Verslag tot 31 mei

zaterdag 30 mei 2009 22:47

Luilak

Gelukkig hebben we de Luilaknacht weer overleefd. Ik vind het elk jaar weer een akelig idee dat mensen etenswaren op ramen en deuren smeren of vernielingen aanrichten. Wij hadden dit jaar voor het eerst sinds tijden ook weer last. Iemand heeft het slot van de winkel volgepropt met hout of zo; een lastige situatie die niet zomaar te herstellen was.

Pinksteren

We hebben in elk geval een lang weekend om hiervan bij te komen ;-)) met verschillende bijzondere kerkdiensten ter gelegenheid van Pinksteren.

Druk

Het was een drukke week met vergaderingen en andere bijeenkomsten. Tussendoor nog gewerkt ook.

Eerste vergadering

Maandagavond was de eerste raadsvergadering onder voorzitterschap van dhr. Vriesman. Het leek in eerste instantie een korte, rustige vergadering. Verschillende moties en de gezamenlijke interpellatie van ChristenUnie, D’66 en Groenlinks veranderden dit, wat de burgemeester na afloop deed zeggen: “dank voor de snelle leerschool die u mij geboden hebt”. Hij heeft ook maar kort de tijd, dus daar mag niet te veel van verloren gaan met inwerken, denk ik dan maar.

ChristenUnie actief

Willem was verhinderd, maar desondanks heeft de ChristenUnie regelmatig van zich laten horen. Dat begon al met het vragenkwartier: ik vond het volkomen zinloos dat het straatwerk op het Nieuwekerkplein was opgerooid. Er is nog geen sprake van bouwwerkzaamheden, maar toch was de boel al gesloopt. Andere partijen wilden ook de bankjes en bomen terug hebben, maar daar heb ik het namens de ChristenUnie niet over gehad. De wethouder gaf aan dat de straat dinsdag zou worden aangeheeld en wilde inderdaad geen bankjes meer plaatsen. Dinsdag bleek dat hij toch een bankje had terug gezet.

Verder stond het burgerinitiatief voor het rechtzetten van de bomen in het Stadspark op de agenda. Volgens het college ging de raad daar niet over, dus konden we het ook niet op de agenda van een commissie zetten. Formeel klopt dat ook wel, het betreft een uitvoeringszaak en dat is de taak van het college. Van tevoren had ik eens een paar boomverzorgers van buiten Den Helder gebeld met de vraag wat het toekomstperspectief van deze bomen is. Er was er niet één die dacht dat het op termijn succesvol zou worden. Erg onderhoudsgevoelig en duur. Pleeg je te weinig onderhoud dan groeien de kruinen weer naar het licht, waardoor je vreemd gevormde bomen overhoudt. Ik kon me dan ook wel vinden in het initiatief. Voor de zekerheid had ik namens de ChristenUnie een motie op de achterhand om het initiatief als nog bij de raad te leggen. Het college heeft echter aangegeven de zaak in een commissie te willen bespreken, dus toen hoefde dat niet.

Interpellatie

Vervolgens was de gezamenlijke interpellatie van D’66, Groenlinks en de ChristenUnie aan de beurt. Dit is, politiek gezien een zwaar middel om het college (of een wethouder) te kapittelen. Het komt na het indienen van schriftelijke vragen en voor een motie van afkeuring of wantrouwen in de reeks middelen die een raad ter beschikking heeft.

