Verslag tot 8-7-2012

zaterdag 07 juli 2012 22:59

Eigenlijk kan ik in dit verslag kort zijn: de hele week heeft het gedraaid om de ontwikkelingen rondom het stadhuis en wat onze definitieve keuze hierin moest worden.

Maandag zou de accountant zijn verslag klaar hebben. Dat was wat vertraagd en werd uiteindelijk dinsdagmiddag. ’s Avonds nog verschillende commissievergaderingen. Belangrijk hierin was de verzelfstandiging van het havenbedrijf. We zijn daarvan grote voorstander, maar vinden wel dat de controle op deze NV strikter moet. Zeker zolang het nog een 100% verantwoordelijkheid voor de gemeente is. Er ligt al een motie om de tussentijdse controles te borgen, maar eigenlijk zouden er ook nog amendementen moeten komen om te regelen dat de gemeente vooraf gekend wordt in besluiten die financiele impact kunnen hebben op de gemeentebegroting. Ik denk niet dat ik er aan toe kom, dus zal het maandag (gesteld dat we aan behandeling toekomen) wel bij een opmerking blijven.

Dinsdag was het accountantsrapport beschikbaar. Nadat ik het gelezen had, overlegd met een onafhankelijke deskundige om te voorkomen dat ik het subjectief zou lezen. Nadat we de bevindingen met elkaar hadden doorgesproken, waren Willem en ik er van overtuigd dat we hier niet verder mee moesten gaan en besluiten tot nogo.

Bijzonder is het dan om te merken dat anderen de cijfers gewoon als passend interpreteren. Het verschil in inzicht is vooral gelegen in de manier waarop je met de gestelde kaders om wilt gaan. Afgesproken was dat het beschikbare budget €2,1 mio zou bedragen: de huidige exploitatiekosten van het oude stadhuis en een verhoging voor als we dat zouden moeten verbouwen. Het college sprak steeds over: budgetneurtraal. Met andere woorden voor de hogere kosten waren andere posten in de gemeentebegroting gevonden om het geheel te financieren en op die manier waren de kosten en de beschikbare budgetten gelijk. Dat was dus niet het uitgangspunt. Daarnaast vinden de DBFMO-constructie te riskant, het Stedebouwkundig plan niet passend voor dat gebied en hebben we gemerkt dat Zeestad verliezen direct op de gemeentebegroting laat drukken en ook dat vinden we in dit project een te groot risico.

Natuurlijk hebben we veel intern overleg gepleegd; de coalitie wilde graag met een gezamenlijk standpunt komen. Dat lukte in dit geval niet. Behalve de ChristenUnie kunnen ook Trots en vBB zich niet vinden in de financiering, maar ook niet in andere onderdelen van de plannen. We hebben toen voorgesteld om met een motie te komen om in elk geval de bruikbare onderdelen van de plannen te gebruiken voor een soort doorstart waarbij gekeken wordt naar andere vormen van financiering, andere invulling van het plan enz. en die ook in concept opgesteld.

Donderdagmorgen bleek dat het besluit van de woensdagavond toch te zwaar werd gevonden door sommigen en werd een alternatieve route geprobeerd: een ordevoorstel om de besluitvorming uit te stellen en eerst nog eens naar de geschilpunten te kijken. We waren het daar niet mee eens. We denken dat je op een gegeven moment gewoon een besluit moet nemen. De sfeer werd er niet beter op en uiteindelijk hebben wij ons donderdagavond de vraag gesteld: “willen wij op deze manier verder”?. Voorlopig konden we nog besluiten om door te gaan. ’s Middags nog naar een havenbijeenkomst geweest. Dat is een heel positieve ontwikkeling, waar we blij mee zijn.

We hebben veel tijd besteed aan het op stellen van een passende motie. Ook een oppositiepartij heeft hier veel energie in gestoken. Diens insteek was een amendement om het besluit te wijzigen. De inhoud vertoonde raakvlakken met onze conceptmotie. Het zou mooi zijn als maandagavond zou blijken dat de motie een breder draagvlak heeft dan alleen de coalitiepartijen. Ik heb al eerder betoogd dat een eventueel positief besluit alleen genomen door de coalitie wat ons betreft een te gering draagvlak heeft en daarmee dus een verkeerd besluit is..

Nadat we vrijdagmorgen opnieuw in overleg waren, was er ’s middags het vrolijke hoogtepunt van het jaar, nl. de opening van de kermis. Traditie is dat de kinderen en kleinkinderen van raadsleden en ambtenaren meegaan. Ontzettend gezellig.

Omdat het volgende week de laatste vergaderweek is, vond ik het leuk om daarna iets heel anders te gaan doen en ik heb me aangemeld als vrijwilliger bij de Clipperrace. Vrijdagavond werden we hierover bijgepraat. De hele week staat bol van de nautische activiteiten, te beginnen met de Marinedagen. Het weer was er zaterdag geweldig voor en het was heerlijk druk. Mijn belangstelling ging ook uit naar de Götheborg. Hij lag heel mooi tegenover het nieuwste marineschip Hr. Ms. Holland. Het contrast was prachtig.

Ik ben nu wel toe aan een rustige zondag, even bijtanken voor nog een intensieve raadsvergadering.

Tjitske Biersteker

« Terug