Impressie week 16 - 16 t/m 21 april 2007.

zaterdag 21 april 2007 22:38

Dinsdagavond heb ik - tot de pauze - de informatiebijeenkomst over het Stadshart in De Kampanje bijgewoond. Het was in de grote zaal en het viel me meteen al op dat de zaal vrijwel geheel vol was met belangstellende burgers, jong en oud, en natuurlijk mensen die er uit hoofde van hun functie waren zoals raadsleden, medewerkers van de gemeente en andere direct betrokkenen.

In zijn openingswoord refereerde wethouder Fritzsche aan het dalend aantal inwoners. Jaarlijks keren zo’n duizend inwoners Den Helder de rug toe. Deze ontwikkeling heeft grote gevolgen voor de stad, de middenstand en het verenigingsleven. Toch is er hoop, zo besloot hij en riep op tot nieuw enthousiasme.

Vervolgens werden de plannen gepresenteerd en toegelicht door o.a Ferdinand Vreugdenhil van Zeestad CV-BV, de vennootschap die de opdrachten geeft en de regie in handen heeft.

Ook Edzo Bindels van stedenbouwkundig bureau West 8 gaf een enthousiaste presentatie.

Hij is in verschillende steden bij stadsvernieuwingsprojecten betrokken geweest en gaf voorbeelden van steden waar het een positieve uitstraling en gevolgen heeft gehad.

Hij benadrukte dat elke stad weer anders is en Den Helder geen kopie moet worden van andere plaatsen. Maar dat de stad aantrekkelijker en anders moet worden, heeft hij wel duidelijk gemaakt.

Concreet: dit jaar volgen nog een aantal van deze informatieve bijeenkomsten en met name in december wordt een avond belegd waar e.e.a. wordt toegelicht.

Eind dit jaar moeten alle initiatieven worden opgenomen in een uitwerkingsplan dat vervolgens door de raad in het eerste kwartaal van 2008 moet worden goedgekeurd.

De plannen zien er goed uit en maken mij ook enthousiast. Als - geboren en getogen - inwoner van Den Helder voel ik me bij de stad betrokken. Ook is er veel positiefs te melden, als ik denk aan de jaarlijkse ‘ Dag van de muziek’ in juni, de verschillende sportverenigingen en de activiteiten binnen en buiten de christelijke kerken en gemeenten zoals het GCC ‘De Verkenningston’ en de jongerenbijeenkomsten van ‘For You’.

Toch blijven er vragen over de financiële haalbaarheid en daar willen en moeten we als fractie toch een ‘vinger aan de pols’  blijven houden. Ook de sociale aspecten zijn belangrijk!

Ook hier gaat het om goed rentmeesterschap.

Vervolgens heb ik op donderdag en vrijdag, 19 en 20 april,  namens de fractie van de ChristenUnie, de raadsconferentie over het strategisch plan ‘Op eigen kracht’ bijgewoond.

Informatie vooraf:

Deze raadsconferentie werd in Drachten gehouden en was bedoeld om met elkaar van gedachten te wisselen over de visie en de strategie van de gemeente Den Helder voor de lange en de korte termijn. Daarbij wordt er een voorstel geformuleerd  waar de raad een volmondig ja op kan zeggen. Om informatie en richting te kunnen geven aan de raadsconferentie is er een concept raadsvoorstel geformuleerd, niet meer en niet minder. De bevindingen en uitkomsten van de raadsconferentie zullen uiteraard worden verwerkt in het raadsvoorstel.

Het concept raadsvoorstel zal voor de raadsbehandeling worden behandeld in een clustercommissievergadering op 14 mei 2007.  Ook zal het dan verstrekt worden aan de vertegenwoordigers van de Helderse samenleving waarmee is gesproken en aan de pers.

Daarna wordt het raadsvoorstel aangeboden aan de raad ter besluitvorming op 21 mei 2007.

De raadsconferentie:

Om 13.30 uur opende de burgemeester, mw. Faber, de conferentie. Vervolgens stond op de agenda een presentatie over de Strategische Visie 2020 door wethouder Linda Rose Smit en in dit kader een discussie over stellingen die hier verband mee houden.