WMO-voorzieningen

De inhoud van de interpellatie betrof het toekennen van voorzieningen vanuit de WMO. Het komt regelmatig voor dat het CIZ (centraal indicatieorgaan zorg) toewijzingen doet en dat het college dan toch weigert deze toe te kennen. We hebben daar met een aantal raadsleden regelmatig overleg over gehad met de wethouder. Deze wilde ons uiteindelijk niet meer te woord staan omdat hij zich “aan handen en voeten gebonden achtte”. Maandagavond gaf de wethouder in reactie op de vragen aan dat “het mandaat” bij de ambtelijke organisatie lag. Dat betekent dat de organisatie zelfstandig besluiten hierover neemt en pas achteraf verantwoording aflegt. De wethouder stelde voor om het mandaat weer bij het college te leggen. Deze reactie zorgde voor de nodige beroering omdat deze werkwijze niet kan. Het college is verantwoordelijk en kan door de raad ter verantwoording geroepen worden voor het gevoerde beleid. De raad kan nooit ambtenaren aanspreken op hun werkzaamheden (dat is zo geregeld binnen ons duale stelsel) en zou dus zijn controlerende taak daarmee niet volledig kunnen uitvoeren. Ik vond het een beschamende vertoning dat de wethouder nu uiteindelijk “en public” toegaf dat hij al 3 jaar lang in dit opzicht zijn organisatie niet aan kan sturen. Hij bood hiervoor wel zijn excuses aan, maar bevestigde mijn beeld van een machteloze wethouder. De motie waarin we namens de ChristenUnie het college opdroegen om voortaan de adviezen van het CIZ over te nemen, is unaniem gesteund door de overige partijen na een paar wijzigingen in het besluit.

De motie van de VVD om het Historisch weekend een garantstelling toe te kennen hebben we van harte ondersteund.

Werkbezoek PS-commissie

Donderdagmiddag was er een werkbezoek van de Provinciale staten commissie ROG aan de Stedelijke vernieuwingsprojecten. Ze waren hiervoor uitgenodigd omdat inmiddels bekend is dat in de Lentenota van de provincie geen financiële middelen zijn begroot voor de komende periode, terwijl de provincie wel voor 49% participeert in Zeestad BV/CV.

Voor mij dus een “thuiswedstrijd”. De commissie was in het algemeen behoorlijk enthousiast over de ontwikkelingen in Nieuw Den Helder en de Stelling. Het Stadshart vond men bijzonder ambitieus opgezet en er was niet alom waardering voor de gedachte van woningbouw op de Rijkswerf. Zelf kon ik de afsluitende bijeenkomst in de Kampanje niet bijwonen, maar ik sprak de volgende dag een aantal commissieleden die zich beslist niet lovend uitspraken over de presentatie van Zeestad.

De ChristenUnie/SGP-statenleden gingen op werkbezoek in Langedijk, bij de lokale ChristenUNie en ik heb ze daarbij vergezeld. Het was goed en bemoedigend om elkaar hier te ontmoeten. De ChristenUnie in Langedijk heeft 1 zetel, maar desondanks een wethouder geleverd: een bijzondere situatie.

’s Avonds nog een bijeenkomst van onze eigen lokale (steun)fractie, dus de dag was goed gevuld.

De Koningin en het Provinciehuis

Vrijdagmiddag werd het Provinciehuis heropend door de koningin na de ingrijpende restauratie. Als duo-commissielid mocht ik hierbij aanwezig zijn en dat heb ik dan ook niet voorbij laten gaan. Het was een prachtige dag in een schitterende omgeving. Alleen het touwtje van het scherm brak, waardoor de onthulling van het wandkleed wat problemen gaf.

 

LOS

Zaterdag was weer de maandelijkse LOS-uitzending. De burgemeester kwam vertellen hoe de eerste maand hem bevallen was. Hij was erg enthousiast. Vervolgens kwamen bewoners van de Molengracht uitleg geven over de overlast van het puin aan het Molenplein. De wethouder bagatelliseerde de problematiek nogal. Ook de directeur van Zeestad vond dat de periode van overlast zo kort was dat maatregelen eigenlijk niet nodig waren. De verbouwing van de stad duurt nog wel een aantal jaren en we moeten met elkaar niet zeuren over de periodes van overlast, is de gedachte. Volgens mij duurt het nog jaren voordat zelfs maar gestart kan worden met bouwen op dit punt. Rijkswaterstaat is nogal duidelijk in de beperkingen die ze oplegt in het kader van versterking van de Zeewering.

Het ontbreekt, denk ik ook aan communicatieve vaardigheden bij de degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn, zowel vandaag als afgelopen donderdag en dat doet het project geen goed.

Martin van Exter had weer de nodige vileine opmerkingen. Alleen t.a.v. de vraag naar het wachtgeld van de toekomstige wethouder zat hij er naast. Dat kwam niet bij de raad vandaan, maar bij de pers. We werden er wel op afgerekend door hem.

Al met al een roerig weekje.

« Terug