Verslag tot 07-07-07

vrijdag 06 juli 2007 18:45

Als je het zo neerzet is het wel een leuke datum. Ik denk dat het een geliefde trouwdatum is. Voor de fractie van de ChristenUnie begint de week  op zondag met 1 of meerdere kerkdiensten. Bij ons was sprake van een bijzondere themadienst die 's avonds nog een vervolg kreeg. Er was veel belangstelling voor de uitleg over het thema "vragen bij het levenseinde"door prof. Dr. Velema sr.

Aldus geïnspireerd, maar ook bemoedigd konden we de hectiek van deze week gelukkig het hoofd bieden. Ik ben niet levensmoe, maar de waan van deze week maakte wel dat ik bewuster heb stil gestaan bij de toekomstverwachtingen die christenen hebben. Je zou toch wensen dat er al sprake was van die "nieuwe hemel en nieuwe aarde", zonder alle menselijke onvolkomenheden.

Maandagavond stond nog in het teken van de VJN. In eerste instantie was het de bedoeling dat raadsleden met elkaar in debat zouden gaan. Dat is dan zo'n kreet zonder nadere onderbouwing. Dat bleek ook wel, want het riep zoveel vragen op dat hiervan afgezien werd. Overigens vraag ik me dan wel af, wie dit dan bepaalt. Als fractie van de ChristenUnie hebben we wel onze schriftelijke bijdrage hiervoor ingediend. (zie separate tekst). Uiteindelijk bleken er meer vragen richting college te zijn dan dat er onderling nu zo verschillende gedacht werd. Bovendien vindt de raad dat het college weinig inhoudelijke antwoorden geeft. Het enige debatpunt onderling is wellicht de bejegening van coalitiepartijen richting oppositie. De vz. Van de PvdA vond tenminste dat de Stadspartij geen bijdrage leverde en eigenlijk alleen de besluitvorming ophield en of "de Stadspartij zijn mond maar wilde houden". Dat is een aparte invulling van onze parlementaire democratie, waarbij toch ook minderheden recht hebben op hun mening.

Uiteindelijk zijn er een hele reeks amendementen en moties ingediend, die gedeeltelijk wel in elkaar geschoven konden worden. De belangrijksten waren: extra middelen voor "kunst voor je kiezen", behoud van de cultuurbijdrage en  extra middelen voor de rekenkamer. Nu zijn dit op de totale begroting maar marginale bedragen. De invloed van de raad op het grotere geheel lijkt steeds minimaler te worden. Voor ons reden voor de opmerking: "overigens zijn we van mening dat dit college een onverantwoord financieel beleid voert." De VJN is vastgesteld, zonder onze instemming.

Dinsdagavond was er een bijeenkomst in de Kampanje over de Stedelijke vernieuwing. Ik heb hem voorbij laten gaan omdat er op woensdag ook een presentatie tijdens een commissievergadering over zou zijn.

De woensdagavond was een chaotische avond: agendapunten die op die avond in commissieverband werden besproken stonden voor de raadsvergadering van diezelfde avond op de agenda als beslispunten. Zo wordt een op zichzelf goed vergadersysteem behoorlijk om zeep geholpen. Protesten van onze kant (van tevoren) mochten niet baten. Gelukkig bleek tijdens de raadsvergadering dat 2 van de 3 bespreekpunten alsnog afgevoerd werden. Dit kwam vooral door de onbevredigende beantwoording door het college t.a.v. de Brede School aan de Pasteurstraat. De subsidieaanvraag voor de verplaatsing van de Kunstuitleen miste iedere noodzaak om direct op de agenda te komen.

Vertegenwoordigers van o.a. Sarkon, Kopwerk en Kinderopvang waren aanwezig tijdens de bespreking en ook in de pauze om nog nader uitleg te geven. De wethouder had niet de intentie om nog in overleg te gaan met deze vertegenwoordigers en maakte zich behoorlijk kwaad.

