Verslag tot 5 juni 2011
Ik was wel blij met de extra vrije dag deze week. Het is op alle fronten erg druk. Politiek gezien moet er deze periode heel veel gelezen worden. We hebben zowel de jaarrekening als de kadernota binnen gekregen. Daarnaast vraagt het bestemmingsplan Stadshart de nodige aandacht. Tijd te kort dus.
De raadsvergadering kende niet veel spectaculaire onderwerpen. Dat was eigenlijk wel een beetje jammer voor de gasten van de raad die er deze keer ook weer waren. Samen met een raadslid van Trots, vertegenwoordiging van de griffie en de burgemeester heb ik ze ontvangen en iets over de gang van zaken verteld. Het wordt wel gewaardeerd.
Na een korte presidiumvergadering waarin al bleek dat Trots niet vast zou houden aan een toename van de parkeerbehoefte met 10% was de raadsvergadering een korte “happening”.
Het burgerinitiatief van de Helderse courant was het enige andere bespreekpunt. Toch was ook dat snel klaar, want een ruime meerderheid voelde niet veel voor deze naamswijziging. Ook niet voor een referendum over dit onderwerp.
De kadernota zorgt voor veel onrust onder de maatschappelijke instellingen omdat uit de voorstellen blijkt dat hier de grootste klappen gaan vallen. Het lijkt er op dat het college meent dat nu het klimaat gunstig is voor bezuinigingen er meteen maar extra ingegrepen moet worden. Dinsdagavond waren maatschappelijke organisaties uitgenodigd door de PvdA, Groenlinks en SP om hun bevindingen weer te geven. Namens de ChristenUnie kon ik ook aanschuiven om de verhalen te horen. Verschillende instellingen hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt en van de verhalen over de gevolgen werden we niet bepaald vrolijk. Met name de Wering lijkt enorm zwaar getroffen te worden.
Willemsoord was woensdagavond onderwerp van een bijeenkomst met raadsleden. We zouden bij gepraat worden over de uitkomsten van de werksessies met verschillende maatschappelijke vertegenwoordigers. De opkomst was treurig: 6 raads- en commissieleden hadden de moeite genomen. Toch was het wel de moeite waard. Er blijkt toch een kleine kentering te ontstaan. Men wil meer langs de weg der geleidelijkheid ontwikkelen. Dat wordt een organische ontwikkeling genoemd. Ook de woningbouw is geen knellend item meer, behalve overigens bij Zeestad. De directeur wil de zaak nog wel eens op scherp zetten, terwijl de architect en overige betrokkenen juist gematigder worden. Ik heb wel benoemd dat als die woningbouw maar om zulke kleine aantallen gaat, en de HSV er zo op tegen is, dan moet je het gewoon laten. Andere steden willen de off shore graag faciliteren, dus we moeten er wel wat aan doen om dat voor Den Helder te behouden. Ik hoef ook maar te denken aan Spaansen die in Harlingen een warm onthaal kreeg. Als de omstandigheden wijzigen dan worden grote investeringen niet gespaard, kijk maar eens naar de NAM. Ze hebben nog geen dag in het nieuwe gebouw gezeten, toch voorwaar geen kleine investering.
De ideeën die nu spelen gaan meer uit van een versterking van wat er is en dan verder uitbouwen. Toen kwam het nog wel even over de passantenhaven. Dat ding is nog veel te vaak veel te leeg. Dat schijnt vooral een organisatorisch probleem te zijn. Zolang we niet in staat zijn dit soort zaken goed op te zetten, mogen we wel een beetje voorzichtig zijn met grotere zaken aanpakken.
Hemelvaart was zoals ik al zei een vrije dag. Het is een bijzondere feestdag, waar ook veel christenen nog wel eens moeite mee hebben omdat het er op lijkt of we “verweesd” achter blijven. Met Pinksteren worden we daarin bemoedigd door de herdenking van de uitstorting van de Heilige Geest.
Omdat ik ook echt een vrije dag wilde moest ik vrijdag wel de hele dag aan de stukken besteden. Vooral de jaarrekening vind ik een lastig fenomeen. Ik maak deel uit van de auditcommissie en dat helpt mijzelf ook goed om de grote lijnen vast te houden. Deze keer is de auditcommissie met een heel uitgebreid advies gekomen. Op technische gronden adviseren we om de jaarrekening vast te stellen. Dat staat even los van de politieke keuzes die je hierin maakt. Die hebben te maken met de vraag of je je kunt vinden in de manier waarop het college met de financiën is om gegaan, zoals bijv. Willemsoord en de bodemsanering. En of je het college wilt dechargeren voor het gevoerde beleid.
Tres Hombres zorgde in elk geval voor een feestje op Willemsoord. Nadat ze ruim 7 maanden weg geweest waren, kwamen ze afgelopen week binnen met, voor velen een interessante lading nl. jamaicaanse rum. Helaas had de douane nog geen tijd gehad om de zaak in te klaren, dus kon er nog niet geproefd worden.
Hoewel de agrarische bedrijfstak steeds meer behoefte heeft aan water, is het voor anderen puur genieten van dit prachtige weer. Zo’n feestje krijgt meteen een heel bijzondere uitstraling. Het wekelijkse rondje hard lopen ging via de kanoroute terug door de duinen. Ook dat is puur genieten. We wonen in een bijzondere omgeving en ik geniet daar erg van. Het hoofd is weer leeg en dus weer alle ruimte voor wat ik op zondag mee krijg tijdens de erediensten.
Tjitske Biersteker