Highlights week 11 -2020
Highlights week 11 - 2020.
Ook vandaag is het weer goed om even terug te kijken op de afgelopen tijd. Dan moet ik in de eerste plaats denken aan al nieuws in het kader van de verscherpte maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Veel activiteiten en evenementen zijn afgelast en tot 31 maart zijn de deuren van musea en andere instellingen gesloten. De lijst met afgelastingen erg lang en via internet, o.a. https://denhelderactueel.nl/ is veel informatie te vinden.
Ook zijn de meeste kerkdiensten voor morgen afgelast. Er zijn gelukkig toch veel mogelijkheden om via de moderne techniek de dienst op de zondagmorgen te volgen of naar een programma - zoals Nederland Zingt - te kijken om zo toch te worden toegerust voor de komende week. Ook is het goed en bemoedigend om de berichten voor de komende week te lezen.
Zo organiseren ChristenUnie, EO, Groot Nieuws Radio, MissieNederland en de Raad van Kerken in Nederland een Dag van Nationaal Gebed op woensdag 18 maart. Dit in verband met de wereldwijde uitbraak van het coronavirus. Met de Dag van Nationaal Gebed willen de organisatoren de kans geven om in gebed ‘ongerustheid over te geven aan God en anderen, bijvoorbeeld zorgpersoneel, te zegenen’.
ChristenUnie, EO, Groot Nieuws Radio, MissieNederland en de Raad van Kerken in Nederland starten de website www.nationaalgebed.nl. Op 18 maart om 9.00 uur start daar een livestream, die tot 19.00 uur duurt. Op drie momenten (om 9.00 uur, 12.00 uur en 15.00 uur) vindt een inleiding plaats door een predikant of voorganger. Vervolgens is er tijd voor gebed, voor het online delen van gebedspunten en onderlinge verbinding via sociale media door middel van hashtags. Op het platform wordt bovendien verwezen naar beschikbare lokale of regionale livestreams. Om 19.00 uur wordt de dag via de livestream afgesloten.
Kerken en christelijke organisaties worden uitgenodigd om mee te doen met deze Dag van Nationaal Gebed door leden en betrokkenen te motiveren om mee te doen.
Landelijk, geven ook steeds meer kerken geven aan zondag geen of een aangepaste dienst te organiseren. Ook Mozaiek0318 gaat een dienst streamen zodat iedereen thuis mee kan leven. Dat kondigt voorganger Kees Kraayenoord aan in een speciaal opgenomen video-boodschap. "Zondag zijn er geen samenkomsten in Mozaiek0318 en Mozaiek033. Maar we hebben we een dienst en die is live te volgen. We gaan onze dienst livestreamen met samenzang. We gaan met elkaar de Bijbel lezen, gewoon in de veiligheid van je eigen huiskamer. Kerk, dit is voor ons het moment om te gaan bidden. Voor ons overheid, voor hen die betrokken zijn en die geraakt zijn door corona. Voor mensen in de gezondheidszorg. Dit is voor ons het moment om te laten zien dat we staan op de rots van de eeuwen. Dat we geloven in een God die onze hoop is en ons leven is. Zullen we dat nu juist doen? We hoeven niet vanuit paniek te reageren. God heeft ons geen geest van angst gegeven, maar een geest van geloof, liefde kracht en bezonnenheid.”
Als fractie en bestuur van de ChristenUnie in Den Helder hebben we op maandag 2 maart weer vergaderd. Er waren die avond geen raadscommissies, dus we hebben de tijd genomen om stil te staan bij het werk van de fractie en de afdeling, in 't kort gezegd. De volgende keer is 14 april, 18 mei en 8 juni. We zitten nu zo ongeveer halverwege de periode waarin we ons als bestuur en fractie willen 'mobiliseren' , om zo te zeggen. Een periode waarin we opnieuw willen kijken naar het werk van de fractie en hoe we de basis kunnen verstevigen, met andere woorden, meer leden kunnen werven.
Op 2 maart hebben we o.a. opnieuw gekeken naar ons verkiezingsprogramma en de eerste vijf hoofdstukken met elkaar nog eens doorgenomen. We hebben gezien dat een aantal speerpunten al zijn uitgevoerd en andere punten de aandacht van onze fractie hebben. Ook zijn er onderwerpen waar we ons nog in moeten verdiepen en waar nog meer aandacht voor moet komen.
Nog enkele artikelen nieuwsberichten van de afgelopen week:
13-03-20: Den Helder – De gemeente Den Helder heeft een eerste peiling uitgevoerd bij het inwonerspanel. In deze peiling werd de deelnemers gevraagd naar hun zienswijze over het contact met de gemeente, het vertrouwen in het bestuur en de begroting.
Het opzetten van een inwonerspanel en de aanschaf van de gemeentepeilerapp is eind vorig jaar van start gegaan. De gemeente noemt het enthousiasme voor deelname bij de inwoners groot. Momenteel hebben 981 mensen zich aangemeld voor het inwonerspanel en 221 hebben de gemeentepeilerapp gedownload en in gebruik genomen.
Het opzetten van een inwonerspanel en de aanschaf van de gemeentepeilerapp is eind vorig jaar van start gegaan. De gemeente noemt het enthousiasme voor deelname bij de inwoners groot. Momenteel hebben 981 mensen zich aangemeld voor het inwonerspanel en 221 hebben de gemeentepeilerapp gedownload en in gebruik genomen.
Woensdag 11 maart:
Het aantal bijstandsuitkeringen in de Noordkop is vorig jaar afgenomen, blijkt uit cijfers van het CBS. Ondanks de daling is er geen reden om zich op de borst te kloppen.
Zaterdag 7 maart:
Bezoek aan stadhuis neemt af. Het aantal bezoekers aan de verschillende vestigingen van het Helderse gemeentehuis is vorig jaar ruwweg geschat op iets meer dan 40.000 De verwachting is dat dit aantal door digitalisering verder zal dalen.
En: Den Helder spin in web energietransitie. Het Helderse havengebied neemt al ruim een halve eeuw een centrale positie in op de Nederlandse energiemarkt. Alle bestanddelen zijn aanwezig om ook de komende vijftig jaar een rol van betekenis te spelen.