'Highlights' 18 september 2021

zaterdag 18 september 2021 19:54

Highlights 19 september 2021.

Het is al weer geruime tijd geleden dat een bericht op de website werd geplaatst en in de afgelopen tijd is er veel gebeurd. De vakantietijd ligt ook al achter ons, maar ligt nog wel vers in ons geheugen.

Het raads- en commissie werk is ook al weer begonnen en het is goed om in die commissies en de raad het geluid van de ChristenUnie te laten horen.

Gisteren ontving ik Groen, het studie- en opinieblad van de ChristenUnie, een uitgave van het Wetenschappelijk Instituut en de Bestuurdersvereniging van de ChristenUnie. Deze keer ook weer veel interessante artikelen en boekbesprekingen.

De hoofdredacteur, Jan Hoogland, schreef een artikel over de vraag wat politiek is. Al samenvattend zegt hij:

'Politiek is dus het tactisch manoeuvreren tussen allerlei tegengestelde voorkeuren en belangen door voortdurend te streven naar de grootst mogelijke consensus over de te nemen maatregelen'.

Dat is mooi en duidelijk gezegd. Om hem nog een keer te citeren:

Het is de grote uitdaging voor iedere politicus om transparant te zijn over de eigen motieven, waarden en beginselen van waaruit een keuze wordt gemaakt.

Het natuurlijk goed om het hele artikel te lezen, maar dit heeft mij meteen al aangesproken.

In het plaatselijke politieke en bestuurlijke werk is natuurlijk veel gebeurd en besproken:

Zo las ik dat de eerste stap naar een sluitende meerjarenbegroting 2022-2025 is gezet.

De meerjarenbegroting 2022-2025 van de gemeente Den Helder is aan de gemeenteraad gestuurd. Door vanuit het Rijk extra ontvangen inkomsten voor de Jeugdzorg kunnen de gestegen kosten, door de groeiende vraag naar deze zorg, worden opgevangen. Aanvullende bezuinigingen en het schrappen in voorzieningen zijn daarom niet nodig en de investeringen in de stad worden voortgezet.
Omdat de gemeenteraadsverkiezingen in het begin van 2022 plaatsvinden zal de resterende periode voor het huidige college vooral een periode van uitvoering zijn van de plannen van de afgelopen jaren. Hierbij kan gedacht worden aan de realisering van investeringen in de stad, in de haven, in Julianadorp en in Huisduinen. Daarnaast is ook het cultureel erfgoed en Willemsoord belangrijk. Op het gebied van woningbouw is het Willem Alexanderhof, het Vinkenterrein en het verkennen van nieuwe mogelijkheden zoals het Dijkzone-project nog opgenomen.

Toenemende kosten
De gemeente ziet een sterk toenemende vraag naar zorg en daarmee oplopende kosten, die deels samenhangen met de gevolgen van corona. Voor de jeugdzorg lijkt de vraag naar zorg echter structureel van aard te zijn. Het bedrag dat de gemeente hiervoor voor 2022 ontvangt, wordt daar volledig in geïnvesteerd. Dankzij alle voorzieningen van het Rijk zijn de financiële gevolgen voor de gemeente beperkt gebleven.
Wethouder financiën Kees Visser kan dus tevreden zijn: “Ik ben blij dat ik namens het college een solide begroting aan de gemeenteraad kan presenteren. We kunnen tegemoetkomen aan de toenemende vraag naar zorg en voeren onze plannen uit voor de stad, haven, Julianadorp en Huisduinen. En er blijft ruimte voor de nieuwe gemeenteraad om in 2022 om nieuwe keuzes te maken.”

Positief meerjarenperspectief
In de begroting staan alle inkomsten en uitgaven van het komend jaar beschreven. De totale begroting heeft in 2022 een omvang van ruim € 217 miljoen. De gemeente heeft een structureel sluitende begroting: de uitgaven en inkomsten zijn met elkaar in evenwicht. Met voldoende reserves om risico’s op te vangen en geld om verder te kunnen investeren. Ook het meerjarenperspectief is positief. Een sluitende begroting is een belangrijke voorwaarde om de plannen die de stad heeft waar te maken. De gemeenteraad behandelt op 3 november 2021 de begroting.


Met vriendelijke groet,

Piet Bras

PHOTO-2021-09-10-16-16-37

« Terug