Bemoediging en/of bemoediger
In mijn eerste bijdrage van dit nieuwe jaar schreef ik dat ik bemoedigd werd door mijn geloof in een luisterende God. Tijdens een van de eerste zondagse erediensten werden de gemeenteleden opgeroepen om “bemoedigers” te zijn. Dat vond ik nogal wat. Bij alles wat ik doe, ook in politiek opzicht vind ik zowel troost als bemoediging in mijn geloof. Bemoediger zijn in een (politieke) omgeving die aan veel kritiek bloot staat, vind ik een hele lastige opgave. Een gedeeltelijk citaat uit de scheurkalender “Peper en Zout”van J. John en Mark Stibbe sprak me erg aan: “de wil van God brengt je nooit ergens….. waar de weldaden van God je niet staande kunnen houden, …..waar het gezag van God niet het laatste woord heeft. Alles wat gebeurt, heeft een doel. Kijk en dat is nu wel weer heel bemoedigend. We gaan maar weer gewoon aan de slag.
Eerste commissievergaderingen in het nieuwe jaar
Afgelopen maandag was er weer het nodige te bespreken. Door de dubbele portefeuilles van wethouder Kragt liep e.e.a. niet gestroomlijnd. Hij kon niet aanwezig zijn bij de commissie MO vanwege de noodzaak om aanwezig te zijn bij de commissie BenM. De agenda van de commissie MO was toen wel heel summier; de vergadering had beter afgelast kunnen worden.
De commissie BenM had als belangrijkste bespreekpunt de “organisatievisie”. Hierin wordt de gemeentelijke organisatie omgevormd van dienstenmodel naar regiemodel. Bij een eerdere bespreking hadden de meeste fracties hier de nodige vragen en bedenkingen over en afgesproken was dat er een verdiepingsslag in een 2e bespreking zou plaats vinden. Omdat het mij onduidelijk was na de 1e bespreking wat nu de overgebleven gesprekspunten waren, heb ik half december in een mail een samenvatting van de vragen van de ChristenUnie doorgestuurd om als onderlegger voor de 2e discussie te dienen. In reactie daarop kregen we allemaal nogmaals de algemene notie over een regiegemeente toegestuurd. Ook de toegestuurde agendastukken leverden geen extra informatie op: de conceptnotitie van de 1e bespreking werd zonder verder commentaar opnieuw geagendeerd. Dat leverde dus weinig antwoorden op,de discussie ook niet. De vz. nam een voorschot op de veranderingen in de vergaderorde en liet de spreektijden in de commissie vrij, wat ik wel waardeerde, er was tenslotte genoeg over het onderwerp te doen.
Een ander agendapunt was de wijziging van de APV inzake het houden van hinderlijke of schadelijke dieren. Het lijkt niet zo’n belangrijk onderwerp, maar raakt burgers vaak heel direct, getuige het verhaal van dhr. Blaauwbroek zoals dat ook in de krant stond. Volgens de burgemeester zou een wijziging positief uitwerken omdat bij gelijke situaties op gelijke wijze opgetreden zou worden. Ik gaf aan meer te voelen voor maatwerk en daarmee de APV laten zoals ze was, temeer daar een omschrijving van wat als hinderlijke of schadelijke dieren wordt aangemerkt ontbrak. Gaandeweg de discussie leken de argumenten van de burgemeester mij wel valide en neigde ik ook tot instemmen met deze wijziging. De brief van een vereniging van belanghebbenden brengt me nu toch weer aan het twijfelen. We moeten het er binnen de fractie nog maar eens over hebben.
In de commissie SenB waren ook de nodige onderwerpen aan de orde: het bezwaar van de ondernemers van WC Dorperweerth tegen de grootschaligheid van het nieuwe WC de Riepel. Uit vergelijking van de verschillende cijfers komen geen grote verschillen naar voren. Dit lijkt vooralsnog de besluitvorming rond de Riepel te rechtvaardigen.
Ook het bezwaar van dhr. Langelaan tegen de geplande ontwikkelingen in Julianadorp zuidwest kwam aan de orde. Het idee is dat het bezwaar van dhr. Langelaan in een te vroeg stadium is gekomen. Ik kan me echter zijn zorgen levendig indenken en ik deel die ook wel. Zijn situatie heb ik o.a. genoemd als voorbeeld voor het ondernemersklimaat in Den Helder. Verdere bespreking hierover lijkt niet hoog op de agenda te staan.
