Verslag tot 10-01-10

zaterdag 09 januari 2010 20:35

Eerste werkweek
Na het winterreces zijn we weer volop aan de slag. Drukke tijden zo in de aanloop naar de verkiezingen. Eerst was er natuurlijk de installatie van dhr. Schuiling als burgemeester met aansluitend de verkiezing van “Jutter van het jaar” en de Nieuwjaarsreceptie. 

Burgemeester
De burgemeester heeft indruk gemaakt met zijn toespraak. Dat konden we tijdens de nieuwjaarsreceptie regelmatig horen. Ik was zelf onder de indruk van de kennis die hij al heeft opgedaan over het Helderse en hoe hij dat plaatst. Aan zijn betrokkenheid bij Den Helder hoeven we dus niet te twijfelen. 

Jutter van het Jaar
Leuk om te zien dat zo’n jonge vrouw zoveel indruk heeft gemaakt dat zij verkozen is tot Jutter van het Jaar, Jorina Baars. Ze was duidelijk overweldigd maar wel heel trots. 

Nieuwjaarsreceptie
Goed voor het netwerken en gewoon gezellig. Veel bekenden gezien en gesproken. 

Extra raadsvergadering
Op initiatief van de ChristenUnie en in samenwerking met Groenlinks, de Stadspartij, Progressief DH, SP is er afgelopen dinsdagavond een extra raad gehouden over het teruggeven van het restant collectiviteitskorting aan de rechthebbende minima. De gemeente heeft bij Univé een korting van 7% bedongen en geeft daarvan 3% aan de betreffende minima. De fractie van de ChristenUnie vond dat die korting in zijn geheel naar de uitkeringsgerechtigde moest gaan. In juni/juli hebben we daarvoor een amendement ingediend. Omdat dit heel expliciet vroeg om zo snel mogelijke terugbetaling ging dit voor een aantal partijen te ver. Een motie waarin het college werd opgedragen om in de geest van dit amendement te handelen voor het einde van het jaar en dit aan de raad te laten weten haalde het wel.

Vlak voor het kerstreces kwamen we er achter dat hieraan geen uitvoering was gegeven en we wilden die fout zo snel mogelijk herstellen. Ik vond het ontoelaatbaar dat de minima het moeilijk hadden zonder uitzicht op iets extra’s en dat de raad zijn gemak er van nam. Het kostte wat moeite maar op 5 januari werd er dan toch over vergaderd. Het resultaat is niet positief.

Het kwam de wethouder goed uit dat 2 eenmanspartijen om het hardst onjuistheden verkondigden. Hij sloot zich er zonder meer bij aan, hoewel de één de uitkeringssituatie een gunst noemde en daaraan gekoppeld dus ook de collectiviteitskorting en de ander vond dat de raadsvergadering onterecht was omdat door de motie indertijd er geen grond meer was voor deze raadsvergadering.

Ook meende men dat de korting voor de gemeentekas bestemd was omdat de uitkeringsgerechtigden geen eigen risico meer hadden en de gemeente de inning van de premie voor zijn rekening nam. Ook hiervan klopte niets, maar het bleef mooi hangen. 

De wethouder bleef bij zijn standpunt dat hij naar de geest van de motie had gehandeld door de energiebox voor minima uit het overschot van de collectiviteitskorting te betalen. Voor de VVD was dit in eerste instantie geen goed argument, maar na schorsing kon men zich er toch in vinden omdat de CAR (clientenadviesraad) hierover positief zou zijn geweest. Dit werd later pertinent tegen gesproken door de voorzitter van de CAR. 

De fractie van de ChristenUnie kon zich ook niet vinden in de gedachtengang bij WIZ dat mensen die geen gebruik maakten van de collectieve verzekering bij Univé ook niet in aanmerking (of moeilijker) komen voor bijzondere bijstand onder het argument “dat niet van alle voorliggende voorzieningen gebruik was gemaakt”. Hiermee worden mensen verplicht om zich bij Univé te verzekeren terwijl andere maatschappijen goedkoper kunnen zijn.

Deze opmerking kwam ons (en Groenlinks die dezelfde ervaringen had) op de woede van PvBB te staan en na een schorsing probeerde hij af te dwingen dat we e.e.a. met feiten en namen zouden onderbouwen. Hij verklaarde dit als een raadsopdracht, bijgevallen door de PvdA. Op deze wijze komen raadsopdrachten echter niet tot stand en het is bovendien aan de wethouder om hierin te handelen.

Kortom een roerige vergadering waarbij op alle agendapunten negatief werd besloten: dus geen extra prijscompensatie voor minima en geen extraatje voor de Voedselbank. 

De Nollen
Ook in het dossier de Nollen waren nieuwe ontwikkelingen waarbij we als fractie van de ChristenUnie betrokken waren. Dit heeft te maken dat we de situatie op de Nollen en de relatie tussen de Stichting en de Erfgenamen al eerder aan de kaak hadden gesteld. Uit een, verkeerd geadresseerde email blijkt dat de gemeente (het college) de Stichting wil ondersteunen bij de gerechtelijke procedures. Wij vinden dat de gemeente hierdoor niet meer boven de partijen staat, maar zich verbonden heeft aan 1 partij en dat lijkt ons niet de juiste gang van zaken. Het leverde nogal wat extra werk en overleg op. De pers heeft er aandacht aan besteed, maar de beloofde raadsinformatiebrief is niet gekomen. 

Debatteren
Hoewel we in de raad niet anders doen dan elkaar proberen te overtuigen, is dat nog iets anders dan debatteren. In de gemeenteraad wordt vaak geklaagd dat het niet tot een echt debat komt. Volgens mij komt dat vooral door de inrichting van de raadsvergadering: spreektijdregeling, geen interrupties in eerste termijn enz. Toch lijkt het me nuttig om me hier zoveel mogelijk in te bekwamen. Vandaar maar op cursus naar Amersfoort. Ik geniet altijd wel van deze bijeenkomsten. Je komt er geïnspireerd uit vandaan en door de opzet zijn ze gewoon leuk. Dus weer vreselijk gelachen om eigen en andermans zwakten en geoefend hoe het beter kan. 

Mooi Den Helder
En tussen dat alles door gewoon genoten van de pracht van Den Helder in de sneeuw. Het levert natuurlijk overlast enzovoort op, maar het is toch genieten als je op de dijk loopt of over de Oude rijkswerf en alles is onder een prachtige laag sneeuw bedekt. Dan samen met een vriendin aan de warme chocolademelk en ik ben helemaal tevreden. 

Volleybal
In de eerste week van januari vindt altijd het interkerkelijk volleybal toernooi plaats op vrijdag en zaterdag. Een ontzettend gezellige en drukke happening waarbij de ontmoeting tussen jongeren van verschillende kerken voorop staat. De ChristenUnie heeft de sporters ondersteund met een flesje Helder(s) water met onze speerpunten erop en een appel met logo. Morgen weer een Ontmoeting waar ik me op verheug.

« Terug