Verslag tot 20-10-2013
Verslag tot 20-10-2013
Ik kijk een beetje uit naar de herfstvakantie. De afgelopen weken waren druk en rommelig. In de vakantie hoop ik voorbereidingen te treffen voor de begrotingsbehandelingen. Er zijn een aantal aandachtspunten vanuit de landelijke organisatie van de ChristenUnie aangereikt en ik wil kijken of die lokaal in te passen zijn.
De onderzoekscommissie gaat overigens gewoon verder in de herfstvakantie, dus ook daar is weer de nodige voorbereiding voor nodig.
Afgelopen week was de raadsvergadering een niet al te langdurige gebeurtenis. Veel hamerpunten; alleen het agendapunt “veiligheidshuis” was een bespreekpunt. Opnieuw een regionaliseringsoperatie. We zijn er als gemeenteraad huiverig voor, want er lijkt weinig over te blijven dat nog lokaal geregeld of bestuurd wordt. De portefeuillehouder heeft benadrukt dat de lokale deskundigheid bewaard blijft. De ontwikkelingen gaan echter verder.
Verder waren er een paar moties, o.a. van de VVD over de transitie jeugdzorg. Vooraf gaande hieraan waren er, eveneens door de VVD vragen over gesteld. Uit de beantwoording blijkt dat het college ook nog erg in het duister tast en vooral blind vaart op anderen. Ik was wel blij met de vragen en later met de moties. Hiermee is het onderwerp nadrukkelijk op de agenda gezet. Ik vond het opvallend dat 3 sociale partijen tegen deze moties waren. Dit leek vooral gebaseerd op angst voor marktwerking/marktdenken. Die angst deel ik wel, maar de ontwikkelingen worden veel door het Rijk opgelegd, dus verzet hiertegen is erg lastig, dan kun je beter proberen om zoveel mogelijk te structureren. We hebben als fractie voor de moties gestemd.
Vooraf gaande aan de raadsvergadering was er een bijeenkomst over de financiele positie van de gemeente. Dit naar aanleiding van de stresstest van onze huisaccountant en de uitkomsten van de septembercirculaire. Dit is het bericht van het Rijk wat er voor de gemeenten aan financien binnen komt. Dit kan zowel positief als negatief zijn. De wethouder gaf de uitleg. Het ging daarbij vooral over de sluitende begroting. Volgens haar was de begroting goed op orde en had de accountant geconstateerd dat er voor 2014 geen stress te verwachten was. Dat vond ik toch wel een erg vrije interpretatie van hetgeen de accountant heeft gemeld. De wethouder vond hierin in elk geval de rechtvaardiging om alvast maar onderdelen uit de flexibiliteit van de stresstest in te zetten om de begroting sluitend te maken (hoe zo dan een goed sluitende begroting?). Dat betekent dat als er wel wat aan de hand is (of komt) we geen ruimte hebben om dat op te vangen. Lastig allemaal.
Woensdag was er een bijeenkomst op het KIM over de toekomstbestendigheid van de Helderse zeewering en over de mogelijkheden voor meervoudig gebruik. Deze avond werden de uitkomsten gepresenteerd van workshops die overdag gehouden werden. Er was een heel gemêleerd gezelschap voor uitgenodigd, zoals vertegenwoordigers van de Helderse Historische Vereniging, bewoners uit de omgeving maar ook landschapsarchitecten, vastgoedontwikkelaars, architectenbureaus en de voorzitter van de Stelling Den Helder. Zowel Rijk als Provincie houden zich momenteel bezig met de kustversterking. De Provincie combineert dat met een onderzoek naar de identiteit van de kustplaatsen. Het Rijk ontwikkelt een nationale visie kust en gemeenten zijn uitgenodigd om te komen met voorhoedeprojecten. Den Helder wil bij de komende dijkverzwaring graag inzetten op multifunctioneel gebruik en heeft hiervoor een voorhoedeproject aangemeld dat is ontwikkeld door het architectenbureau ZUS. Dit was de basis voor de verschillende workshops. De terugkoppeling waar ik aanwezig was liet interessante mogelijkheden zien. Wat me wel opviel was dat vooral mensen van buiten menen dat de Heldenaren de dijk onvoldoende beleven. Nog los even van de vraag of dit noodzakelijk is, vraag ik me ook af of het waar is. De veiligheid die de dijk biedt kan ook iets zijn dat bij inwoners geïnternaliseerd is. Dat hoef je niet fysiek te beleven. We voelen ons veilig achter de dijk en dat geeft (geestelijk) ruimte om met andere zaken bezig te zijn. Voor Julianadorpers zal dit overigens weer anders zijn dan voor mensen die vlak bij/achter de dijk wonen en nadrukkelijk hiervan afhankelijk zijn om het droog te houden.
Onlangs ben ik nog in Vlissingen geweest. De boulevard daar komt op mij over als een afsluiting van de zee naar de stad, terwijl die volgens sommige inleiders juist de toegankelijkheid vergrootte. Zo zie je maar: een kwestie van beleving.
Donderdagavond was er een bijeenkomt over kerkelijke gemeenten en social media. Inspirerend en hier en daar zeker ook te betrekken op de lokale gemeenteraad.
Ik heb deze week erg genoten van het herfstachtige weer. Prachtige stormen, maar net zo goed heel zacht weer. Dat trof ik toen ik een dagje naar Terschelling ging. Daar beleef je de haven en de zeewering (duinen) wel heel nadrukkelijk: de haven komt het dorp binnen en veel bebouwing ligt direct tegen de duinen aan. Ik ben Mijn Schepper dankbaar voor de seizoenen.
Tjitske Biersteker