Er ontstond een levendige discussie n.a.v. de stellingen zoals de stelling over de toenemende vergrijzing. Heeft de toenemende krimp van Den Helder hier mee te maken of is het een algemeen verschijnsel? Willen we weer terug naar de 60.000 inwoners?

Gerefereerd werd aan de zeven doelstellingen in de Strategische visie 2020.

En dan: de aanpak. Om te zorgen voor een juiste balans in de ontwikkelingen worden geselecteerde gebieden aangepakt vanuit het principe van gebiedsontwikkeling.

De Strategische visie 2020 is daarbij richtinggevend. Om versnippering te voorkomenmoet er naast de Strategische visie 2020 een aantal kaderstellende documenten zijn zoals een structuurvisie, een gemeentelijk verkeer- en vervoersplan, diverse kaders t.b.v. de uitvoering van de WMO en een woningplan. Visie en kaders bepalen de richting voor gebiedsvisies van de geselecteerde gebieden en de daarvan afgeleide gebiedsontwikkelingsprogramma’s.

Mw. Riek Bakker gaf vervolgens een presentatie over de methode van gebiedsontwikkeling.

Waarom is gebiedsontwikkeling nodig en wie zijn de ‘spelers in het veld’?

De ‘spelers’:    * publiek  (rijk, provincie, gemeente of een comb.)

                        * privaat

                        * maatschappelijke organisaties

                        * vakwereld.

Deze methode is van belang en nodig als je wil kiezen voor een ‘kwalitatieve versnelling’.   

Mw. Bakker noemde als voorbeeld de Blauwe Stad in de provincie Groningen en ze voegde er aan toe dat een werkbezoek aan die plaats zeker de moeite waard zou zijn.

V.w.b. de gebiedsontwikkelingsprogramma’s in Den Helder gaf wethouder Boskeljon een toelichting op de plannen voor het Stadshart en wethouder  Hienkens presenteerde plannen voor de Haven. Na iedere presentatie werd o.l.v. mw. Bakker gediscussieerd over aanpak, uitgangspunten en consequenties.  

Daarna hoorden we dat een werkbezoek aan de Blauwe Stad door tussenkomst van mw. Faber donderdagavond al mogelijk was. Tegen 19.00 uur zaten we weer in de bus voor (werk)bezoek aan dit gebied in de gemeente Reiderland om precies te zijn. Heel in het kort:

In het noorden van Nederland wordt een nieuwe stad gebouwd: Blauwestad. Een stad zo groot als de binnenstad van Amsterdam (omtrek ca. 23 km), maar met slechts 1500 huizen.

Dit betekent dus enorm veel leefruimte, rust, natuur en water. Al met al was dit bezoek de moeite waard!

Op vrijdagmorgen werd het programma vervolgd met een toelichting op de plannen voor Willemsoord door wethouder Fritzsche met gelegenheid tot discussie.

Vervolgens een presentatie over de organisatorische en financiële realisatie van de gebiedsontwikkelingsprogramma’s door wethouder  Kragt. Hoewel e.e.a. beknopt werd weergegeven werd toch wel duidelijk dat in de komende tijd duidelijke keuzes moeten worden gemaakt door de Raad(sfracties), gelet op de voorjaarsnota 2007, de algemene reserve en wat in box 1, box 2 en box 3 moet komen, om het in het kort te zeggen.

Tenslotte werd o.l.v. mw. Riek Bakker gesproken over de spelregels en de instelling van de kritische vrienden. Deze zeven mensen (o.a. oud burgemeester Hoekzema) zijn gevraagd om de plannen kritisch te volgen en waar nodig van commentaar te voorzien.

Burgemeester mevrouw Geke Faber sloot aan het eind van de vrijdagochtend deze tweedaagse raadsconferentie af. Ze vond de sfeer heel goed, maar niet vrijblijvend!

Over het algemeen is de intentie: ‘we gaan er voor’!

 Al met al was het goed om deze twee dagen bij elkaar te zijn, elkaar als raad, commissieleden, college en ambtenaren wat beter te leren kennen.  Maar, zoals gezegd, in de komende weken moeten belangrijke keuzes worden gemaakt.

 

 

Piet Bras.

« Terug