moeilijk om dat in een aardig verslag te gieten. Het is een complexe materie.
Als afwisseling ben ik vorige week vrijdag als betalende gast mee geweest met de Tres Hombres, tijdens de Botterraces. Het was er een perfecte dag voor. Wel werden we geconfronteerd met het onvermogen om een succes te maken van onze toeristische havenvoorzieningen. De Botterrace was al een mooi poosje bekend, evenals het programma voor de afvaart. Desondanks was het niet mogelijk om de sluis op het gewenste tijdstip te openen. We hebben bijna een uur ervoor liggen wachten. Voor sommige opvarenden was het een wat zure wetenschap dat ze “met hun gat” op de rum zaten, maar er niet aan mochten komen. De douane had al bijna 14 dagen geen tijd om de zaak in te klaren. Dat lijkt niet erg zakelijk. Het varen op het Wad vond ik een fantastische belevenis, van de race heb ik niet veel begrepen en de verzorging zowel aan boord als later op Willemsoord was geweldig. Inmiddels blijkt dat de rum nog steeds niet ingeklaard is, waardoor het niet mogelijk was die te verkopen tijdens het historisch weekend; gemiste kansen.
Maandag 20 juni was het (inter)nationale vluchtelingendag. Ook in Den Helder werd hieraan aandacht besteed, tenminste door Vluchtelingenwerk. De belangstelling vanuit de politiek en andere organisaties liet behoorlijk te wensen over. Ook als vluchtelingen een status hebben, blijft aandacht noodzakelijk om te zorgen voor een succesvolle integratie.
De vergadering van het presidium was razendsnel af gelopen. Er waren weinig aansprekende punten en de raadsvergadering zou vooral in het teken van de programmarekening (jaarrekening) staan.
Bij de bespreking van jaarrekeningen is het goed gebruik om ook een oordeel/mening te hebben over het gevoerde beleid en eventueel op te roepen tot beleidswijzigingen. Zeker gezien de drastische bezuinigingen waarvoor we staan en die zichtbaar gaan worden bij de kadernota, had ik de nodige commentaren verwacht. Er hing eigenlijk meer zo’n sfeer van: laten we het maar zo snel mogelijk af handelen, dan hebben we dit ook maar weer gehad. Oppositiepartijen leverden nog wel kritiek, maar de coalitie had niet eens de behoefte om hier op in te gaan. Door deze houding is de speelruimte binnen de kadernota vrijwel nihil. Met name het gevoerde beleid rondom Willemsoord en de overige havenactiviteiten (samen goed voor een tekort van €10 mio) leverde kritiek op bij de oppositiepartijen. De fractie van de ChristenUnie gaf aan dat het een zo slecht beleid was dat een motie van afkeuring hier op zijn plaats zou zijn geweest. We hebben hem niet ingediend omdat we, zonder veel rekenwerk, wel zagen dat die het nu nog niet zou halen. Dat kwam ons op een boze reactie van een burger te staan, die vond dat we als volksvertegenwoordiger die motie hadden moeten indienen.
Het stokpaardje van de PvdA is natuurlijk de financiering van het Stadhuis en de wisselende antwoorden die ze op hun vragen krijgen. Dat is begrijpelijk evenals hun frustratie hierin. Ik denk wel dat zij het hier extra moeilijk mee hebben omdat hun positie gewijzigd is. Als fractie kennen wij ook de nodige frustraties als onze denkbeelden of ideeën niet over genomen worden, maar voor ons is dat een gegeven. We focussen vooral op de signaalfunctie die we kunnen vervullen.
Een ander belangrijk onderwerp op de agenda was het voorbereidingskrediet voor het onderzoek naar de verzelfstandiging van de haven. Niet zozeer het bedrag stond ter discussie, maar de uitgangspunten die door het college zelf vast gesteld waren. Dat is niet de goede gang van zaken, zeker nu bleek dat het zoekgebied wel enorm groot is geworden. Ook vliegveld de Kooy en het RHB zouden hier eventueel onder moeten vallen. Als fractie van de ChristenUnie hadden we er bezwaar tegen dat het college een startnotitie had opgesteld en zelf vast gesteld. Startnotities zijn aan de raad, die moet hierin de kaders vaststellen voor opzet en uitvoering van beleid. We waren dan ook blij dat ook het CDA dit veel te vergaand vond en hierover een amendement had ingediend. Dat hebben we van harte ondersteund.
Woensdagavond was de hoorzitting vooraf gaand aan de bespreking van de kadernota. De last van de bezuinigingen wordt vooral neer gelegd bij maatschappelijke en sociaal-culturele organisaties, die hier vanzelfsprekend tegen in het geweer komen. De fractie van de ChristenUnie is ook van mening dat de bezuinigingen eerlijker verdeeld moeten worden tussen de “harde en de zachte” sector. Dit college is dat niet van plan. Onze insteek zal dan ook worden dat zeker ook binnen de harde sector sprake moet zijn van een substantiële bezuiniging. Daarnaast kon ik me niet aan de indruk onttrekken tijdens de hoorzitting dat sommige verenigingen ook wat meer aan zelfreflectie zouden mogen doen. Dan was er met wat creativiteit zeker mogelijkheid om de voorgestelde bezuinigingen op te vangen. Het gaat hierbij vooral om kleinere bedragen en daarmee komt er nog te weinig lucht in de begroting om de plannen verder te realiseren.
Groenlinks is met een alternatief gekomen voor de invulling van het stadscentrum. Hoewel ik dit idee net zo sympathiek vind als het alternatief van de PvdA lijkt het mij verspilde moeite. Dit college is niet gevoelig voor wijzigingen in plannen, zelfs niet als het economische tij hier om vraagt. Het is nog steeds makkelijk uitgeven van andermans geld.
We hebben inmiddels ook antwoord gekregen op onze schriftelijke vragen naar aanleiding van het auditrapport over Zeestad CV/BV. Hoewel we verschillende keren uit het rapport citeren, blijkt uit de beantwoording dat men ons de opmerkingen aanrekent. Wellicht kent men het rapport onvoldoende en schiet men ogenblikkelijk in de verdediging. Ontkend werd bijv. dat er sprake is van onderzoek naar ontmanteling van Zeestad CV/BV terwijl wij die informatie al in maart hadden gekregen. Kortom weer veel tekst en weinig antwoorden.
Desondanks is het dit weekend weer genieten in Den Helder. Natuurlijk even naar het historisch weekend, maar ook even op de dijk kijken naar het rondje Texel voor catamaranzeilers. Dat pik je toch maar mooi gratis mee. Persoonlijk vind ik het een heel wat aantrekkelijker evenement, meer passend bij de omgeving dan het geplande powerboat-evenement. Ik had nooit verwacht dat de provincie toestemming zou geven. Naast milieu bezwaren vind ik het vooral onvoorstelbaar dat de dijk niet meer voor de bewoners is, alleen nog tegen betaling. Het financiële succes zal vooral moeten komen van de bezoekers van buitenaf want weinig Heldernaren zullen tegen betaling op de dijk willen kijken. Het weer zat niet mee, maar vooral op de werf was het gezellig druk en veel bekenden. Lekkere muziek en veel te zien. Kortom een goed begin van het weekend.
Tjitske Biersteker