Verslag tot 28 juni 2009

zaterdag 27 juni 2009 22:43

Vakantie

Vandaag zei wethouder Kragt( in het LOS-programma) dat hij echt toe was aan vakantie, want het was een zwaar en moeilijk jaar geweest. Voor veel raadsleden geldt dat zeker ook. Het is gewoonlijk al intensief om dit werk naast een baan te doen. Het afgelopen jaar vond ik het een soort slijtageslag.

Eerst nog even harder werken

Kennelijk hadden we nog niet genoeg gedaan en moest er de afgelopen week nog een tandje bij gezet worden. Met als gevolg een vergaderavond van 16.00 tot ruim 10.30 uur. En het resultaat? Verschillende onderwerpen worden alsnog over de vakantie heen getild. Dat had ik liever van tevoren gehoord, dan had ik de voorbereiding ook uit kunnen stellen.

Communicatieproblemen

Vooraf gaand aan de commissievergaderingen kregen we eerst uitleg over de stand van zaken rondom het havenontwikkelingsplan om vervolgens tot bespreking te komen in de commissie SOB. Er zijn en blijven natuurlijk veel vragen, vooral financieel en infrastructureel. Het college meent dat e.e.a. in goede samenspraak is gegaan met o.a. de HSV. Dit wordt dan weer tegengesproken door de HSV zelf die de voorstellen van een concretere onderbouwing voorziet. We zijn bij de uitvoering natuurlijk afhankelijk van rijks- en andere middelen. Gezien alle terugtrekkende bewegingen ben ik benieuwd of ooit de uitvoering een feit wordt.

Nog meer communicatieproblemen

De parkeervisie was ook een hot item in de commissie SOB. Vlak voor de commissie vergadering kregen we nog een brief dat we hierover niet konden besluiten omdat de financiële onderbouwing ontbrak. Dat onderschrijven we van harte. Bovendien is er weinig sprake van visie. Het betreft alleen de problematiek in het Stadshart, maar van een werkelijke totaal visie is geen sprake. Bovendien wijzigen de plannen nogal eens en voelen bewoners zich hierdoor op het verkeerde been gezet. De commissievergadering werd op dit punt wat chaotisch omdat de voorzitter het spreekrecht van burgers onnodig inperkte. We hebben een nieuwe regel dat insprekers nog een 2e keer mogen reageren. Ze kregen daarvoor een minuut terwijl de vertegenwoordiger van de HOB veel langer het woord gegund werd. Dat werkt niet positief. Wordt vervolgd na de vakantie.

Ze willen niet met ons samen

Er was een gecombineerde commissis vergadering over de kust-waddenvariant, de vorm van bestuurlijke samenwerking/fusie die in het rapport Schoof over de bestuurlijke toekomst van de Noordkop niet uitgewerkt was. We hebben die visie onderschreven ondanks dat er op dit moment weinig kans is op de uitwerking ervan. Alleen de gemeente Wieringen heeft voortdurend aangegeven op fusie met Den Helder aan te sturen. De bevolking van Wieringen lijkt hier anders over te denken. We hebben in elk geval duidelijk gemaakt wat we als gemeente willen, dat maakt overleg met andere overheden eenvoudiger. Uiteindelijk is de noodzaak voor Den Helder om te fuseren nog niet direct aanwezig maar hebben we zo wel onze voorkeuren uitgesproken.

Rapporteren over financiën

Ook werd de eerste programmarapportage gezamenlijk besproken. Dit werd, mijns inziens, bondig samengevat door PvBB: het is een rapportage over vertragingen en uitstel. De planningen zijn zeer vluchtig. ER wordt wel gesproken over temporiseren van projecten, maar niet duidelijk is welke projecten. Dit college is uitermate zwak in het financieel beheer en de uitvoering van projecten en dat zal de komende tijd echt niet veranderen, denk ik.

Risicojongeren

In MO ging het over een mentorproject voor risicojongeren. Nu zijn er al eerder mentorprojecten geweest, zonder succes. Nu dan een behoorlijk opgetuigd project met de nodige overhead, maar de uitvoering moet dan door vrijwilligers gedaan worden. Volgens mij een behoorlijk scheve verhouding. Het project valt onder de stichting Wering. Een vertegenwoordiger hiervan heeft al verschillende keren gezegd dat ze geen contact kunnen krijgen met de doelgroep, dus hoe succesvol wordt het dan?

