Verslag tot 29 maart 2009

zaterdag 28 maart 2009 20:14

Bestuurlijke toekomst

Ondanks dat er nog de nodige zwaar wegende besluiten te nemen zijn, heb ik een beetje het gevoel dat we bestuurlijk wat in een vacuüm zitten. Alles wacht kennelijk op de uitkomsten en het vervolg van het overleg tussen de burgemeester en het college (eigenlijk hun vertegenwoordigers, hoor).

Desondanks toch de nodige vergaderingen en overleggen gehad. Te beginnen met het presidium: hier hebben we stil gestaan bij de uitkomsten van het onderzoek door informateur Schoof over de bestuurlijke toekomst van de Noordkop. Als presidium waren we niet gelukkig met de uitkomsten. We hebben dan ook afgesproken dat we het overleg met onze buurgemeenten aan zullen gaan om te bezien hoe nu verder. We hebben ze hiervoor uitnodigingen gestuurd.

Griffierstaken

Daarnaast hebben we gesproken over ambtelijke ondersteuning voor uitbreiding van de taken van de griffie. Dat ligt wat moeilijk in de organisatie. Ook de manier waarop het college met geheimhouding van stukken omgaat, vroeg onze aandacht en de griffie heeft hiervoor een voorzet gedaan. Prima zaak.

Logistiek

Zelf heb ik nog even aandacht gevraagd voor de logistiek bij de verschillende bijeenkomsten. Ik vind het vervelend dat er na commissievergaderingen, waarbij regelmatig belanghebbenden aanwezig zijn, geen gelegenheid is om na afloop even wat te drinken en na te praten. Eerst moest ik de koffie voor de tribune al "bevechten" en nu dit. Ik  hoop dat het lukt, want ik vind het bijzonder ongastvrij.

Niet spectaculair

Tijdens de raadsvergadering waren er geen spectaculaire agendapunten. De zaken die behandeld moesten worden waren wel belangrijk, maar vooral procedure stukken of hamerpunten.

Parkeren

Als fractie maken we ons zorgen om de bereikbaarheid van de stad nu verschillende parkeerterreinen aan de openbaarheid worden onttrokken. We hebben aangedrongen aan op de inventarisatie van de beschikbare plekken en de toezegging dat weliswaar de procedure wordt opgestart, maar de feitelijke onttrekking niet eerder plaats vindt dan vlak voor de daadwerkelijke bouw aanvangt. Als dat zo is, kan er net zo goed besloten worden tot een clustervoorstel voor alle onttrekkingen, dat scheelt veel tijd en is efficiënter. Dit zou nader worden onderzocht.

Brede scholen

Voor de uitbreiding van 2 scholen werden kredieten gevraagd. Voor de ene school betrof het hierbij een hamerpunt, voor de andere was het een bespreekpunt. Geld is hierbij niet de belangrijkste factor: dat is gereserveerd. Waar het bij de 2e aanvraag om ging was dat het vastgestelde overleg hiervoor niet goed was verlopen. Dan ontbreekt het draagvlak onder de belanghebbenden (het onderwijs).  Het voorstel werd aangenomen al waren wij van mening dat eerst het overleg afgerond moest worden. Dit ook om te bezien of wel sprake is van een totaal visie voor dit gebied.

Verbonden partijen

Ook moesten we de beleidsnota "verbonden partijen" vaststellen. Verbonden partijen zijn instellingen waarmee de gemeente zowel een bestuurlijke als financiële band heeft, zoals vliegveld Heldair, VOF het Oost, maar ook Zeestad en Willemsoord. Hierbij kan dus sprake zijn van behoorlijke financiële risico's. Als bestuur kunnen we vaak slecht inzicht krijgen in de financiële positie van die verbonden partijen. We wilden dit dan ook scherp geregeld zien, maar in de nota werd vooral gesproken in mogelijkheden, niets afgedwongen. Een amendement van de PvdA moest  hierin voorzien. Die hebben we gesteund, evenals het amendement van het CDA om te werken met stroomschema's en  register.

Restinns

Het voorstel om een vrijstellingsprocedure op te starten voor 10 Restinns aan de Middenvliet is van de agenda gehaald omdat alom verwarring ontstond over wat nu precies de bedoeling was en de strekking van de vrijstelling. Volgens mij hebben ze in de commissie niet goed opgelet, want hierin is het ter sprake gekomen. We zagen er weinig problemen in.

