Verslag tot 29-5-2016

zaterdag 28 mei 2016 10:10

Door het veranderde vergadersysteem komen we soms in de knel met ons fractie overleg. Toen we dan ook voor afgelopen maandag een afspraak hadden, heb ik dat de voorkeur gegeven boven een kort presidium. Wel had ik aangekondigd een ordevoorstel te zullen doen om het onderwerp “Meerwerf” nog maar even uit te stellen tot beide leden van de raad van toezicht bekend zijn. Dat is niet gehonoreerd, maar de statuten worden niet eerder gewijzigd dan dat ook het laatste lid van de raad van toezicht benoemd is.

We begonnen met een vragenkwartier:  hier werden door de gezamenlijke oppositiepartijen vragen gesteld over de lange termijn van beantwoording van verschillende vragen. Dit in tegenstelling tot de vragen van de VVD die binnen een week beantwoord werden. Het stellen van de vragen leverde hoongelach op vanuit diezelfde hoek. Het gevolg was wel dat we dinsdag overspoeld werden met beantwoordde vragen, al misten we opnieuw de inhoudelijke reactie. Treurig is dat we geen inzage kunnen krijgen in een eerder verschenen rapport van Deloitte over de situatie binnen de organisatie.

De visie “nieuw perspectief op de openbare ruimte” is op zich best wel een aardig stuk. Het er aan toegevoegde uitvoeringsprogramma kan niet zomaar goed gekeurd worden omdat dit onderdeel van de kadernota en/of begroting moet zijn. Er moet wel geld voor vrij gemaakt worden. Ik heb gevraagd om de stemming te splitsen, maar dat wilde de VZ niet.  Nu staan we dus te boek als tegenstemmers voor de visie en dat is dus niet waar.

Onder de hamerpunten stond ook de ontwikkeling rond de Noordkopraad. Ik vond het nogal bizar dat we op geen enkele wijze met elkaar het debat aan zouden gaan over onze ervaringen, over hoe je elkaar bezig houdt zonder dat het tot iets leidt. Onder de stukken bevond zich ook de motie van de gezamenlijke ChristenUnie over het opnemen van een sociale paragraaf. Die moest ook gewoon in stemming gebracht worden. De lokale D66 had nog een motie over participatie. Ook die moest in stemming gebracht worden. Beiden haalden het en daarmee is een nieuw probleem gecreëerd. Immers als in andere gemeenten andere moties ingediend worden, of die van ons niet overgenomen hebben, moet je dus opnieuw in de Noordkopraad (die niet meer is dan een commissie) in overleg tot er een gezamenlijke tekst is. Die moet dan opnieuw door de verschillende raden vastgesteld worden. Een zinloze exercitie die behoorlijk geld kost. Zoek het gewoon in samenwerking.

We moesten instemmen met de begroting van Cosensus. Binnen hun kaders klopt die ook. Het nadeel is dat Den Helder geen maatwerk meer kan leveren m.b.t. kwijtscheldingsbeleid. Dit is eenzijdig door Cosensus veranderd in het navolgen van het VNG beleid.

Daarna nog een aantal moties. Die van de PvdA over de beloning van de directeur van de HVC was niet ter discussie, die werd algemeen aanvaard.

Die van de oppositie over het Kanonnepleintje leverde veel discussie op. Het UP mocht niet gewijzigd worden of ter discussie staan vanuit de raad. Dat anderen daar naar hartenlust in wijzigen doet verder niet ter zake. De motie haalde het niet. De motie van de Stadspartij (die ik namens de ChristenUnie) wat vilein had mede ondertekend haalde het wel. Ook dat is een wijziging op het UP en dat heb ik dan ook maar even genoemd: “heb ik toch nog gedeeltelijk mijn zin gekregen”. Dit tot ongenoegen van een paar coalitiepartijen, die bijna overwogen om hun steun alsnog in te trekken.

De brief van het college over het stadhuis suggereert opnieuw een wijziging in het UP. Ik ben benieuwd of we er als raad nog over gaan.

Omdat ik zelf nog wel gek ben op tuinieren vond ik het initiatief rond de Doggershoek om een volkstuintje te beginnen wel leuk. We hadden vanuit onze vereniging nog wat spulletjes over. Helaas ging het wegens omstandigheden niet door.

Woensdagavond wijkplatform, maar dat redde ik vanwege privé omstandigheden niet. Wel actief via de mail en de site. N.a.v. een ingezonden brief in de HC werden we uitgedaagd om meningen te peilen over het overschot op het sociaal domein. Nu hebben peilingen altijd iets beperkends, maar we hebben geprobeerd om hier op de site toch vorm aan te geven. Leuk was dat we, ondanks dat we dit nog niet eerder hebben gedaan, de zaak snel opgetuigd hadden. Nu zijn we benieuwd naar de uitkomsten.

Donderdag was de ketenconferentie over vluchtelingenproblematiek. Er was veel belangstelling voor. De dagvoorzitter was een erg leuk en inspirerend mens. Confronterend ook. Leuke gesprekken gevoerd, ook ideeën aangedragen tijdens de Marktplaats. Daar werd ik aangesproken door een vertegenwoordiger van de dienst terugkeer en vertrek. Hij had mijn “noodkreet” over de Armeense gezinnen gelezen in de kranten en hij kwam mij speciaal vertellen hoe het zat. Dat was een geruststellende boodschap en die heb ik gauw nog doorgegeven aan hun begeleiders. Ben benieuwd of de burgemeester nog reageert op mijn mail of dat die ook valt in de categorie “niet beantwoorde vragen”.

Donderdagavond onze gebruikelijke ledenvergadering. De opkomst was deze keer niet zo heel hoog, maar er is altijd een enorme trouwheid onder onze leden. Ze dragen het politieke werk een warm hart toe. We willen afscheid nemen van onze secretaris. Na meer dan 30 jaar is het mooi geweest. Het valt nog niet mee om een vervanger te vinden.

Vrijdagmiddag overleg met de oppositiepartijen. Dit overleg stond vooral in het teken van de kadernota. Hij lijkt erg overzichtelijk, maar er ontbreken belangrijke onderdelen en de verschillende doelen lijken tamelijk willekeurig gekozen.

Vandaag is het de dag van de Muziek, het weer ziet er goed uit en ik vind het heel bijzonder dat hier in Den Helder nog steeds zo’n belangstelling voor is. Ik ben niet muzikaal maar kan hier erg van genieten.

Morgen doet het er niet toe of ik muzikaal ben, als ik maar mee zing tot eer van God en ook daar verheug ik me op.

Tjitske Biersteker

« Terug