Nieuws ChristenUnie Den Helder 7 december 2024.

Den-Helder-Stadhuis-scaled-e1695931950419.jpegzaterdag 07 december 2024 18:47

Een van de twee agendapunten bij de commissie Maatschappelijke Ontwikkeling van maandag 2 december was het voorstel met betrekking tot wensen en bedenkingen ten aanzien van de zienswijze asielopvang 2025-2028.

In de toelichting staat: In 2021 is voor het eerst een zienswijze asielopvang opgesteld. Deze zienswijze is opgesteld naar aanleiding van de komst van de Uitvoeringsagenda Flexibilisering Asielketen. Inmiddels is de uitvoeringsagenda door een veranderende context geactualiseerd in april 2024. In dit document wordt allereerst gestart met een evaluatie van de standpunten uit de zienswijze van 2021. Vervolgens stellen we een nieuwe zienswijze asielopvang op. Er spelen veel ontwikkelingen op landelijk niveau op het dossier asiel en migratie. Deze zienswijze is opgesteld op basis van de actuele wet en regelgeving in november 2024.

Anjo van Dam had – namens de ChristenUnie - de volgende inbreng.

Laat ik beginnen de gemeente Den Helder te complimenteren voor zoveel jaren goed opvang van asielzoekers. Ook de beeldvormende avond in dit voorjaar was zeer informatief, mede door de inbreng van de politie: er is niet meer politie-inzet nodig dan normaal zou zijn wanneer je 600 mensen bij elkaar hebt.  Het is triest dat mede door het kabinetsbeleid asielzoekers worden afgeschilderd als potentiële misdadigers in plaats van als mensen die veiligheid zoeken na een zeer stressvolle periode.  De ChristenUnie is blij dat de opvang ook de komende jaren goed geregeld is.

Wel hebben we een paar opmerkingen, die we graag aan de tekst van deze visie willen toevoegen. We willen de mogelijkheid van noodopvang blijven garanderen, op het moment dat de omstandigheden veranderen. We hebben dat gemerkt toen de oorlog in Oekraïne uitbrak. Opeens was er een grote stroom extra vluchtelingen. We willen voorkomen dat dan Ter Apel en de regio Groningen opnieuw in de kou komt te staan en dat er noodgedwongen mensonterende situaties ontstaan.

Een andere opmerking is dat er regelmatig iets mis gaat als de omstandigheden voor statushouders veranderen. Ze komen dan in nieuwe regelingen terecht, krijgen te maken met veranderingen in het systeem van toeslagen. Dat geldt bijvoorbeeld wanneer statushouders een baan krijgen. De correspondentie over deze onderwerpen wordt door hen vaak niet begrepen, waardoor er onbedoeld financiële problemen ontstaan.

Dat doet niets af aan onze waardering voor de inzet van ambtenaren bij deze probleemsituaties.

 Tot zover de inbreng van de ChristenUnie.

De commissie acht het voorstel besluitrijp. Diverse fracties hebben aangekondigd wensen en bedenkingen in te dienen. Op basis hiervan stelt de commissie voor het voorstel als bespreekpunt te agenderen voor de raadsvergadering van 16 december 2024. 

Komende dinsdag 10 december a.s. is het laatste overleg van de fractie voor dit jaar, als u vragen heeft of er bij wil zijn, stuur een mail naar: secretaris@denhelder.christenunie.nl 

« Terug