Interpellatie 7 mei
Verzoek tot het houden van een interpellatie over de verhoudingen tussen raad, college en accountant
Overweging
Voordat tot besluitvorming over de financiering van het project Oude Rijkswerf wordt overgegaan wil de fractie van de ChristenUnie duidelijkheid over de rol en de verhoudingen van/tussen raad, college en accountant. Hiermee is, naar het inzicht van de fractie van de ChristenUnie, tevens voldoende onderbouwd de noodzaak tot snelle informatieverstrekking via deze interpellatie.
Inleiding en vragen
Tijdens de laatste commissie FEZ-vergadering (oude stijl), was de accountant op verzoek van het college aanwezig. Dit kennelijk zonder medeweten van de voorzitter en niet op uitnodiging van de raad(scommissie).
Vraag: is het college zich bewust van de onderscheidene bevoegdheden vanuit het dualistisch bestel t.a.v. de verantwoordelijkheid voor het functioneren van commissies? Had niet ten minste overleg gepleegd moeten worden met de VZ van de commissie, dan wel overleg met het seniorenconvent of presidium moeten plaats vinden?
Vervolgens verklaart en verdedigt de accountant het collegestandpunt over de mogelijkheid van financiering. Pas na indringende vragen m.n. over het gegarandeerde rendement maakt de accountant een voorbehoud.
Vraag: zijn het college en de accountant zich in voldoende mate bewust van de noodzakelijke onafhankelijkheid van de accountant?
Uit de B en W-notulen van 10 april jl. blijkt de accountant verslag uit te hebben gebracht aan het college en vervolgens meent het college dat de raad hierover niet geïnformeerd dient te worden, maar het agendapunt ORW zal van de raadsagenda worden verwijderd met als argument: dubbele verhuur Prins Willim
Vraag: heeft het college de accountant verzocht om hen rechtstreeks te informeren? Is het de accountant en het college niet bekend dat de raad opdrachtgever is en derhalve recht heeft op de volledige informatie van bevindingen? Vanuit welke onderliggende visie heeft het college gemeend hierna de raad niet volledig te informeren, doch een secundair argument te gebruiken voor het afvoeren van dit agendapunt van de raadsagenda?
Bij een dergelijk ingrijpend besluit is een volledig wederzijds vertrouwen en transparantie een noodzaak. Deze wijze van informeren en in elkaars bevoegdheden treden kan dit proces nadelig beïnvloeden.
Vraag: realiseert dit college zich in voldoende mate dat openheid en transparantie een belangrijke voorwaarde zijn voor wederzijds vertrouwen en op welke wijze denkt het college hierin nader invulling te geven?
Namens de fractie van de ChristenUnie
T. Biersteker-Giljou W. Koning