Verslag tot 21 juni

Coalitiezaterdag 21 juni 2014 21:04

 

Vandaag is de langste dag en blijft het dus lang licht. De afgelopen weken heb ik het voortdurend lange dagen gevonden. Het onderhandelingstraject was niet zwaar in de zin dat er veel te bevechten viel, of dat ik moeite moest doen om punten opgenomen te krijgen; juist helemaal niet. Het ging allemaal heel ontspannen, maar er moest wel veel gebeuren en uiteindelijk in tijd van 14 dagen heeft het zijn beslag gekregen.

Maandag was een intensieve vergaderdag: het begon om 16.00 uur met een besloten overleg over het Geminiziekenhuis. Vertegenwoordigers hiervan waren bij dit overleg aanwezig. Duidelijk is dat we ons verantwoordelijk voelen voor het behoud van het ziekenhuis, maar we zijn niet verantwoordelijk. Ziekenhuizen zijn tegenwoordig geen publieke zaak meer maar private ondernemingen en daarin kan een gemeentebestuur niet participeren. Toch zullen we zoeken naar mogelijkheden.

Na dit overleg was het presidium. Hierin een groot aantal zaken die de komende tijd nog moeten worden geregeld. Eén van de opmerkelijke voorstellen was om in te stemmen met de oprichting van een soort regionale bestuursacademie. Dat lijkt me een goede mogelijkheid om raadsleden toe te rusten voor hun taken. Dat geldt dan wellicht vooral voor lokale partijen zonder mogelijkheid van kaderscholen enz.

Er is veel wrevel, teleurstelling mogelijk over de nieuwe coalitie en we ervaren wantrouwen met betrekking tot de aanstelling van de wethouders. Op oneigenlijke wijze wordt de integriteitstoets hierbij betrokken. Een aantal raadsleden heeft zich de afgelopen tijd bijzonder onheus en onbehoorlijk gedragen en dan in dit gremium praten over integriteit kost mij moeite. Mogelijk heb ik een “allergie” opgelopen voor deze term.

De raadsvergadering leek een langdurige sessie te worden, gezien het aantal moties en amendementen. Dit viel uiteindelijk alles mee.  We hebben er voor gekozen om garant te staan voor het Regionaal havengebonden bedrijventerrein, al zijn er wel veel vragen. Het lijkt echter ook sterk op een “kip-ei” verhaal en als we willen dat het nog wat wordt, dan moeten we dat zien te doorbreken. Daarvoor is de garantstelling het middel. Het is dan ook zuur om de volgende dag te moeten lezen dat de Provincie (altijd een initiator hierin geweest) eigenlijk niet meer in het concept geloofd en een subsidie hiervoor terug vordert van het Ontwikkelingsbedrijf NHN.

Een ander punt dat veel impact heeft voor Den Helder is de verplaatsing van de RAKC (kenniscentrum en backoffice voor de 3 decentralisaties). Op 19 mei hebben we geld beschikbaar gesteld op voorwaarde dat de omliggende gemeenten zullen bijdragen aan onze desintegratiekosten. Veel kosten worden omgeslagen of verdeeld tussen de verschillende gemeenten maar van deze kosten is afgesproken dat iedere gemeente die zelf draagt. Echter voor Den Helder is dat vele malen duurder dan voor de omliggende gemeenten, vandaar dus een loyaliteitsbijdrage aldus de wethouder. Hiervan blijkt echter geen sprake te zijn, sterker nog gemeenteraden ontkennen dat dit aan de orde is. Dat was dan ook de strekking van de motie hierover met als besluit te stoppen met deze ontwikkeling omdat dit DH heel veel geld kost en weinig oplevert. De burgemeester bemoeide zich er mee en stelde dat de toezegging voor die loyaliteitsbijdrage van de omliggende gemeenten  al zowat op de email stond. Dat zorgt dan weer voor oponthoud van de motie.

