Een halve week, met volop werk

dinsdag 18 mei 2010 21:46

Tjitske
Door ziekte van Tjitske en de hinder die ze in de nasleep hiervan ondervindt, ontvangt u al een paar weken een verslag van ondergetekende. Tjitske hoopt aankomende raadsvergadering weer aanwezig te zijn. Ook vanaf deze plek wensen we haar een goed herstel toe!

Raadscommissies
Deze week was het, ondanks dat het voor de meesten een halve werkweek was, geen rustige.
Op maandag vonden voor het eerst met de nieuwe raad de afzonderlijke raadscommissies plaats. Aangezien ik deze periode tot één van de commissievoorzitters gekozen ben, mocht ik de commissie Bestuur en Middelen voorzitten. Als commissie hebben we ervoor kunnen zorgen dat we in een recordtijd van 29 minuten de vergadering konden sluiten terwijl er toch twee punten in twee instanties door bijna alle partijen besproken werd. Wethouder Walgering en Bruin mochten elk een punt voor hun rekening nemen. Daarna heb ik nog beide andere commissies even kunnen bezoeken en beluisteren. De commissie SOB was binnen een uur gereed en de commissie MO duurde tot een uur of tien. Maatschappelijke Ontwikkeling krijgt in Den Helder altijd bijzonder veel aandacht. Nu maar hopen dat er in de commissies voldoende informatie is ingewonnen om een helder standpunt te kunnen verwoorden voor de aankomende raadsvergadering!

Gemeentefinanciën
Op dinsdagavond werd er een interessante training over de gemeentefinanciën georganiseerd. Op dinsdagavond waren een grote vertegenwoordiging van de Helderse raad en een aantal van de Texelse, in de Kampanje aanwezig om een spiegel voorgehouden te krijgen. De trainer van de avond had veel ervaring als interim-(gemeente)secretaris in veel gemeentes waardoor hij veel uit eigen ervaring kon putten en op bijna elke vraag een verhelderend antwoord had. Al had ik vooraf verwacht dat we diep op de materie zouden ingaan, de avond voorzag meer in de rollen die de raad (strategisch → wat?) en het college (uitvoerend → hoe?) behoren uit te voeren in het dualistische stelsel dat we sinds het begin van dit nieuwe millennium kennen. We zijn als raad al gauw geneigd om tot op de komma de vertaling en verduidelijking achter de enorme berg financiëlecijfers die we jaarlijks te verwerken krijgen te willen uitpluizen. Daar ligt dan ook voor zowel de raad als het college een schone taak: Zorg dat je je rol kent! Dus weet wat er nog wel van je verlangd mag worden als raad en wat niet. Ook het college dient hier rekening mee te houden. Immers, als je de raad een enorm cijfermatig boekwerk meegeeft ter onderbouwing en/of verduidelijking, dan kun je er donder op zeggen dat je tot op detaillistisch niveau vragen geretourneert krijgt tijdens de behandeling van deze stukken. Als raad dien je aan te geven wat je wilt en binnen welke kaders (waaronder de financiële) dit plaats dient te vinden. Vervolgens is het college aan zet die met een een resultaat terugkomt en dit voorlegt aan de raad. De uitvoering vervolgens is aan het college. Het blijft echter een lastige zaak, maar de trainer gaf aan dat je bij bepaalde onderbuikgevoelens gerust de diepte in kon gaan om de oorzaak van die onderbuikgevoelens te achterhalen. En natuurlijk om te kijken of je onderbuikgevoelens het juiste signaal afgaven, of dat je misschien gewoon honger had...

Hemelvaart
De halve week is ontstaan doordat we donderdag de Hemelvaart van Christus mogen gedenken. Een dag van afscheid waar we in de preek op die dag mochten horen dat, hoewel je afscheid niet viert, de belofte van zijn terugkomst juist wel iets is om te vieren.
Kortom, een halve week, met volop werk en genoeg te vieren!

Willem

« Terug