Ook de oplossing voor het Tesoverkeer voor de korte en middellange termijn stond op de agenda, dit op verzoek van de ChristenUnie. We maakten ons zorgen over het uitgangspunt dat het verkeer naar Texel zo min mogelijk hinder dient te ondervinden. Voor de ChristenUnie is het uitgangspunt dat onze economische en toeristische ontwikkeling zo min mogelijk gehinderd dient te worden door het Tesoverkeer. We vinden dat Texel en de Teso tamelijk gemakzuchtig met het probleem omgaan en het vooral bij Den Helder en de provincie neerleggen.
Het CDA had vragen over het rendement van de Oude Rijkswerf. Toegezegd was dat zowel over 2007 als 2008 een rendementsverwachting van 4% haalbaar was. Nu blijkt dat deze verwachting geen waarheid is en wordt, maar vanzelfsprekend wordt dit in 2009 wel bewaarheid. Wat moet je nu met zo’n verhaal. Bedenkelijk is overigens dat dit niet uit eigener beweging gemeld wordt, maar pas na vragen gebaseerd op informatie die niet wijd verbreid is.
Jeugdhonken
Woensdag werden de 4 jeugdhonken die door Bureau Jeugdzorg overgenomen zijn van Triton officieel geopend. De wethouder en de directeur van Bureau Jeugdzorg, samen met andere afgevaardigden trokken in een prachtige oude schoolbus van honk naar honk om de officiële opening te verrichten. Het was mij niet mogelijk om alle openingen bij te wonen, maar die in de Schooten heb ik wel mee gemaakt en daarmee de raad vertegenwoordigd. Er was flink jeugd aanwezig, ook veel politie zowel in uniform als in burger. Ik begreep dat dit vooral uit belangstelling was. Er werd enthousiast muziek gemaakt door een rap-groep. Ik kon de teksten niet erg verstaan, maar de jeugd reageerde uitgelaten.
Verdiepingsbijeenkomst
Regelmatig komt de steunfractie bij elkaar om na te denken over het functioneren en de positie van de lokale ChristenUnie. Zo hebben we al eens een bijeenkomst over gemeentepolitiek georganiseerd. Woensdagavond ging het vooral over procedures en verordeningen. Niet de meest aantrekkelijke materie wellicht, maar een juist gebruik ervan is onmiskenbaar onderdeel van de politieke activiteiten. Niet alleen de verschillende procedures waren onderwerp van gesprek, ook andere mogelijkheden om de standpunten van de ChristenUnie zo goed mogelijk over het voetlicht te brengen werden besproken. Het werd een geanimeerde bijeenkomst.
Duurzaamheid gewaardeerd
Dit was het thema van een minisymposium, georganiseerd door het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie. Rob Nijhoff en Cors Visser hadden ter inleiding op dit symposium en als handvat voor de discussie beiden een essay over duurzaamheid geschreven: de een vanuit Bijbelse noties, de ander met een oplossingsgerichte filosofie. Ook het 2e kamerlid Esmée Wiegman-van Meppelen Scheppink was aanwezig. Zij vertelde over de uitkomsten van het Bali-overleg en haar visie op duurzaamheid (zie ook www.christenunie.nl voor haar bijdrage)
Daarnaast was er een heel bijzondere bijdrage van professor van Egmond, hoogleraar geo-wetenschappen. Hij plaatste het onderwerp “duurzaamheid” in het bredere perspectief van de wereldgeschiedenis. Hij gebruikte daarbij beelden van cirkels om de opkomst en neergang van bepaalde belangrijke ontwikkelingen te schetsen. Vervolgens plaatste hij een horizontale en verticale as in de cirkels. In zijn theorie paste het ook om de verticale as wat langer te tekenen dan de horizontale en toen ontstond voor de ChristenUnie vertegenwoordigers wel een heel herkenbaar beeld.
Door het kruis in de cirkels ontstonden “kwadranten”. De filosofie van prof. Van Egmond komt er op neer dat als bepaalde problematiek in een specifiek kwadrant is te positioneren, de oplossing te vinden, dan wel te zoeken is in de kwadrant die hier diametraal tegenover staat. De voorbeelden die hij daarbij aanreikte waren bijzonder verhelderend. Deze denkwijze sprak mij wel aan. Ik hoop dat, als het materiaal nagezonden is we er lokaal ook eens mee aan de slag kunnen om op deze wijze te zoeken naar constructieve oplossingen voor problematiek die ons bezig houdt.
Kortom een inspirerende bijeenkomst, die wordt vervolgd zo werd ons verzekerd
Tjitske Biersteker