Overleggen maar!

Het regionale beleidsplan van het bestuurlijk overleg jeugd, onderwijs en zorg was een ander agendapunt. Afijn dat komt vooral neer op clusteren van overlegstructuren in de hoop dat het beter gaat met de verschillende overleggen. Volgens mij moet het uitgangspunt vooral zijn: aandacht voor jeugd en gezin. Na de uitleg van de wethouder had iedereen er vertrouwen in, dus ik zal er niet tegenin gaan.

Geen geld maar wel ambities

In de commissie Bestuur en middelen ging het over het voorbereidingskrediet voor de bouw van een nieuw stadhuis. Hoewel dat besluit al ten tijde van het structuurplan is genomen (locatie zusterflat Julianaplein) ben ik er nooit zo van gecharmeerd geweest en de locatie die gekozen is in het UP staat me gewoon niet aan. Opnieuw is er sprake van sloopdrift en daarna zal alles mooier en beter worden. Ik geloof daar niet zo in. Vanuit de raad is indertijd een klankbordgroep geformeerd die de uitwerkingen van de plannen mocht volgen en becommentariëren. We zijn hiervoor naar verschillende stadhuizen geweest en hebben kennis genomen van het plan van eisen en de financiële consequenties. Zelf dacht ik dat dit vooral een commissie was die de zaak zou voorbereiden waarna de discussie in de raad zou plaats vinden. Toen bleek dat het verhaal toegeschreven werd naar de sloop van het oude postkantoor ben ik er uit gestapt. Over de verdere onderbouwing van verplaatsing heb ik weinig gezegd omdat ik vond dat die discussie in de raad plaats hoorde te vinden.

Geen geld en geen noodzaak

Toen ik dan ook in de commissievergadering zowel problemen met de financiering had als met de noodzaak om alle diensten in één gebouw onder te brengen was dat hoogst onbetrouwbaar volgens een andere deelnemer aan de klankbordgroep. Als fractie menen we dat de huidige financiële situatie vraagt om duidelijke keuzes. In dat licht moet je je afvragen wie en wat je dient met het aangaan van zulke grote financiële verplichtingen. Volgens het college liepen we geen enkel risico als we zouden ontwikkelen volgens het DBFM-concept. Voor de meesten was dit concept nog volkomen onduidelijk, maar een variant is de aanbesteding van het zwembad en de onderzeedienstkade is ook volgens dit concept aanbesteed. Nou de resultaten zijn bekend: het zwembad is niet aantrekkelijk gebleken voor ontwikkelaars waarna het college meent dat we zelf de ontwikkelaar moeten worden en met de ontwikkelaar van de onderzeedienstkade zijn we nog in een juridische strijd verwikkeld vanwege de meerkosten. Heel opmerkelijk was dat de PvdA een hele voorzichtige beweging maakte om de keuzes uit het UP te heroverwegen. Dat ging met veel “mitsen en maren” gepaard, maar ik vond het geweldig positief. In hun visie zou het dan mogelijk kunnen zijn dat de bibliotheek in het oude postkantoor komt en de plaats van het stadhuis zou opnieuw overwogen kunnen worden.

Geen inzicht

Na afloop verzuchtte de wethouder behoorlijk hoorbaar “dat je toch maar klaar was met zo’n raad” “en dat het tijd werd voor verkiezingen”. Volgens mij is dit een onterechte, hoogmoedige opmerking. Alsof we niet aan de vooravond van behoorlijke politieke verschuivingen zouden kunnen staan.

Kritiek op het financieel inzicht

Woensdagavond was de eerste ronde van de algemene beschouwingen in relatie tot de kadernota. Alle partijen kregen hiervoor 7 minuten. Het is hèt moment om als partij je uitgangspunten en visie voor de toekomst aan de bevolking duidelijk te maken. En om te onderbouwen hoe je de financiële ontwikkeling van de gemeente ziet. Het viel me op dat eigenlijk alle partijen, behalve de VVD behoorlijk wat kritiek had op de visie van het college die zichtbaar wordt in de kadernota.