Zelf was ik aanwezig bij de commissie bestuur en middelen. Hier ging het over de conceptnota Weerstandsvermogen en risicomanagement. Of hier al sprake is van management betwijfel ik. Het bedrag in de algemene reserve is behoorlijk laag (al is dit relatief: het is de fictieve benadering van onze bezittingen in relatie tot onverwachte en/of onvoorziene uitgaven). Verschillende factoren zijn daarbij nog niet inbegrepen. Zou je dat wel doen dan kon je nog wel eens (bijna) uitkomen op een negatief bedrag.

Ook was er in de commissie SOB opnieuw de presentatie van de Stedelijke vernieuwing, nu in relatie tot het buitenlandse werkbezoek. Na een aantal sfeerbeelden en een algemene inleiding, kwamen vanzelfsprekend ook de projectontwikkelaars aan het woord. Er zijn 3 prioriteitsgebieden aangewezen. Projectontwikkelaars willen echter bijzonder graag woningbouw op de ORW en leggen hierop nogal de nadruk. Dit ondanks het raadsbesluit hierover. In hun haalbaarheidsonderzoek hebben ze aangetoond dat dit mogelijk en zeker wenselijk is. Dat is te begrijpen vanuit hun standpunt, maar of dit recht doet aan het algemeen belang vraag ik me af. Ontwikkelen op de ORW is bijzonder lucratief om de "reservelocatie" geen boekwaarde heeft, alles wat je daar bouwt is direct pure winst.

Dit is wel een korte termijn visie. Immers naast woningbouw heeft Den Helder vooral behoefte aan economische activiteiten. Een van onze kansen is havengebonden activiteiten. Het gebied voor zowel deze activiteiten als de geplande woningbouw is niet zo groot dat er geen kans is op overlast. Dat betekent dat onze economische ontwikkelingen gehinderd kunnen worden door die woningbouw. Om nog maar niet te spreken over de infrastructurele problematiek. Er is geen kans op dat we onze havenactiviteiten uit kunnen breiden richting Waddenzee of zo. Het natte bedrijventerrein in Anna Paulowna laat ook nog wel even op zich wachten, maar bovendien moet je willen dat alle economische activiteiten zich daar af gaan spelen?

De projectontwikkelaars mochten graag verwijzen naar Hamburg et.al. Echter in Duitsland lappen de ze vogelhabitatrichtlijn en de PKB vrolijk aan hun laars en Nederland speelt in het algemeen het "braafste jongetje/meisje van de klas". Dus alleen daarom al niet te vergelijken. Bovendien hebben we in Den Helder ervaring met deze problematiek: Fort Westoever is ten onder gegaan vanwege de ontwikkeling van Boatex. Het zou wellicht een idee kunnen zijn om van Fort Westoever een pilotproject te maken. Probeer maar eens of je de verschillende belangen kunt samenvoegen, kun je meteen Multimetaal verhuizen.

Kortom ik ben niet zo onder de indruk van de enthousiaste verhalen.

De raadsvergadering was een chaos. Wellicht kwam dit omdat iedereen moe was en niet goed oplette. Er moest gestemd worden over leden van verschillende adviescommissies. In hetzelfde besluit werd gevraagd om het college te mandateren. Dit leverde zoveel verwarring op dat er  om geschorst moest worden.

Dat laat toch zien dat doordachte besluitvorming wel enige tijd mag vergen. Ik merkte zelf ook dat ik niet overal alert op was, maar ik kon niet eens alle stukken lezen of de verschillende commissies bijwonen. Mijn fractiegenoot was ook nog ziek, dus het zat niet mee.

Gelukkig is het nu zomerreces. Ik heb besloten om niet meer naar de informele afsluiting te gaan. Het is nu tijd voor wat andere zaken, opruiming houden in mijn papier- en digitale bende en wat contacten met maatschappelijke groeperingen want dat is er bij gebleven.

Voorlopig volgen er ook geen verslagen meer, tenzij er iets bijzonders gebeurt vanzelfspreken. Iedereen een goede vakantieperiode toegewenst.

« Terug