'Highlights' 3 oktober 2020

zaterdag 03 oktober 2020 16:46

Deze afgelopen week realiseerde ik me dat het al weer zo'n 4 weken is geleden dat er wat nieuws op de website is gekomen. Ja, de tijd gaat snel! Deze afgelopen week stond, op mijn dagelijks werk, in het teken van veiligheid. Elke dag op internet een module, over veilig werken en hoe je elkaar hier op aan spreekt. Dat was best wel leerzaam en interessant!

En deze komende week, van 1 t/m 8 oktober, staat in het teken van 'eenzaamheid'. Ook een belangrijk onderwerp. Vooral in deze tijd is het van belang dat we in ons land en in onze stad oog voor elkaar hebben. Misschien eens vaker een kaartje sturen of iemand eens opbellen.

 Voor het bestuur van de afdeling en de fractie van de ChristenUnie is het ook een enerverende tijd. Door de coronacrisis en de maatregelen die ook deze week weer zijn aangescherpt, is het soms moeilijk om leden en belangstellenden te ontmoeten en iets te organiseren.

 Daarom hebben we op 23 september jl. een 'brainstorm' avond gehouden met een klein aantal belangstellenden en nagedacht over de taak en de bijdrage van de ChristenUnie in Den Helder. En het was bemoedigend om aan het eind van de avond bij alle aanwezigen een zeker enthousiasme te proeven voor het werk van de ChristenUnie. Om deze betrokkenheid te houden komt er over een aantal weken weer zo'n avond.

 Ook in Den Helder willen we aandacht vragen voor wat echt telt! Refererend aan het manifest, geschreven door Gert-Jan Segers, en wat ieder lid van de ChristenUnie, in de bus heeft gekregen.

 Wat telt echt? Dat zijn voor Gert-Jan drie dingen: ten eerste dat we beter voor elkaar gaan zorgen, elkaar niet in de steek laten. Ten tweede dat we onze welvaart rechtvaardiger gaan verdelen, dat niet de groei van de economie, maar de bloei van de samenleving ons doel wordt. En ten derde dat we betere rentmeesters worden van Gods schepping.   

 Aan het eind van het kleine boekje staat: Deze coronacrisis heeft ons scherper laten zien wat echt telt. Het werkt als een contrastvloeistof, die je ingespoten krijgt waardoor bepaalde kwalen zichtbaarder worden op de foto's. Welnu, we hebben de kwalen van het individualisme gezien. En ook hoe we als mensen op elkaar zijn aangewezen. Zorg voor elkaar, van groei naar bloei, kiezen voor de schepping: dat staat in het manifest.  Wij zijn niet allereerst een individu die zijn weg moet banen in een verder onverschillig heelal, maar zijn onderdeel van een web van relaties waarin we tot bloei komen, gedragen door een God die zelf liefde is.

 Met deze woorden in het kort, waar we als ChristenUnie voor staan en voor willen gaan.

 Voor meer informatie, neem contact op met Piet Bras (secr.).

 1 oktober 2020.:

Nieuwe werkwijze advies omgevingskwaliteit

De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit, ook wel bekend als de ‘Welstandscommissie’ houdt per 6 oktober op te bestaan. Daarvoor in de plaats kiest de gemeente voor een andere werkwijze. Eentje die beter past bij deze tijd en die het makkelijker maakt om een vergunning voor bouwplannen te krijgen.

De nieuwe werkwijze is snel en laagdrempelig en zorgt voor een betere dienstverlening van de gemeente omdat straks sneller een vergunning afgeven wordt aan ondernemers, ontwikkelaars en andere initiatiefnemers. Het past ook bij de invoering van de Omgevingswet. Dat is de wet die het realiseren van plannen in de fysieke leefomgeving eenvoudiger maakt. Deze wet bundelt bestaande wetten en regels over wonen, ruimte, infrastructuur, milieu, natuur en water.

Voordelen nieuwe werkwijze
De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit vergaderde eenmaal per maand. Hierdoor verstreek er soms veel tijd tussen het advies van de commissie, terugkoppeling van de aanvraag en de beoordeling van het aangepaste plan tijdens de volgende vergadering. In de nieuwe situatie is er direct contact tussen de initiatiefnemer en een specialist van de gemeente over bouwplannen. De specialist begeleidt de aanvrager in het proces en beoordeelt dan meteen of de plannen voldoen aan de wettelijke eisen en regels. Hiermee wordt veel tijd bespaard en is er snel duidelijkheid of men wel of geen vergunning krijgt of nodig heeft. De specialist is op vaste momenten per week bereikbaar. Ook nieuw is dat de gemeente inloopspreekuren wil gaan houden waar men gratis advies en informatie kan krijgen.

Wethouder Heleen Keur stelt: “Deze nieuwe werkwijze sluit beter aan bij de wet- en regelgeving in de ruimtelijke ordening, bij de nieuwe inzichten vanuit de politiek en we houden meer rekening met de wensen van onze inwoners. Daarom hebben we ons gericht op het vereenvoudigen van de toetsing. We zijn hier al een tijd mee bezig en ik ben blij dat we nu op deze manier gaan werken.”

Voor monumenten, beeldbepalende panden, het Stadshart, Beschermd Stadsgezicht, de Stelling Den Helder en de Grachtengordel maakt de gemeente gebruik van aanvullende deskundigheid. Initiatieven en aanvragen voor deze gebieden en/of panden, worden voor advies aan een nieuwe, externe commissie voorgelegd. Dit is vanaf 6 oktober de Gemeentelijke Adviescommissie Omgevingskwaliteit. Daarmee kan de gemeente gebruik maken van gespecialiseerd en onafhankelijk advies waar het gaat om cultuurhistorie, monumenten, architectuur en landschap.

Vacature burgerlid
Aan deze commissie wil de gemeente één inwoner als lid toevoegen en zoekt hiervoor een enthousiaste inwoner die zich wil inzetten voor de kwaliteit en uitstraling van Den Helder.
De vacature Burgerlid Gemeentelijke Adviescommissie Omgevingskwaliteit wordt binnenkort gepubliceerd op de website www.denhelder.nl/vacature. Den Helder is hiermee de eerste gemeente met een commissie volgens de nieuwe Omgevingswet.

 Tot zover de 'highlights' van dit moment,

  

Piet Bras

 

« Terug