Highlights 22 maart 2024.

congres 16-03-24.jpgvrijdag 22 maart 2024 19:45

Een van de hoogtepunten van de afgelopen week was het bezoek van Don Ceder, lid van de Tweede Kamer voor de ChristenUnie, op vrijdag 15 maart jl.

Het was een voorrecht om deze middag en avond met ons Kamerlid Don Ceder op pad te gaan.
Eerst naar het Wijkhuis aan de Texelstroomlaan, een multifunctioneel centrum waar verschillende organisaties en instellingen zijn gehuisvest. Ook is er het wijksteunpunt en hier over werden we door de ambtenaar van de gemeente geïnformeerd over de ondersteuning die de gemeente biedt.

Na dit bezoek gingen we naar ‘Vast en Verder’, (Leger des Heils). Vast en Verder is een 24-uurs beschermd woonvoorziening voor jonge mannen waar veilige en beschermde huisvesting met begeleiding en/of behandeling wordt geboden. Deze mannen hebben geen zelfstandige woonruimte en kunnen niet in hun eigen sociale netwerk worden opgevangen. Vast en verder is een woontrainingsprogramma voor dak- en thuisloze jongeren van 16 tot 25 jaar. Zij zijn met justitie in aanraking geweest of dreigen dit te komen. Veel van deze jongeren hebben psychiatrische problemen en een verslaving. In een tot twee jaar leren ze onder andere sociale vaardigheden, woonvaardigheden en omgaan met verslavingsproblemen en schulden. Vast en Verder is een erkend penitentiair programma. Het was goed om hier in gesprek te gaan en te worden rondgeleid.

Na deze twee  bezoeken zijn we naar het terrein van Willemsoord gegaan en daar e.e.a. verteld en ook het nieuwe stadhuis aan Don laten zien en in een van de fractiekamers hebben we iets verteld over onze fractie en wat ons hier bezig houdt in Den Helder en de Noordkop.

Vervolgens tegen 17.00 uur naar het gebouw van ‘De Jutter’ voor de avondmaaltijd. Voor deze maaltijd waren voorgangers en vertegenwoordigers van kerken en gemeenten uitgenodigd om met Don en Dina een hapje te eten. En het was mooi om te zien dat we met zo’n twintig mensen aan tafel zaten. Tijdens de maaltijd stelde Don zich voor en vertelde over zijn werk als lid van de fractie van de ChristenUnie in de Tweede Kamer en hij spoorde de mensen aan om hierbij betrokken te zijn en te bidden voor dit politieke en bestuurlijke werk.

Tenslotte om 18.30 uur de speciale avond met Don Ceder en Dina Polonius. De zaal was goed gevuld met zo’n 30 á 40 mensen. Een mix van leden en niet-leden.

Dina opende de avond met gebed en vertelde over de Helderse fractie in de afgelopen twee jaar. De ChristenUnie heeft destijds voor een groot deel mee gedacht en mee geschreven over het coalitieprogramma. En ook nu worden we hierbij betrokken en steunen we het waar mogelijk.

Toen kreeg Don het woord, hij vertelde opnieuw op zijn eigen en enthousiaste manier over zijn werk als lid van de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie. Over het verlies van twee zetels bij de laatste verkiezingen, maar ook nu met drie zetels willen de Kamerleden zich zo goed mogelijk inzetten.

Hij vertelt over zijn eigen portefeuilles en als hij gelegenheid geeft om vragen te stellen, kan hij ook andere vragen beantwoorden en duidelijk aangeven waar we als ChristenUnie voor staan.  

Zo terug kijkend, was het een mooie en bijzondere dag en het was het een voorrecht om ons Kamerlid Don Ceder hier op bezoek te hebben en ook te horen hoe het gaat met de fractie in de Tweede Kamer.

Het 50-ste partijcongres:

 Afgelopen zaterdag ben ik al weer vroeg op pad gegaan, om met Raymund uit Schagen, naar het Partijcongres in Apeldoorn te gaan. Volgens mij heb ik vrijwel elk congres bijgewoond en ook deze dag was de moeite waard. Het ochtendprogramma werd afgesloten door Mirjam Bikker met de volgende woorden:

 Christelijk-sociale politiek draait niet om zetels, maar draait wel om hoe wij een samenleving willen bouwen en hoe wij van betekenis willen zijn. Dat kan alleen als we het samen doen. Vanzelf zullen wij in Den Haag ons het vuur uit de sloffen lopen om telkens opnieuw te zoeken naar recht. Om telkens opnieuw vrijheid voorop te stellen. Maar de ChristenUnie is nooit begonnen in Den Haag. De ChristenUnie is begonnen op de plek waar mensen samen zeiden: ja, wij willen het goede zoeken voor onze stad, voor ons dorp. Wij willen dat die voedselbank kan doorgaan. Wij willen dat die ondernemer juist wel een plekje hier houdt en zoveel dingen meer. Daar begint de ChristenUnie. De ChristenUnie begint dus bij jullie. Ik zou jullie willen vragen, ook de mensen die meekijken, van Katwijk tot Kampen, van Amsterdam tot Apeldoorn, doe mee! Kom op de been, omdat je bewogen bent. Zoekend naar wat de ander nodig heeft, zoekend naar vrijheid. Wetend dat onze vrijheid uiteindelijk een kostbaar geschenk is, een zegen die we krijgen. Vanuit die afhankelijkheid zullen we op weg gaan om tot zegen te zijn voor de ander. Dank jullie wel!

Zo was ook dit congres weer een aansporing om in mijn eigen omgeving het geluid van de ChristenUnie te laten horen en me hier voor in te zetten.

Hartelijke groet, Piet Bras

« Terug