Nieuws ChristenUnie Den Helder: Energietransitie.

De Dijk.jpgdonderdag 26 september 2024 13:47

De gemeente Den Helder heeft als doel om in 2030 de CO2-uitstoot met 60 procent te verminderen en in 2040 geheel energieneutraal te zijn. Daarvoor moeten keuzes gemaakt worden. Bijvoorbeeld: gaan we voor nieuwe zonnevelden of energie-uit-water? Is een kleine kernreactor misschien de oplossing en, zo ja, waar moet deze dan komen? Op maandag 9 september is de gemeenteraad geïnformeerd over mogelijke projecten en recente ontwikkelingen binnen de energietransitie. Daarna moeten raadsleden via een vragenlijst aangeven welke ontwikkelingen zij het meest wenselijk vinden. De uitslag van de ingevulde enquête door raadsleden wordt in oktober voorgelegd aan het college. Vervolgens wordt dit in november weer behandeld door de raad. Als fractie van de ChristenUnie hebben we hier ook over nagedacht en deskundigen geraadpleegd.

Het college van Den Helder is bezig een energievisie voor de stad op te stellen. Eén van de doelstellingen is dat de energievoorziening voor Den Helder in 2040 CO2-neutraal moet zijn. Alle fracties is gevraagd daarover een enquête in te vullen. We hebben ons daar vol enthousiasme op gestort en een aantal ter zake kundige mensen uit onze achterban gevraagd met ons mee te denken hoe deze vragenlijst in te vullen.

Door met name Beter voor Den Helder wordt fanatiek gelobbyd voor een kleine kernreactor op het grondgebied van Den Helder. Is dat realistisch? Kernenergie is schone energie als het gaat om de uitstoot van CO2. In dat opzicht zijn we niet tegen kernenergie. Daarbij moeten we de ogen niet sluiten voor de eigen problemen die kernenergie met zich mee brengt: het probleem van de afvalstoffen en de hoeveelheid koelwater die nodig is om de reactor te laten functioneren. De vestiging van kerncentrales is landelijk beleid en plaatselijk is er onvoldoende kennis en kunde aanwezig om dat succesvol te kunnen doen. De term 'kleine kernreactor' is ook in zekere zin misleidend: ook voor zo'n centrale is nog een ruimte van ongeveer veertien voetbalvelden nodig. Ten slotte is het veel meer voor de hand liggend een kerncentrale te bouwen in de buurt van de grote energievragers. Denk daarbij aan bijvoorbeeld de datacenters die nu in de gemeente Hollands Kroon gevestigd zijn. Daarom zullen wij tegen stemmen als het voorstel wordt gedaan een kleine kerncentrale te vestigen in Den Helder.

Laten we in plaats daarvan inzetten op wat er in Den Helder ruim voorradig is: wind en zon en koppel daar de productie van waterstof aan. Daarmee kun je voorzien in de energievraag op het moment dat er weinig zon of wind is.

 

« Terug