Verslag tot 18 maart 2012

zaterdag 17 maart 2012 20:05

De vorige week was er eigenlijk maar één vergadering en dat was een raadsbrede commissievergadering over de 3e voortgangsrapportage over de nieuwbouw stadhuis. Zowel in nov. 2009 als in december 2010 is hierover besluitvorming geweest wat betreft de kaders waarbinnen nieuwbouw mogelijk is.

Vooral de financiële ontwikkeling vind ik zorgelijk , evenals het feit dat er kennelijk steeds meer voor gesloopt moet worden. Daarnaast ontbreekt binnen de organisatie een visie op kerntaken en beoogde organisatieontwikkeling, iets wat essentieel is om te bepalen wat de ruimte behoefte is voor een nieuw stadhuis.

Opvallend is ook dat niet op alle onderdelen van het amendement uit 2010 al antwoord is, terwijl dat wel de strikte kaders zijn voor het go/no go besluit dat nu in mei moet plaats vinden.

Dat de zorgen breed leven, blijkt ook wel uit de vele extra bijeenkomsten die nog gepland zijn vooraf gaand aan het nemen van besluiten omtrent de bouw van een nieuw stadhuis.

Deze week waren er opnieuw commissievergaderingen. Belangrijkste onderwerpen waren het uitgestelde bestemmingsplan Landelijk gebied en de Referendum verordening. Wat betreft het bestemmingsplan: we wilden belanghebbenden de mogelijkheid bieden om tot overeenstemming te komen voordat het bestemmingsplan zou worden vast gesteld. Dit is niet gelukt.

Wat betreft de Referendum verordening: we hebben al aangekondigd hier geen voorstander van te zijn. Over de inhoud van het document had ik geen op- of aanmerkingen. Het is geen nieuw fenomeen en er zijn voorbeelden genoeg van verordeningen  en gehouden referenda. Ik verbaasde me dan ook over de VVD die, hoewel tegen een waslijst met op- en aanmerkingen had. |Vooral het vasthouden aan de mening dat referendum veel meer zou gaan kosten dan € 50.000 ervoer ik als irritant. Later bleek ook dat een deskundige op dit gebied de schatting heel reëel vond.

Het was deze week erg druk met bijeenkomsten: dinsdagavond wijkplatform voor de stad binnen de linie. Er was veel belangstelling. Eén van de aanwezigen wilde de status van het wijkplatform formaliseren. Dat zou kunnen betekenen dat de aanwezigheid van de politiek tot het verleden behoort. De kracht van de huidige situatie is juist dat er vaak korte lijnen zijn. Alle adviescommissies zijn bovendien opgeheven, dus dat zou de status van zo’n wijkplatform erg onduidelijk maken. De meerderheid deelde die mening.

Woensdagavond was er een besloten bijeenkomst over de exploitatie van de Schouwburg. Hier was omgevraagd om zicht te krijgen op eventuele toekomstige risico’s. De materie is dermate complex dat er nog een vervolgavond gepland is.

In alle drukte hebben we als fractie toch nog even tijd genomen om te brainstormen over alle ontwikkelingen en ’s avonds was er het reguliere coalitie-overleg. Er valt nog heel wat af te stemmen en te ontwikkelen de komende tijd.

Tussendoor  nog de nodige overleggen met mensen die zich zorgen maken over de ontwikkelingen rondom het stadhuis of daar juist belang bij hebben. Ik ervaar best een grote druk van de verschillende kanten en dat maakt het wel spannend om tot een goed besluit te komen.

Gelukkig was er vrijdagavond niets. Zaterdag was er de nationale vrijwilligersmanifestatie “NL-doet”.

Via Present hebben we als ChristenUnie, samen met het CDA klussen opgepakt bij de Lichtboei. Dat varieerde van tuinaanleg tot sociale activiteiten met de bewoners. Het was ontzettend gezellig en eigenlijk een beetje een verwendagje ook voor de vrijwilligers. We werden erg goed voorzien van hapjes en drankjes en een lekkere warme hap. Kortom, zo’n dagje vrijwilligerswerk in groot verband is heel plezierig voor de bewoners, maar ook voor de doeners.

Ik kijk nu wel erg uit naar de zondag als rustpunt. Even weg van de hectiek en opladen voor de komende week.

« Terug