Verslag tot 14 december 2008

zaterdag 13 december 2008 19:52

Laatste loodjes?

December is altijd een drukke maand met de nodige feesten en vieringen. Daar tussendoor nog  verjaardagen en daarnaast volop politieke activiteiten. Het kan niet op.

Maar maandagavond was ik eigenlijk voor niets naar het stadhuis gekomen, tenminste voor wat betreft de commissie Bestuur en middelen.

Er stonden maar 2 onderwerpen op de agenda, namelijk voorstel voorbereidingskrediet voor het nieuwe stadhuis en een presentatie van het jaarplan van de politie. Daarnaast ook nog een begrotingswijziging.

 

Voorbereidingskrediet stadhuis

Er was voor dit onderwerp een inspreker van de commissie cultuurhistorische waarden met wie ik het van harte eens kon zijn. Ook de conclusies van het RACM (rijksdienst voor archeologie, cultuur en monumenten) onderschrijf ik.

Daarnaast had ik willen zeggen dat er nog eens nadrukkelijk gekeken moet worden naar het kostenaspect: in de exploitatie lijkt het nieuwe stadhuis 2x zo duur te worden als de huidige dislocaties. Ook had ik  het willen hebben over de besteding van het voorbereidingskrediet en over het (gebrek aan) politiek geheugen voor wat betreft de locatie(s) en het gebrek aan standvastigheid. De gedachte om een stadhuis op "de groei" te bouwen vond ik ook niet erg realistisch en de conclusie van deskundigen dat hergebruik goedkoper is dan afbraak en nieuwbouw vond ik verheugend. Overigens is de raad niet in kennis gesteld van het onderzoek met deze conclusies.

Als laatste had ik willen zeggen dat ik het "manipuleren" waarover Ronald den Boer in zijn column (8-12-08) schrijf herken. Argumenten die wel gelden voor het parkeren bij het vml. Huistijdverdrijf zouden niet gelden voor bezoekers van het stadhuis. Waarbij maar aangetekend zij dat de stad in de regel aanmerkelijk vaker bezocht wordt door burgers dan het stadhuis (mag ik hopen).

Echter al deze opmerkingen heb ik niet gemaakt, stomweg omdat de coalitie besloten had dat dit onderwerp niet behandeld moest worden. Volgens de VVD omdat de burgemeester ziek was en volgens de PvdA omdat er nog zoveel vragen waren en de fractie er nog niet uit was. Toen ik vroeg of dit nu juist geen argument was om dit onderwerp in elk geval in 1 instantie te bespreken opdat anderen ook kennis zouden kunnen dragen van die vragen en hun eigen vragen daaraan toe konden voegen, werd gesteld dat de PvdA de vragen schriftelijk wilde stellen zodra zij daartoe in staat waren.

Het CDA onderschreef alle argumenten van de overige coalitiepartijen (zijn ook zij dan verdeeld over hun standpunt, vroeg ik mij af). Het is inmiddels bekend dat de coalitie-wil wet is dus het onderwerp is verdaagd tot het nieuwe jaar. Kort hierop kregen we de schriftelijke vragen van de PvdA

 

Presentatie politie

Hoewel de verantwoordelijkheid voor de openbare orde en veiligheid bij uitstek een burgemeesterstaak is, gold voor dit onderwerp niet het excuus dat de burgemeester ziek was. De presentatie werd dus gehouden en de (politieke) antwoorden werden verzorgd door een ambtenaar.

 

Begrotingswijziging

Omdat we als fractie de begroting niet hebben vastgesteld, stemmen we ook niet in met de begrotingswijzigingen. Bovendien past de begrotingswijziging t.a.v. de ORW nog niet in dit beeld omdat de jaarrekening  niet is vastgesteld. Pas daarna zou een begrotingswijziging relevant zijn. Het CDA stelde hierover vragen, maar kreeg geen behoorlijk antwoord. Dit leidde er toe dat men de vraag ook nog eens schriftelijk heeft gesteld. Hierop is overigens bijzonder snel antwoord gekomen. Ook bij de commissie MO waren er vragen over de begrotingswijzigingen.

