Commissie maatschappelijk welzijn 11-10-2006

vrijdag 13 oktober 2006 21:16

Op zichzelf een korte agenda met een paar aandachtspunten, nl.: schuldhulpverlening en stand van zaken rond Triton. Toen de agenda werd opgemaakt had Triton nog niet het faillissement aangevraagd. De situatie is inmiddels natuurlijk sterk gewijzigd.

Dinsdag kreeg ik bericht dat Triton actie voorbereidde voor de commissievergadering. Woensdagavond was het ontzettend druk voor de ingang van het stadhuis. Er was een grote manifestatie opgezet door vooral de bezoekers van de jeugd- en jongerencentra met vuurpotten en muziek. Ze hadden de ramen van het stadhuis beplakt met teksten. Het was een heel gezellige happening en de jongeren hadden het goed voorbereid.

Tijdens de vergadering hebben verschillende betrokkenen ingesproken waaronder een moeder van een verslaafde. Ze maakte zich erg zorgen over de voortgang van de opvang. Om tot hulpverlening te kunnen overgaan moet er sprake zijn van vertrouwen winnen. De zakelijke overgang naar een andere instelling betekent al snel een verlies van vertrouwen en daarmee het mijden van de zorg.

Werkelijk schrijnend is het verlies van spaargeld door de werkers van het project Bonte Kraaien. Dit zijn jongeren die tegen een zakgeld vergoeding meehelpen om buurten leefbaar te houden. Het geld werd voor ze gespaard maar is nu in het faillissement terecht gekomen.

De commissieleden en de publieke tribune raakten geprikkeld door het gebrek aan duidelijke antwoorden van de wethouder. Na 2 debattermijnen heb ik geprobeerd om de wethouder op een paar vragen duidelijk te laten antwoorden. Toen dit niet lukte heb ik de beraadslaging over het onderwerp beëindigd. Dit was conform het vergaderreglement. Een aantal vrouwen verliet boos de publieke tribune. Zij zijn ook de dupe van het faillissement omdat zij onder bewindvoering stonden. De sociale dienst maakte hun uitkering rechtstreeks over aan Triton en dan kregen zij het deel dat vrij beschikbaar was. Nu zitten ze zonder geld omdat ook dit in het faillissement is terecht gekomen en ze maakten zich zorgen of ze binnenkort nog wel een dak boven hun hoofd hadden.

Opnieuw gaf de wethouder aan dat hij er niets aan kon doen maar dat het bij de curator lag. Volgens mij is de oplossing redelijk simpel: de curator bepaalt zich bij het heden. Nieuwe geldstromen hoeven niet toegevoegd te worden. Blokkeer dan de uitkeringen van deze mensen en geef hen voorlopig bij voorschot hun uitkering.

Na dit emotioneel geladen agendapunt en een korte pauze werd alsnog de rest van de agenda afgewerkt. De nota schuldhulpverlening is aangehouden tot de resultaten van het onderzoek van de rekenkamer bekend zijn. Ook ontbrak het advies van de OR.

Op een vraag van Groenlinks antwoordde de wethouder dat Den Helder zich aan zal sluiten bij de gemeenten die een procedure tegen het rijk beginnen vanwege de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers.

« Terug