Dinsdagmiddag kon het akkoord door de coalitiepartijen ondertekend worden. We kozen voor de dijk als plek om dit te doen, dan wordt het motto ook meteen helder “Den Helder wendt de steven”. Zowel het akkoord als de samenstelling van de coalitie zijn tamelijk uniek. Voor het eerst in meer dan 20 jaar maken VVD en CDA geen deel uit van deze coalitie. Voor D66 en PvdA wisselde dit nog wel eens. Dat is wennen voor iedereen. Het coalitieakkoord is summier. Dat heeft enerzijds te maken met de onduidelijkheden omtrent het financiële  kader en anderzijds met de diversiteit aan coalitiepartners. In het akkoord staan de zaken waar we als coalitie afspraken over hebben gemaakt en die we dus gezamenlijk steunen en uitvoeren. Daarnaast zijn er zaken die onderzocht moeten worden;  hiervan staat niet op voorhand vast dat we dit als totale coalitie zullen steunen. Daarvoor kunnen in de raad andere meerderheden gezocht worden. Op deze manier proberen we ook de tegenstelling oppositie/coalitie te doorbreken, die soms wel in beton gegoten leek. Maandagavond leek een mooie aanzet voor dit streven. Veel moties van wat dan nu de oppositiepartijen zijn, zijn vrijwel unaniem gesteund.

De belangstelling voor de ondertekening was mager: het hele college ontbrak, evenals de ambtelijke top. Van de overige raadsleden waren er 2 vertegenwoordigd. Er is dus nog een hoop te doen om tot nieuwe verhoudingen en verbeteringen hierin te komen. We hebben ook veel weerstand ervaren maar zoals dat zo vaak gaat: dat schept weer een onderlinge band tussen de coalitiepartners.

Toen bleek dat het akkoord in grote lijnen stond, kwam ook de sollicitatieprocedure op gang voor de wethouders. Groenlinks, Behoorlijk bestuur en de ChristenUnie droegen verantwoordelijkheid voor de invulling van de portefeuille “sociaal verantwoord”. We hebben gezocht naar iemand met ruime bestuurlijke ervaring en ervaring op het gebied van het sociale domein, vooral de komende decentralisaties. Die hebben we gevonden. Vooraf gaande aan het bekend maken van de namen bij de burgemeester, is de groep eerst met elkaar wezen eten om te zien of er een onderlinge “klik” is.

De burgemeester had voorgesteld, afgelopen maandag, om een uitgebreide integriteitstoets uit te voeren. Op zich is het natuurlijk goed om de beoogde wethouders te screenen, dit voorstel is echter wel heel vergaand en ook te intensief om het nog mogelijk te maken dat de wethouders op 30 juni worden benoemd en dat was ons streven. Het voorstel wordt nu aangepast.

Donderdag was ik in Leiden te gast bij de honorair-consul van Turkije tijdens de jaarlijkse haring-party. Nou lust ik absoluut geen haring, dus voor mezelf hoefde ik  niet te gaan. De uitnodiging gold echter vanwege mijn functie als bestuurslid van de Voedselbank in Den Helder. De honorair-consul (overigens een Nederlander) heeft 6 steden waar bijzondere aandacht naar uitgaat en jaarlijks worden goede doelen uit die 6 steden uitgenodigd voor deze haring-party. Het goede doel krijgt daarna een vaatje schoon gemaakte haring voor de cliënten en dat is natuurlijk wel weer van belang voor de Voedselbank. Het was een bijzondere belevenis.

Het samenwerkingsverband zoals de ChristenUnie dat nu is aangegaan met 4 andere kleine partijen is uniek, maar daardoor ook onbekend. Ik belde een keer met het landelijk bureau met wat vragen over die samenwerking. In eerste instantie werd enthousiast gereageerd, want vanzelfsprekend hadden wij “samenwerkingsverbanden met de SGP”. Ik moest toen wel even uitleggen dat het om een iets ander samenwerkingsverband ging. Ook lokaal heb ik wel verbaasde reacties gekregen en vragen. Als (steun)fractie van de ChristenUnie zijn we juist positief over deze samenwerking. We zoeken de verbinding en willen bijdragen aan het goede voor deze stad en dat doe je niet alleen.

Tjitske Biersteker

« Terug