Nieuws ChristenUnie Den Helder 1 maart 2025..

Dinsdagavond 25 februari hadden we in de het kerkgebouw 'de Morgenster' onze jaarvergadering. Deze bijeenkomst stond in het teken van 25 jaar ChristenUnie. Dat is landelijk gevierd in Amersfoort op vrijdag 24 januari jl. In Den Helder deden we dat onder leiding van Piet Bras. Hij was samen met Henk Vos aanwezig bij de oprichtingsvergadering van de ChristenUnie in Ede, op zaterdag 22 januari 2000. Het was voor ons heel bijzonder dat Hendrik Oudekerk (destijds actief voor de GPV) ook bij onze vergadering aanwezig was. Tjitske Biersteker, nam het woord over en vertelde over haar wederwaardigheden als commissielid, raadslid en ten slotte wethouder. Dat politiek actief zijn soms ook persoonlijke offers kan betekenen heeft zij maar al te duidelijk ervaren, toen zij moest meemaken bedreigd te worden door iemand die ontevreden was over haar optreden. Op dit moment houdt Tjitske afstand van de actieve politiek. Zij beloofde ons dat wanneer haar eigen buurt in het geding kwam weer van zich te laten horen.
In de pauze werd er veel met elkaar gepraat. Na de pauze waren er speeches van Leendert van Dam (commissielid) en Dina Polonius (raadslid). Daarmee waren de aanwezigen bijgepraat over de huidige stand van zaken. Piet Bras sloot af met de (nabije) toekomst: er is een selectiecommissie ingesteld, we gaan op zoek naar kandidaten en zodra de handreiking van de ChristenUnie gepubliceerd is, gaan we aan de slag met het verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen. Om dat te schrijven zullen we actief op zoek gaan naar inbreng van leden en anderen die zich betrokken weten bij het werk van de ChristenUnie in Den Helder.
Afgelopen woensdagavond:
Afgelopen woensdagavond 26 februari was ik zelf – met Raymund uit Schagen - op tijd naar Haarlem gegaan. Daar organiseerden ChristenUnie Velsen en ChristenUnie Haarlem een thema-avond over de jeugdzorg in de regio. De avond werd gehouden in de nieuwe theaterzaal van Shelter Haarlem aan de Eksterlaan in Haarlem Noord.
Met veel jongeren gaat het goed maar er zijn ook veel jongeren die worstelen met eenzaamheid, verslaving en/of psychische problemen. Steeds meer jongeren en ouders doen een beroep op de jeugdzorg in onze regio. De problemen waar jongeren mee worstelen lijken steeds complexer te worden en gemeenten moeten jaarlijks geld bijleggen. Jongeren die hulp hard nodig hebben staan op een wachtlijst. Ondertussen lopen er discussies hoe de grote jeugdzorginstellingen kunnen samenwerken met kleine praktijken van zelfstandige psychologen. Wat zijn de oorzaken en wat kunnen we hier aan doen?
De avond begon met een gezamenlijke maaltijd. Daarna was er een interactief programma waarin deskundigen uit de regio vertelden over hun ervaringen en waarin we ook met elkaar in gesprek zijn gegaan. Welke ervaringen heb jij of jouw omgeving met de jeugdzorg? Wat zouden scholen, verenigingen en kerken kunnen doen? Hoe kan de samenleving gezinnen die een moeilijke tijd hebben ondersteunen?
Er waren tijdens de avond o.a. sprekers van Kenter Jeugdzorg en Buurtgezinnen. Daarnaast ook sprekers van de vrijgevestigde GGZ-praktijken regio Haarlem en van Eigen Plan (de organisatie die zich inzet voor het zogenaamde Familiegroepsplan). Tenslotte waren vertegenwoordigers van diverse organisaties die in Haarlem werken met jongeren uitgenodigd.
Genoeg gespreksstof dus, het was een mooie avond en goede gelegenheid om andere mensen te ontmoeten.
Piet Bras