highlights week 3 -2020
Het is goed om ook nu weer terug te blikken op de afgelopen week:
Onder grote belangstelling van genodigden, vrijwilligers en belangstellenden is donderdag het eerste Odensehuis in Den Helder geopend. Bernard Fritzsche (voorzitter) deed het openingswoord en begon met het noemen en bedanken van de initiatiefnemers, waaronder Peter Wijnants, Rolf Oosterbaan, Hetty Welschen en Felix Rottenberg (die advies gaf als bestuursvoorzitter van het Odensehuis in Amsterdam-Zuid).
Ook werd het bestuur voorgesteld en de kwartiermakers. Ook werden de subsidiegevers, sponsors en donateurs bedankt. Fritzsche benadrukte dat het Odensehuis nog in de kwartiermakersfase zit en ook gaf hij een uitvoerige uitleg van wat het Odenhuis voor Den Helder betekent. Een van die kwartiermakers is Bernadette Palsma, die wethouder Tjitske Biersteker vroeg de officiële opening te verrichten. Op een laptop werd door de wethouder een toets ingedrukt, waardoor op een groot scherm de Kwartiermakers Fase werd getoond. Hierna werd door de wethouder, samen met Cor Langedijk (bekend tekenaar) een tekening van het Paleis naast het KIM onthuld.
In haar openingswoord memoreerde wethouder Tjitske Biersteker dat zij blij is dat hier in Den Helder het eerste Odensehuis is geopend, omdat er steeds meer mensen zijn met beginnende dementie. “Den Helder is officieel een dementievriendelijke gemeente en ik ben er ontzettend trots op dat wij dat met elkaar voor elkaar hebben gekregen. Niet alleen dagopvang, bijzondere activiteiten, opleidingen maar ook diverse winkels die gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid hun personeel op te leiden.”
Netwerk
“Een Odensehuis is naast alle geïnitieerde zorg een welkome aanvulling in dit hele proces van een lokaal dekkend netwerk van voorzieningen voor dementerende mensen Dat wil niet zeggen dat we er al zijn en alles op een rijtje hebben. Het proces gaat voortdurend door, maar ik ben wel heel blij dat het Odensehuis er nu is. Ik wil alle vrijwilligers en alle mensen die zich hier tot nu toe voor hebben ingezet heel hartelijk bedanken.”
Hierna werd de champagne ingeschonken en proostten Biersteker en Fritzsche op de opening. Het Odensehuis is in het pand De Overzet aan de Kempenhaastraat 24B en is vanaf dinsdag 21 januari voorlopig iedere dinsdag- en donderdagmiddag geopend, van 12.00 tot 16.00 uur.
Op Kop is live. Het platform en promotiecampagne voor het leren, werken en wonen in de Kop van Noord-Holland is vrijdagmiddag tijdens een drukbezochte bijeenkomst gelanceerd. Zo’n 200 mensen uit bedrijfsleven, overheid en onderwijs zagen in Theater de Kampanje in Den Helder hoe bestuurlijk trekker wethouder Theo Meskers (Hollands Kroon) de website feestelijk opende. Daarmee maakt Op Kop een vliegende start.
Op Kop is ontstaan om de vele kansen die de Noordkop rijk is breed onder de aandacht te brengen en vindbaar te maken. De Kop heeft namelijk ontzettend veel te bieden: interessante carrières bij zeer diverse bedrijven, bijzondere opleidingen bij het ROC Kop van Noord-Holland, Clusius College en Koninklijk Instituut Marine en een mooie woonomgeving. Op Kop brengt dat allemaal samen.
Programmamanager Desiré Peters: “Het is fijn dat we met Op Kop een overzichtelijke plaats hebben weten te creëren waar alle kansen zichtbaar zijn. Maar dat is slechts een eerste stap. We moeten ook voorbij de bescheidenheid van de nuchtere Noord-Hollander. Met trots de buitenwereld enthousiasmeren over het moois dat deze regio te bieden heeft.”
Vraagstukken
Theo Meskers stelt dat Op Kop het antwoord is op maatschappelijke vraagstukken zoals de veiligheid van ons land, voedsel- en energievoorziening. “Die zijn hier volop aanwezig. Als je werkt in de Kop van Noord-Holland, heb je niet alleen een leuke baan, maar is er een dimensie die ervoor zorgt dat je het verschil maakt. Dat geeft ons een extra goede positie op de arbeidsmarkt en daar kunnen we door Op Kop van profiteren. Jongeren vinden het interessant om een baan met meerwaarde te hebben.
Op Kop valt onder “De Kop Werkt!”, het regionaal stimuleringsprogramma van de vier kopgemeenten Texel, Den Helder, Hollands Kroon en Schagen en de provincie Noord-Holland. Zij werken samen aan een toekomstbestendige regio. Dat doen ze door continu kansen te benutten die de kracht van de regio versterken. Daarbij gaat het om de ontwikkeling van havens, agribusiness, energiesector, toerisme, bereikbaarheid en leefomgeving.
Meer informatie vindt u op www.dekopwerkt.nl.
De gemeente Den Helder gaat een partnership aan met New Energy Coalition (NEC), de organisatie die met diverse partners de energietransitie helpt te versnellen. De samenwerking is vastgelegd in een partnerovereenkomst. Op 16 januari 2020 vond de officiële ondertekening plaats tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst bij New Energy Coalition in Groningen. Een moment met een feestelijk tintje.