Daarnaast was een belangrijk bespreekpunt bij deze commissie de verzelfstandiging van het openbaar onderwijs. Het bijzonder onderwijs (christelijk, rooms-katholiek en oecumenisch) had altijd al zelfstandige bestuursvormen en het openbaar onderwijs wordt op dezelfde manier georganiseerd. Dit geeft meer mogelijkheden voor ouderparticipatie en maakt de afstand tussen bestuur en onderwijs duidelijker. Wel waren er nog veel vragen over de statuten en de financiële doorvergoeding. Hierop krijgen we nog antwoord.

Ook bij de commissie SOB werd kritisch gereageerd op de voorgestelde begrotingswijzigingen. De commissie meende dat dit beter in te plannen was, maar de wethouder gaf aan dat er veel onvoorziene factoren een rol spelen.

Een ander punt bij de commissie SOB was de eerste aanleg van het stadspark en het krediet hiervoor. Dit gaf weinig problemen, maar de teloorgang van het aantal parkeerplaatsen wel. De wethouder gaf aan snel  met een parkeernota te komen. Wat de ChristenUnie betreft is het vooral belangrijk dat benoemd wordt op welk moment er een bepaalde hoeveelheid parkeerplaatsen is.

De voorgenomen vestiging vna een huisartsenpraktijk in het Liniepark vindt geen doorgang, wel gaat men op zoek naar een andere maatschappelijke invulling hiervoor.

 

Raadslid in de klas

Woensdag weer als raadslid voor de klas gestaan, samen met Ben Reiff, maar nu wel in het stadhuis. Opnieuw een erg leuke ervaring. Kritische opmerkingen over onze financiële huishouding spraken me erg aan en zorgden voor een leuke discussie.

 

Fietsen door de wijk

De raad had al een poosje geleden aangegeven om een wijkbezoek te brengen aan Nieuw Den Helder. Toen het voorbereid werd, leek een fietstocht door de wijk een leuk idee. Daar dachten de aanwezigen afgelopen donderdag toch iets anders over. Het was zo vreselijk koud en steeds even stil staan bij de ontwikkelingen in de wijk maakte dat er niet beter op. Toch was het nuttig voor  het contact met de bewonersorganisaties. Daarna waren we te gast bij het IVC waar we heel lekker te eten kregen en bijgepraat over hun (financiële) noden. Deze hebben veel te maken met het niet nakomen van afspraken. Zelfs als we daar moties voor ingediend hebben. Soms vind ik het ontmoedigend om raadslid te zijn. We willen graag het goede voor de stad, nemen zelfs aan dat het college dit ook wil, maar de uitvoering schort er nogal eens aan. Vervolgens gingen we naar de "Eendracht" voor een ontmoeting met vertegenwoordigers van bewoners over burgerparticipatie. Het diepte niet veel op: het blijft bij de oude tegenstelling dat de bewoners nadrukkelijk betrokken willen worden en bestuurders vinden dat niet alle onderwerpen hiervoor geschikt zijn. Dus blijft het bij een plantenbak in de buurt of speeltoestellen. Het participatieplatform heeft hierover een kritisch stuk opgesteld dat ik heel behartenswaardig vind. In de wijk was ook geïnventariseerd wat een leuk idee zou zijn om op korte termijn uit te voeren. De aanwezigen mochten uit zo'n 5 items kiezen (aangedragen door de bewoners). Staande de vergadering meldde het IVC dat zij ook een enquete hierover hadden gehouden en dat bewoners heel graag een "oogstbos" in de buurt willen (ontmoetingsplek in groen(tetuin) waar zowel de ontmoeting als het oogsten aan de orde zijn). Dit idee werd toegevoegd en met ruime meerderheid gekozen als idee om te ontwikkelen samen met bewoners en bestuur. Een leuke afsluiting.