We hadden er als fractie van de ChristenUnie moeite mee om er nog iets van te zeggen. We zijn niet positief over het financiëel inzicht van dit college, dus kun je er veel woorden aan vuil maken, maar dat helpt echt niet meer.

Geen tekst

Meestal word ik in de aanloop van het schrijven van die algemene beschouwingen ook wel bepaald bij een Bijbelse tekst, maar ook dat was niet aan de orde deze keer. Of liever gezegd, er waren veel teksten die me aanspraken, maar dat waren de meer kritische, negatieve teksten over openbaar bestuur. De VVD vond duidelijk dat ik in gebreke was gebleven want in de beantwoording kregen we van haar kant een Bijbeltekst toegevoegd over “een blij hart”.

Heroverweging

De PvdA liet nu nogmaals weten dat ze een heroverweging voorstaan t.a.v. de nieuwbouw van het stadhuis, nu nog nadrukkelijker omdat inmiddels de cijfers van de meicirculaire bekend zijn. Zoals te verwachten ontvangen gemeenten gewoon minder bijdragen vanuit het rijk.

Feiten en visie

De beantwoording van het college was weinig concreet en vaak in tegenspraak met feiten. Alle collegeleden voeren uit tegen de raad omdat ze zo negatief waren over de ambtelijke organisatie. Het gekke was dat die vrijwel niet genoemd werden. Er waren hooguit 1 of 2 kritische opmerkingen.

A.s. maandag mogen we op deze eerste reactie weer reageren en met voorstellen komen. We overwegen als fractie van de ChristenUnie 2 amendementen. De een betreft de voortgang van het GAVO-project en de ander de structurele subsidiëring van het IVC conform eerder gemaakte afspraken.

Onschuldig

Vandaag afscheid genomen van het LOS-programma “de derde kamer”. Het halve college mocht vertellen over wat bereikt is en hoe ze de toekomst zien. Men vond het een turbulent jaar, vooral de affaire Hulman. Hierbij trof het college geen enkele blaam en kon men zonder schuldgevoelen de rit uitzitten. Ik trok de parallel met de Provinciale Staten, weliswaar met een andere uitkomst: er waren geen fouten gemaakt en desondanks wilde men een signaal afgeven. Dit zou de politieke zuiverheid ten goede komen. Het is niemand duidelijk geworden wat nu bedoeld werd.

De directeur van Scholen aan Zee mocht nog vertellen wat de oorzaak was van de slechte resultaten bij het VWO-examen. Dit was een incident, het lag aan de leerlingen, of aan de ouders, veel problemen in gezinssituaties enz. Kortom ook hier: geen blaam en we zijn op de goede weg.

Kennelijk leven we in een tijdperk waarin je wel de roem en de eer van bepaalde functies wilt ontvangen en natuurlijk de financiële componenten, maar geen verantwoordelijkheid wenst te nemen voor fouten en falen. Dat ligt altijd aan “de ander”.

Ook Koos van Dongen mocht vertellen dat de huidige gevestigde partijen het allemaal niet goed deden, dat hij goed bezig was geweest maar dat niemand wilde luisteren. Hij zag voor zichzelf geen rol meer weg gelegd in deze bestuursperiode, maar ook hij aanvaardde daarvoor niet de consequenties.

Kritisch

Volgens mij wordt het tijd voor vakantie, want ik ben wel erg kritisch en misschien zelfs een beetje zuur. Als tegenwicht maar even over de Oude Rijkswerf geslenterd en daar werd ik vrolijk van. Zoveel enthousiasme bij de deelnemers en vrijwilligers. Daar is Den Helder sterk in: het genereren van vrijwilligers voor grote evenementen. Kijk maar eens naar Minirock op Noorderhaven, dag van de Muziek enz.

Ik heb deze week weer overleefd, zo voelt het en de volgende week levert ook nog de nodige drukte op, maar daarna is het hopelijk even stil op het politieke vlak.

En altijd wordt het ook weer zondag, gelukkig maar.

« Terug