Sportsubsidies

Woensdagavond was er een uitleg over de uitkomsten van het subsidiebeleid in de sport in relatie tot de sportnota. De uitkomst is werkelijk desastreus voor bijv. de veldsporten terwijl aan de andere kant sporten subsidie krijgen die dit eigenlijk niet nodig hebben. Al tijdens de ambtelijke uitleg werd  duidelijk dat dit door het merendeel van de raad niet acceptabel wordt gevonden. De ambtenaar deed nog wel enkele suggesties hoe de raad zou kunnen sturen, maar ik denk dat dit onderwerp bij de komende commissievergadering gewoon terug gegeven wordt aan het college met de opdracht om dit voorstel te herschrijven.

Audit

Ik moest de Auditcommissie voorbij laten gaan vanwege andere verplichtingen. Het advies inzake Willemsoord bv liet niet lang op zich wachten en dat maakt bespreken in de commissie eenvoudiger. Ik wilde nog even het beleidsplan Willemsoord bekijken (digitaal lezen dit soort rapporten niet gemakkelijk), maar dat zat me niet mee op vrijdagmiddag, dus dat moet maar wachten tot een andere keer of  toch maar digitaal.

3e kamer in de Kombuys

Vroeger heette dat de 2e Kamer en dat stond wel grappig, maar evenzo goed wordt nu 1x per maand het LOS-programma vanuit dit restaurant uitgezonden. Als ik niet hoef te werken, ga ik er graag even naar toe. Vandaag zou het wel druk zijn, dacht ik vanwege de komst van Fleur Agema van de PVV. Ik vond het beslist bijzonder dat het de 3e kamer gelukt was om zo'n coryfee naar Den Helder te krijgen, ongeacht wat ik van de politieke statements van de PVV vind. Het was echter rustig tijdens het programma, alleen de geijkte aanwezigen en verder eigenlijk niemand. Zou het dan toch niet leven? Volgens Fleur is de animo voor deelname aan de PVV erg groot. Overigens leek ze mij een net zo snel te prikkelen persoon als Wilders zelf. Zodra er kritische geluiden klonken, noemde ze dat een sfeer van negativisme, ook  richting de presentatoren. Volgens mij moet je, als je politiek actief wilt zijn juist tegen de nodige kritiek kunnen. Immers je maakt het nooit iedereen naar de zin en die mensen laten je dat echt wel weten. Dan zie ik meer in het gezonde relativeringsvermogen van de vertegenwoordiger van de KM, die op de vraag van de presentatrice wat dat op zijn mouwen nu voorstelde, zei: een 5x onderstreepte 0, waarmee hij de lachers uiteraard op zijn hand had. Verder had hij een helder en inhoudelijk verhaal. Zulke mensen doen Den Helder goed, denk ik.

Altijd plezierig om aan te horen is het verhaal van Jan Bremer, die mij eerst tot stilte maande, waarna hij boeiende verhalen had over zijn jeugd en tijd als leraar. De vertegenwoordigers van de PvdA en de VVD konden hun zegje doen over de affaire Hulman, waarbij vooral de PvdA nu wel aangaf zich ook geërgerd te hebben aan de houding van  het college. Hoewel de VVD niet blij was met de inbreng van Opstelten hebben zij er niet voor gekozen om hier duidelijk afstand van te nemen; dat zou meer in het belang van de stad zijn.

Na afloop raakten we nog stevig in discussie. Beide vertegenwoordigers noemen dat er wat gedaan moet worden aan de verhoudingen tussen oppositie en coalitie, waarbij een deel van de oppositie wel weg gezet wordt als "extreem". Er moet vooral naar elkaar geluisterd worden, wat ik toch maar vertaal als: de oppositie moet meer naar de coalitie luisteren. De VVD vond het bijv. ook jammer dat we als raad niet "hand in hand" optraden in de affaire Hulman. Hij zal zich niet gerealiseerd hebben dat dit het begin was van het clublied van Feijenoord, toch een rasechte Rotterdamse club: ik vond de associatie tamelijk hilarisch.

De week zit er weer op en we bereiden ons voor op de zondag. Deze week nadrukkelijker dan anders omdat het Avondmaal gevierd wordt. Zo vlak voor Pasen heeft dit wel een heel bijzondere betekenis.

« Terug