Inventarisatie welzijnsvoorzieningen(25 januari 2005)

zaterdag 29 januari 2005 20:28

De fractie van de ChristenUnie heeft vorig jaar een initiatiefvoorstel ingediend om te komen tot een inventarisatie van welzijnsinstellingen en voorzieningen. Dit voorstel is door de raad overgenomen en onlangs hebben we de inventarisatie ontvangen.

De fractie van de ChristenUnie heeft vorig jaar een initiatiefvoorstel ingediend om te komen tot een inventarisatie van welzijnsinstellingen en voorzieningen. Dit voorstel is door de raad overgenomen en onlangs hebben we de inventarisatie ontvangen. Voor de vergadering van  de commissie welzijn van februari staat het op de agenda ter bespreking. Onderstaand een aantal opmerkingen die we als fractie belangrijk vinden om in de discussie in te brengen.
 
Zoals toegezegd hebben we nu de inventarisatie ontvangen. Het is een indrukwekkende lijst met voorzieningen. Je zou bijna kunnen denken dat Den Helder ruimschoots voorzien is van wat nodig is om een stad aantrekkelijk te maken voor haar inwoners.
 
En de lijst is nog niet eens compleet; de voorzieningen in het kader van een sluitende aanpak jongeren is niet geimplementeerd. Ook projecten als het Europahuis Richter en Spinach for Popeye missen nog.
 
Wat ik ook mis is het aanbod op het gebied van welzijnsactiviteiten dat bijv. door kerken en andere ideologische instellingen wordt aangeboden en dat veelal open staat voor alle inwoners. Te denken valt hierbij bijv. aan het werk van het Leger des Heils en van het GCC de Verkenningston.
 
Nadat de inventarisatie gecompleteerd is met bovenstaande, zijn we in het bezit van een overzicht van een enorme hoeveelheid voorzieningen op het brede welzijnsgebied.
Hiermee is er echter nog geen antwoord gegeven op de vraag of dit is wat noodzakelijk is dan wel gewenst door de Helderse inwoners.
 
Ook is het antwoord niet gegeven op de vraag of er sprake is van ongewenste dubbelingen of ontbrekende zaken. Noch op de vraag of de voorzieningen op de juiste plaats in de gemeente staan.
 
Het antwoord op deze vragen kan natuurlijk puur technisch vanuit het ambtelijke apparaat worden onderzocht. Een andere methode zou kunnen zijn om een breed maatschappelijk debat aan te gaan over deze zaken. Tevens zou dan een aanzet gegeven kunnen worden voor de discussie over de voorzieningen op het gebied van Maatschappelijk Opvang.
 
Zeker in het licht van de komende wet Maatschappelijke Ondersteuning is het noodzakelijk om in de gemeente een breed aanbod van goed toegankelijke laagdrempelige voorzieningen te hebben en in stand te houden.
 
Door het debat aan te gaan en daarna vanuit de uitkomsten hiervan nader aan te geven wat nog ontbreekt en wat eventueel minder of anders zou kunnen, ontstaat wellicht (financiele) ruimte om vooral in te zetten op noodzakelijk geachte toevoegingen aan deze welzijnsvoorzieningen.
 
Vraag aan de commissie: deelt u bovenstaande visie en wilt u de raad adviseren om het college opdracht te geven om een breed maatschappelijk debat te organiseren. De uitkomsten van dit debat zouden dan leidraad kunnen zijn voor het verder ontwikkelen van beleid op het gebied van welzijnsvoorzieningen, inclusief mogelijkheden voor maatschappelijke opvang.
 
Tjitske Biersteker-Giljou
Raadslid ChristenUnie

« Terug