Verslag commissie Maatschappelijke Ontwikkeling op maandag 10 december 2007.

zaterdag 15 december 2007 17:22

Ter advisering was in de eerste plaats het voorstel tot het al dan niet kenbaar maken van wensen en bedenkingen ten aanzien van het voorgenomen besluit van B & W tot het aangaan van een vierjarige subsidierelatie met de stichting Kunstuitleen (2008-2011) en een driejarige subsidie met de stichting Kunstuitleen (2008-2010) i.v.m. het oprichten van het cultuurcentrum dat gefaciliteerd wordt door Stichting Kunstuitleen.

Namens de fractie van de ChristenUnie heb ik hier enkele kanttekeningen bij geplaatst.
Bijvoorbeeld, doet dit wel recht aan de initiatieven van o.a. Triade als gezegd wordt dat er geen educatief platform is voor jongeren en/of volwassenen. En:  er moet veel geld beschikbaar gesteld worden, terwijl de kunstuitleen het aanbod om de hele beneden verdieping van de bieb te huren heeft afgeslagen.
Verder heb ik er voor gepleit het huidige subsidiebedrag af te bouwen over een periode van 5 jaar en de kunsthal niet te subsidiëren, maar een sluitende exploitatie op te zetten.

De meeste fracties hadden geen wensen of bedenkingen en gingen akkoord met het voorstel.

Wethouder Smit, die de honneurs waar nam voor weth. Kragt, gaf in haar beantwoording o.a. aan dat er een verschil is tussen expositieruimte en een galerie: een expositie moet in korte tijd worden gebouwd en kost veel tijd, geld en moeite. Ook refereerde ze aan het Rijksmuseum en de Spiegelstraat, een kunsthal exposeert en een galerie handelt in schilderijen. Bij de kunstuitleen draait het niet om winst. Verder gaf ze ons gedeeltelijk gelijk wat de initiatieven van Triade betreft, maar ze voegde er aan toe dat Triade deze plannen wel steunt. Verder verzekerde ze dat het aangaan van de subsidierelatie geen ‘ schip van bijleg ‘ wordt, aan het eind van de vier jaar moet het rond zijn!
 De hele zuidwesthoek van Willemsoord zou een culturele hoek moeten zijn / worden!

Op verzoek van de fracties van PvBB, PDH en ChristenUnie gaat het - i.v.m. fractie-overleg - als bespreekpunt naar de raad.

Ter bespreking waren de vragen van het CDA m.b.t. de wet maatschappelijke ondersteuning.
Hier werd door meerdere fracties op gereageerd. zo zei de heer de Jager (comm.lid SP) dat hij gesproken heeft met ‘ per saldo ‘ , een landelijke organisatie, die zegt dat het in Den Helder niet goed gaat.  Laten we dit goed in de gaten houden!

Tenslotte spraken we over de motie van Groen Links m.b.t. de eigen risico ziektekosten. Deze motie komt in de raad van 17 december opnieuw aan de orde.

Piet Bras.


Verslag tot 16-12-07
De laatste loodjes
De laatste raadsvergaderingen kenden weinig bespreekpunten.
De laatste commissievergaderingen hadden wel de nodige bespreekpunten: zoals subsidiëring van de Kunstuitleen en een nieuwe reorganisatie van de ambtelijke organisatie.


Rereorganisatie
De reorganisatie uit 2004 is nog niet eens afgerond of de ambtelijke organisatie wordt opnieuw geconfronteerd met een reorganisatie. Nu moet de organisatie omgevormd worden tot een regiegemeente. Hieraan zouden allerlei voordelen zitten, zoals een slankere, efficiëntere organisatie. Dit betekent ook: afslanken van personeel. Echter niet duidelijk werd of hiermee de organisatie ook goedkoper kon functioneren. Dat slanke is ook maar relatief. Het aantal stuurgroepen, regiegroepen, klankborden, projectmanagers en directeuren dat in de organisatie zijn plek moet vinden, liegt er niet om. Het kwam op mij nogal onbestuurbaar over. Voor een van de coalitiepartijen was het voorstel onbespreekbaar omdat men als partij niet in alle belangrijke groepjes vertegenwoordigd was.
De belangrijkste knelpunten voor de ChristenUnie: de aanstelling van een 3e directeur, de invoering van extra overlegorganen, de structurele financiering, maar vooral dat er sprake is van een verkeerde volgorde. Om te kunnen reorganiseren moet je wel eerst weten wat je takenpakket is. We zijn nog steeds niet toegekomen aan een goede “boxendiscussie”. In het voorstel worden wel een aantal producten genoemd waarvan onderzocht kan worden of ze op afstand gezet kunnen worden. Dat lijkt nogal “adhoc-erig” en niet goed onderbouwd.

Procedures
Nadat er al een behoorlijke tijd over gediscussieerd was, vroeg ik de voorzitter of het niet mogelijk was om de zaak in een volgende commissievergadering verder te bespreken. Hierover  moet de commissie besluiten. Op mijn vraag werd niet positief gereageerd. Later werd het een ordevoorstel van de VVD en werd hier alsnog toe besloten.
Vervolgens ontstond discussie over de autonomie van de commissie versus de agendacommissie. Opnieuw stelde ik hierover een vraag.
Na afloop meende de voorzitter dat ik alleen maar gevraagd had naar de bekende weg. Ik had ervaring genoeg om te weten hoe de zaken liepen. Dat was, wat mij betreft helemaal niet aan de orde. Ik ben afhankelijk van meerderheden en met mijn vragen peilde ik de gevoelens van de commissie.
Ook de burgemeester was niet blij met het uitstel, terwijl dit volstrekt legitiem is. Er is afgesproken dat we agendapunten meerdere keren in de commissie terug kunnen laten komen.
Het was een beetje narrige vergadering en hij duurde ook nog behoorlijk lang.

Fractietijd
Woensdag hadden we een bijeenkomst met de steunfractie. Hier een hele andere stemming. We hebben nog even doorgepraat over de uitkomsten van de ledenvergadering en met elkaar afspraken gemaakt voor activiteiten voor het komende jaar. Bemoedigend.

Eindejaars “gekte”
Zoals we al verwachten bevatten de laatste vergaderingen  de nodige voorstellen die nog even voor het einde van het jaar moeten worden afgewerkt. Zowel in het presidium als in de raads staan een aantal belangrijke punten op de agenda. In het presidium gaat het opnieuw over de spreektijdregeling. In de raad over de 12-dagenregeling en de zondagsopenstelling.
Allemaal onderwerpen waar we ons nauw bij betrokken voelen en die ook wel het een en ander teweeg brengen. Gelukkig dat er eerst de rust van de zondag is, moment van bezinning.

Tjitske

« Terug