Op de terugweg naar huis werden Roel (PvBB) en ik van de sokken gereden, gelukkig zonder persoonlijke ongelukken. Wel erg geschrokken.

 

Stedelijk kompas

Tegelijkertijd met het wijkbezoek was een bijeenkomst georganiseerd over het Stedelijk Kompas (ketenvoorziening voor dak- en thuislozen en ex-gedetineerden). Beetje jammer omdat we dit ook een belangrijk onderwerp vinden. Gelukkig was een van onze commissie-leden in staat om deze bijeenkomst te bezoeken. Aangekondigd werd dat er een meldpunt komt voor (ex)gedetineerden om te voorkomen dat ze tussen wal en schip terecht komen voor wat betreft begeleiding en huisvesting. Volgens mij gewoon een taak van de reclassering om hen hierin te begeleiden. Door o.a. onderbezetting wordt dit niet goed uitgevoerd en hierover zijn talloze klachten en zorgen.

Raadsconferentie

Vrijdag was er een bijeenkomst gepland met raadsleden, college, beleidsmedewerkers en externe partners om met elkaar af te stemmen waar we nu zitten in het proces van stedelijke vernieuwing. Het is een goed idee om hierover regelmatig af te stemmen omdat de uitvoering natuurlijk een zaak van de lange adem is en men de uitkomst voor ogen moet houden (dit even afgezien van het feit of men die uitkomst ook onderschrijft). De raad had aangegeven dat deze conferentie alleen zinvol was als onze externe partners hierbij aanwezig zouden zijn. Mijn teleurstelling was dan ook groot toen bleek dat vertegenwoordigers van onze totale economische peiler(s)  zich afgemeld  hadden. Ik kon hun redenering wel volgen en respecteren, maar de meeste anderen niet. Hun afwezigheid bepaalde dan ook in grote mate de discussie over de verschillende ontwikkelingsgebieden. Hoewel men de verantwoordelijkheid graag bij de externe partners? wil leggen, denk ik dat hier nog een behoorlijke taak voor het college ligt.

Natuurlijk is ook de (internationale) financiële situatie aan de orde geweest in relatie tot de benodigde investeringen in het Uitwerkingsplan. Iedereen roept over de noodzaak van "anti-cyclisch investeren" door de overheid. Dit betekent dat juist in deze financiëel moeilijke tijd de overheid zou moeten investeren om de economie te stimuleren en andere investeerders aan te moedigen dit ook te doen. Dat klinkt wel aardig maar is alleen te verwezenlijken door een overheid die in goede tijden gereserveerd heeft en dus vermogen heeft om nu in te zetten. Een overheid die in goede tijden al geld tekort kwam (graaien uit de algemene reserve om begrotingen sluitend te krijgen), komt alleen maar meer geld te kort als er nu "anti-cyclisch geïnvesteerd moet worden). Toen ik dit naar voren bracht, werd ik uitgelachen door zowel de wethouder financiën als door een directeur van een instelling die net betoogd had dat het gewenst zou zijn als de gemeente weer (meer) als bank zou optreden.

 

Na de workshop-sessies (van werken was geen sprake, ook niet van besluitvorming) werd e.e.a. samengevat door de adviseur van het ministerie van VROM. Ze vond het niet verantwoord dat politieke partijen hun eigen visie op de ontwikkelingen in de stad hadden ongeacht de besluitvorming. Dat geldt ook voor de ChristenUnie en ik voelde me  aangesproken maar ik vind de plannen voor een deel gewoon onverantwoord en blijf dat zeggen, ook vanuit mijn verantwoordelijkheid voor een gezonde financiële huishouding. Volgens mij heet dat vrijheid van meningsuiting.

 

Weekend

Zo vloog de week wel voorbij. Dit keer niet met een rustig weekend in het vooruitzicht, want ik ga weer werken in de zorg en begin meteen maar met een weekenddienst. Een hele nieuwe ervaring.

« Terug