Op de hoogte,

IMG_5140  Leendert dichtbij.jpgwoensdag 27 april 2022 19:14

Vanaf de verkiezingen is direct de informatiefase ingegaan. Het verkennen welke mogelijke samenwerkingen in de gemeenteraad gevonden kunnen worden om een college te kunnen vormen waarmee Den Helder in de komende tijd bestuurd kan worden. Dat proces is direct na de verkiezingen gestart. Na ongeveer vier weken kwam de rapportage van de eerste ronde. Deze eindigde met drie beslispunten:
- Een werkconferentie om te werken aan herstel van vertrouwen
- Aanstellen van een duo co-informateurs naast de eerste informateur
- Verruimen van de onderzoeksopdracht om te onderzoeken of er een werkbare coalitie mogelijk is die zo goed als mogelijk recht doet aan de verkiezingsuitslag.

Bij monde van Dina Polonius  was het antwoord daarop in de van haar bekende stijl drie keer een ‘nee’.

 Is herstel van vertrouwen nodig? Niet vanuit de huidige coalitie.

Tegen de verwachting in hebben de coalitiepartijen elkaar vier jaar weten vast te houden en zo kunnen werken  aan een stabiel bestuur. Vooral door het innemen van zeer uitgesproken standpunten in de verkiezingstijd is het vertrouwen beschadigd en ook het indienen van een motie van wantrouwen tegen één van de wethouders heeft aan het onderling vertrouwen een behoorlijke deuk gegeven. Herstel van vertrouwen zou alleen nodig zijn als zonder de winnaar van de verkiezingen, Behoorlijk bestuur, geen coalitie mogelijk was.

Het is overigens een verkeerde voorstelling van zaken dat voortzetting van de huidige coalitie geen recht zou doen aan de verkiezingsuitslag. Die partijen (hoewel ze gezamenlijk zetels hebben moeten inleveren) houden een meerderheid in de gemeenteraad.

Een stevige waarschuwing, zeker, maar geen afstraffing. In voetbaltermen: een gele kaart, geen rode.

 Door Beter voor Den Helder is vervolgens een nieuwe informateur benaderd. Deze rondt zijn verslag af met de volgende vijf adviezen:

  1. Benoem een team formateurs
  2. Voer gesprekken met Behoorlijk Bestuur en Groen Links (de winnaars van deze verkiezingen) en onderzoek of er belemmeringen zijn voor verdere deelname aan de formatie vanuit deze twee partijen
  3. Rapporteer over deze afstemmingsgesprekken in de gemeenteraad.
  4. Start een breed formatieproces in de vorm van een startconferentie waarbij de formateurs optreden als gespreksleiders
  5. Pel de door de deelnemende partijen in gebrachte gesprekspunten één voor één af.

 De gesprekken in deze ronde worden door de informateur als constructief getypeerd.

 De formatie gaat nu een nieuwe fase in. Twee formateurs zijn benoemd: Kees Boelema Robertus (die al optrad als tweede informateur), en Hans Huibers, (partijvoorzitter van het CDA).

 Ondertussen gebeurt er buiten de formatie om ook nog het één en ander. De problemen binnen de Seniorenpartij hebben de krant gehaald. Zoals het er nu uitziet, ontstaan er nu twee eenmansfracties. Welke gevolgen dat heeft voor het formatieproces, is nog niet te voorspellen.

 Leendert van Dam

« Terug