Verslag tot 9 juni 2013

zaterdag 08 juni 2013 21:01

Vandaag ben ik een beetje laat met het schrijven van mijn verslag. Eerst naar het afscheid van Marja Lely geweest, boegbeeld van Triade. Ze gaat met pensioen. Het was een spetterend afscheid, waarin ze nog graag zelf de regie voerde. Stilzitten is er niet bij, want ze heeft al een nieuwe (vrijwilligers) klus aangenomen. We zullen haar nog vaak tegenkomen, denk ik zo. We mogen onszelf in Den Helder gelukkig prijzen met zo’n mooi kunsteducatiecentrum en zulke bevlogen medewerkers.

Afgelopen maandag waren de commissievergaderingen. Opmerkelijk dat vlak voor bespreking van de kadernota er bij SOB nog 2 begrotingswijzigingen werden voorgesteld, die er niet om logen. De commissie heeft t.a.v. het parkeerverwijssysteem negatief geadviseerd. In deze tijden van crisis lijkt dat toch een wat luxe-probleem.

Bij de commissie MO werd vooral gesproken over het visiedocument Sociaal Domein. Dit is door een stuurgroep van vertegenwoordigers uit de 4 Noordkop gemeenten opgesteld, in samenspraak met maatschappelijke organisaties. Het ontwikkelen van een visie op het Sociale domein is noodzakelijk omdat vanaf 1-1-2015 er veel nieuwe taken vanuit het Rijk en de Provincie op de gemeente afkomen.

Op de visie is niet zo heel veel af te dingen: een aantal zaken zijn ook al door het Rijk opgelegd (wat nu decentralisatie?). Belangrijkste bezwaar is eigenlijk dat er een ontwikkeling ontstaat die bijna niet te controleren is door gemeentebesturen, terwijl eventuele financiele debacles wel afgewend worden op gemeentelijke begrotingen. Eigenlijk willen we in Den Helder eerst meer zicht op de democratische legitimering voordat we over het document zelf gaan praten. Dit lijkt geen meerderheid te halen.

Vooraf gaande aan de commissievergaderingen kregen we een uitleg over de veiligheid rondom het Sail-project. Het ziet er indrukwekkend uit.

Daarvoor nog een overleg met de leden van de oppositie over de volgorde van handelen rondom de Kadernota.

Woensdag was de eerste termijn van de behandeling van die Kadernota. Het is in Den Helder gebruikelijk dat dan ook de Algemene beschouwingen worden gehouden. Het moment voor partijen om te laten horen waar ze voor staan, wat hun visie voor het komende jaar wordt. Dit jaar natuurlijk wel een beetje apart omdat volgend jaar de verkiezingen zijn. Iedereen moet maar afwachten of hij/zij nog terug keert, als men dat wenst tenminste. Als ChristenUnie hadden we veel bezwaren tegen de Kadernota, ook tegen de lading die hij kreeg. De wethouder had aangegeven dat de kadernota sluitend en wijzigingen van dekking voorzien moesten worden. Dat is ongebruikelijk: het is in feite een nota zonder status, meer een wensenlijstje waarmee het college aan de slag moet voor de komende begroting. We konden ons niet vinden in de gemaakte keuzes en hadden een heleboel amendementen voorbereid. Gaandeweg kregen we steeds meer bedenkingen tegen de uitgangspunten van de Kadernota, die het noodzakelijk maakte om zoveel wijzigingen aan te brengen. Overleg met de oppositiepartijen maakte duidelijk dat dit gevoel breed heerste, temeer daar erg met cijfers was gegoocheld door het college: een buffer voor Rijksbezuinigingen die er eerst wel, toen weer niet was en vervolgens nodig bleek voor het opvangen van lokale bezuinigen maakte het er niet duidelijker op. Bijkomende wrevel was dat een aantal aangenomen moties niet uitgevoerd zijn door het college en dat ze nu als bezuiniging opgevoerd zijn.

Kortom, we vonden er zoveel op aan te merken dat we tijdens de algemene beschouwingen hebben aangegeven dat we willen dat alle moties en amendementen worden uitgevoerd en dat de Strategische visie en het Uitwerkingsplan stadshart herzien worden (dit zijn de uitgangspunten voor het opstellen van de kadernota).

De VVD kwam met een motie om de mate van flexibiliteit van de gemeentelijke financiën te laten onderzoeken, inclusief de grote projecten. Dat kun je een heel opmerkelijke move vinden: de grote projecten waren tot voor kort onbespreekbaar. D66 kwam wel heel dicht in de buurt van de oppositiemening door om een “update” van de Strategische visie te vragen. Men wilde echter wel de kadernota vast stellen en dat is dan weer tegenstrijdig. De burgemeester wilde een gebaar maken met betrekking tot de Strategische visie: hij zou de partijen de komende tijd bevragen over hun mening over de Strategische visie en wat er dan bijgesteld moet worden. De oppositie wil dit echter afgerond hebben voor de komende begrotingsbesprekingen. We hopen hiermee in elk geval de gemeentefinanciën redelijk gezond achter te laten voor de volgende gemeenteraad.

Vrijdag weer een bijeenkomst van de onderzoekscommissie en ’s avonds naar een politieke avond van de landelijke ChristenUnie. De avond was er één in een reeks als voorbereiding op de komende gemeenteraadsverkiezingen. Voor ons deze keer lekker in de buurt, nl. Hoorn. Het is altijd weer bemoedigend om met gelijkgestemden over het politieke handwerk te praten. Veel ondersteuning vanuit de Tweede kamerfractie, de Europese fractie en de bestuurdersvereniging. Een fijne avond met veel bekenden.

Naast mijn computer verzamel ik de boeken die ik nog graag wil lezen. De stapel wordt al aardig hoog, want de tijd ontbreekt nog. Ik kijk dus al een beetje uit naar de vakantie, maar eerst is er de zondag. Ook een Rustmoment, met een bijzondere dienst; we vieren dan het Heilig Avondmaal, ook daar kijk ik naar uit.

Tjistske Biersteker

« Terug