Een onverwacht rustige week waarbij ik zowaar een paar avonden thuis kon blijven.
De agenda’s van de verschillende commissies waren behoorlijk vol, maar die van de commissie Maatschappelijke ontwikkeling spande de kroon. Naast de al langer bekende onderwerpen was er ook nog een agendapunt toegevoegd, nl. de situatie rondom de Omring. Een deel van de raad had de indruk dat er al heel sterk bezuinigd werd, zowel op aantal personeelsleden als op de salariëring terwijl daar op dit moment nog geen directe noodzaak voor is. De Omring geeft aan in de afgelopen tijd 20.000 uur minder zorg te hebben kunnen verlenen, op basis van contracten. Dat is een vreemde zaak als je bedenkt dat de gemeente de contracten niet tussentijds gewijzigd heeft en de echte bezuinigingen pas per 1-1-2015 in gaan.
De medewerkers en raadsleden hebben hun bezorgdheid over het welzijn van de cliënten geuit. De wethouder en de directeur meenden dat met wat creatievere oplossingen er geen problemen voor de cliënten hoeven te ontstaan; bizar zo’n wereld van verschil. Voorlopig wachten we een paar ontwikkelingen en toezeggingen af, maar er is wel al een conceptmotie opgesteld voor als het niet goed gaat.
Ook het uitvoeringsdocument decentralisaties stond op de agenda. Daarvoor waren vrijdagsmiddags nog een flink aantal stukken toegestuurd en ik verzuchtte dat ik geen tijd had gehad om ze allemaal te lezen en eigenlijk het punt van de agenda wilde afvoeren. Voor ik het goed en wel wist, was dat een ordevoorstel dat flink navolging kreeg waarmee het van de agenda werd afgevoerd tot ongenoegen van de wethouder. Achteraf was het maar goed ook want het onderwerp Meerwerf hield de gemoederen ook aardig bezig. Uiteindelijk duurde de vergadering nog tot ruim 22.30, dus was er ook geen tijd geweest voor het Uitvoeringsdocument. Er is een kritisch, opbouwend rapport verschenen, geschreven door een commissie van “goede diensten”. Het is bijna poëtisch en daarmee een heel ander verslag dan dat van een gewone onderzoekscommissie. De conclusies en aanbevelingen zijn echter niet minder scherp. Het college heeft aangegeven alle aanbevelingen over te nemen. Door zo’n opmerking is het voor de raad moeilijk om de kaders scherper neer te zetten en de zaken goed te controleren. Achteraf hoorden we dat we heel nadrukkelijk hadden moeten oproepen tot het aftreden van het huidige bestuur om voortgang in alle aanbevelingen te houden. Dit moet nu mogelijk hersteld worden. We wachten het maandag even af.
Hoewel het maandagavond behoorlijk laat was geworden, stond ik dinsdagmorgen voor 8 uur alweer in de raadszaal. Samen met Groenlinks weer een aantal keren “raadslid in de klas” verzorgd. Nu voor leerlingen van het ROC. Om 8.15 uur kwam de eerste klas en om 9.15 uur de 2e klas. Hele andere groepen dan de basisschoolleerlingen. Zij kunnen onder woorden brengen wat zij ervaren van de crisis en dat blijken soms best schrijnende verhalen te zijn. Desondanks waren het mooie bijeenkomsten met een enthousiaste leerkracht die de leerlingen ook stimuleerde om vooral hun mening te geven. Ik doe het iedere keer weer met veel genoegen.
Verder een rustige week, waarbij ik vooral genoten heb van datgene wat er in Den Helder georganiseerd wordt. De lichtjesavond en kerstmarkt van de Helderse Vallei was weer bijzonder sfeervol. Het breidt nog ieder jaar uit met activiteiten en het is er telkens heel gezellig druk.
’s Avonds even naar de opening van de tentoonstelling van Peter van Aalst geweest; 25 jaar vakmanschap. Het was er ongelooflijk druk, echt een opsteker voor Peter, met als bijkomend voordeel dat er ook vast flink gedoneerd is voor het KWF.
Zaterdagmiddag even naar de kerstmarkt in Fort Kijkduin, heel bijzonder zoals die kramen opgingen in de sfeer van het fort. Er wordt veel gemopperd over (het gebrek aan) activiteiten in Den Helder. Gelukkig zijn er nog steeds ondernemende mensen die dit soort leuke dingen organiseren. Ik heb er van genoten.
We leven toe naar het Kerstfeest in deze Adventstijd. Ik vind het altijd een bijzondere periode en ben er deze keer erg bij bepaald omdat ik nog steeds nageniet van de indrukken van de Israëlreis ondanks dat er politiek gezien nog heel wat te doen is deze periode.
Tjitske Biersteker