Verslag tot 5 april 2009

zondag 05 april 2009 08:30

Niets te vertellen

Omdat ik het belangrijk vind dat we ons als ChristenUnie kunnen verantwoorden voor hetgeen we zeggen of besluiten maak ik elke week een verslag van wat er de afgelopen tijd is gepasseerd. Ook deze week probeer ik dat in elk geval, maar eigenlijk heb ik maar weinig te vertellen. Dat komt meer omdat ik de huidige politieke situatie tamelijk ontmoedigend vind dan omdat er niets te vertellen zou zijn.

Niet luisteren

Er waren maar twee commissies en beiden betroffen de portefeuille van een VVD-wethouder. Van beide commissies werd ik niet vrolijk. In de commissie MO ging het om de subsidies in de sport. Al weken lang zijn er protesten te horen van clubs en verenigingen, die kunnen aantonen dat de voorgestelde regeling bijzonder ongelukkig uitpakt. Ook tijdens de technische informatie aan de raad, werd dit goed duidelijk. Je zou dan toch zeggen dat je als wethouder je eerst eens achter je oren krabt voordat je zo'n voorstel in het besluitvormingstraject brengt. De gevolgen zijn voor sommigen echt desastreus en maakt sportbeleving voor mensen die het niet zo breed hebben niet eenvoudiger. De clubs waren in grote getalen aanwezig en zowel de PvdA als het CDA hebben aangegeven zich niet te kunnen vinden in dit voorstel. Ook wij hadden behoorlijk wat bedenkingen. Het komt over 14 dagen terug in de commissie.

Niet (kunnen) communiceren

In de commissie bestuur en middelen ging het vooral om de financiële positie van Willemsoord. Die is ronduit slecht en de wethouder meent dat als je maar voldoende leent, dat je er dan wel komt. Geen enkele zelfreflectie, geen idee om plannen aan te passen aan de financiële werkelijkheid, gewoon doorgaan. Ik heb niet veel behoefte om er wat van te vinden, omdat dit een coalitiezaak is.

Ook de garantstelling voor gebouw 51 kwam aan de orde. Hier speelt gewoon ongelukkige communicatie een rol. Het betreft een zakelijke activiteit in samenhang met een leer-werktraject. Voor de zakelijke activiteit zou de gemeente niet garant moeten willen staan. Ze moet zorgen dat het gebouw geschikt is voor die zakelijke activiteit en vervolgens een marktconforme huur vragen. Voor het leer-werktraject kan de onderneming dan in overleg treden met de NV-werk voor scholings- en reïntegratiebudgetten.

Geldsmijters

Met belangstelling volg ik de hoorzittingen over de verloren miljoenen bij de provincie. Op deze wijze maakt politiek beschaamd. Zowel lokaal als provinciaal is en wordt er gesmeten met gemeenschapsgelden. Dit wordt uiteindelijk wel afgewenteld op de burger, die inmiddels ook al te kampen heeft met ontslag en verhoging van pensioenpremies enz. Veel (kleine) ondernemers dreigen het onderspit te delven. Kortom het wordt de hoogste tijd voor rechtvaardig bestuur en eerlijke leiders. In de Bijbel wordt hiervan al gezegd dat dit voorwaarden zijn om een land goed te regeren en burgers een "stil en gerust leven" te geven.

Nieuwe kansen

Hoewel best wel wat somber over de huidige situatie neemt dat niet weg dat we afgelopen week ons verdiept hebben in de komende verkiezingen. We mogen ons verheugen in een flink aantal mogelijke kandidaten, maar zullen toch nog acties ondernemen om de lijst uit te breiden. Dit omdat we de afgelopen periode merkte dat het voor de bemensing van de verschillende commissies handig is om nog reserve kandidaten te hebben. We hebben de eerste brainstormsessie over het verkiezingsprogramma er ook al op zitten. Blijft nog onzeker of we ons ook moeten richten op omliggende gemeenten. Mocht dit het geval worden, dan hebben we waarschijnlijk ook nog wat meer tijd om e.e.a. voor te bereiden. Met een aantal omliggende gemeenten hebben we in elk geval ook interkerkelijke contacten, dus dat maakt het wellicht eenvoudiger om ook hier kandidaten te vinden. Afgelopen woensdag vonden de eerste besprekingen met fractievoorzitters van verschillende gemeenten plaats. Het was vooral verkennend van aard.

Islamdebat

Het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie komt binnenkort met een handreiking voor politici inzake het Islamdebat. Op zaterdag was er een startconferentie hierover georganiseerd. Een van de gastsprekers was Fatima Elatik, stadsdeelvoorzitter en wethouder in Amsterdam voor de PvdA en een ruimdenkende moslima. Hoewel het vooral om de politieke consequenties ging van de aanwezigheid van de Islam in Nederland, werden ook de verschillen tussen het Christendom en de Islam benoemd. Volgens Fatima viel dat reuze mee en erkende ook zij Jezus Christus als verlosser. Toen vroeg ik me wel af of hier niet erg sprake was van sociaal wenselijke antwoorden.

Ook Bart Jan Spruyt was aanwezig. Na jarenlang actief te zijn geweest binnen de reformatorische gezindte gaf hij dit op om Geert Wilders te adviseren omdat hij dacht "dat er rondom Wilders iets moois zou kunnen ontstaan". Hiervan is hij terug gekomen en hij benoemde dat wat luchtig als "zijn zondige tijd". Ik vond het wel zorgelijk dat ook zo'n gestudeerd mens zo gemakkelijk (tijdelijk) verblind kan worden.

De mooiste bijdrage vond ik die van Rien van de Berg. Hij is dichter/journalist en vatte delen van het debat samen in prachtige gedichten. Al met al een bijzondere dag en een goede aanzet voor de vervolg discussies die uiteindelijk zullen leiden tot aanbevelingen.

« Terug