De betrokken partners trekken samen op in het aanjagen van slimme oplossingen in de energietransitie. De overeenkomst wordt in eerste instantie aangegaan voor twee jaar en loopt van 1 januari 2020 tot 1 januari 2022.
Noord-Holland Noord heeft uitstekende vooruitzichten om nieuwe ontwikkelingen op het gebied van waterstof tot een succes te maken. Inzetten op waterstof is niet alleen een kans, maar ook noodzaak om de regionale economie te versterken door bestaande en potentiële knelpunten in de huidige energie-infrastructuur aan te pakken en met belangrijke positieve uitstraling naar het omringende gebied. Partijen willen daar gezamenlijk aan werken.
Strategische positie
Kees Visser, wethouder energietransitie Noordzee: “Den Helder heeft een strategische positie in het hart van de nieuwe energie-ontwikkelingen. Met deze samenwerking zijn we bijvoorbeeld rechtstreeks betrokken bij de uitvoering van het waterstofprogramma Noord-Holland Noord. Door aan te sluiten bij dit netwerk staan we vooraan bij de ontwikkelingen die op ons afkomen en kunnen we er deel van uitmaken.”
Den Helder zet zich in voor een duurzame en betrouwbare energievoorziening. Met als doel om wonen, werken en reizen ook in de toekomst mogelijk te maken. Als partner van New Energy Coalition biedt Den Helder haar expertise, kennis en middelen aan ter ondersteuning van het gezamenlijke doel: optimaliseren van de energietransitie.
De inzet op waterstofeconomie is onlosmakelijk verbonden met de opwekking van duurzame energie op de Noordzee in wind- en zonneparken. Voor de nabije toekomst blijft ook de olie- en gaswinning op de Noordzee, in samenwerking met NOGEPA (Nederlandse Olie en Gas Exploratie en Productie Associatie) nog van belang voor de energievoorziening. New Energy Coalition brengt partijen samen en jaagt met haar partners tal van projecten aan die bijdragen aan de energietransitie. ‘We staan voor een enorme opgave in ons land –en daarbuiten. Met de Gemeente Den Helder willen we de kansen die juist hier liggen op het gebied van o.m. waterstof, groen gas en wind-op-zee, verzilveren,’ aldus Harold Veldkamp, operationeel directeur van de coalitie.
Over New Energy Coalition
New Energy Coalition is een kennis- en netwerkorganisatie die de wereld duurzamer wil maken door de energietransitie te helpen verslimmen. De organisatie is een brede en voortdurend groeiende coalitie met kennisinstellingen zoals de Rijksuniversiteit Groningen en Hanzehogeschool, de energiesector, overheden, bedrijfsleven en industrie. Als katalysator stimuleert New Energy Coalition innovatie en educatie door kennis, beleid en ondernemerschap bij elkaar te brengen.
De gemeente Den Helder nodigt inwoners met een eigen woning uit om met een aantrekkelijke lening van de gemeente hun woning te verbeteren. Met deze woonlening kan de woning energiezuiniger worden gemaakt of zodanig worden aangepast dat mensen langer in de eigen woning kunnen blijven wonen (levensloopgeschikt maken). Te denken valt aan dak-, vloer- en gevelisolatie, zonnepanelen of een warmtepomp plaatsen. Of bijvoorbeeld het aanpassen of verplaatsen van de badkamer.
Er is een budget beschikbaar van 1 miljoen euro. Er kan een lening worden afgesloten voor minimaal € 2.500,- en maximaal € 50.000,- tegen een aantrekkelijke rente (tussen de 0,5% en 1,4%). Een extra stimulans voor huiseigenaren om duurzame bouwaanpassingen uit te voeren is de korting op legeskosten die het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad voorstelt. Korting op leges kan men bijvoorbeeld krijgen wanneer dak- en/of gevelisolatie aan bepaalde isolatiewaarden voldoet. De gemeenteraad neemt op 3 februari een besluit over dit voorstel.
Waarom een goede regeling?
Wethouder Keur: “wij verwachten grote belangstelling voor onze leningen en hebben daarom een aanzienlijk budget gereserveerd. Het mooie is dat we mensen de mogelijkheid geven op een comfortabele en duurzame manier in hun eigen woning te kunnen blijven wonen en dat de energielasten ook nog eens dalen. In veel gevallen zijn de kosten van de woonlening (rente en aflossing) zo terug te verdienen. Wij hopen dat zoveel mogelijk woningeigenaren aan de slag gaan, want alleen samen met onze inwoners gaat het ons lukken onze ambitie van een energieneutraal Den Helder waar te maken.”
Niet alleen voor woningeigenaren is dit een goede regeling. Bouw- en installatiebedrijven profiteren mee door een groei in de opdrachtenportefeuille. In februari organiseert de gemeente een informatiebijeenkomst voor bouw- en installatiebedrijven om de woonleningen toe te lichten en vragen hierover te beantwoorden.
Aanvragen
De gemeente heeft een lijst opgesteld van kleine tot grotere maatregelen waarvoor de lening kan worden gebruikt. Die is te vinden op www.denhelder.nl/woonlening. Via die website kan men ook de aanvraag voor een woonlening indienen. Het Duurzaam Bouwloket toetst of aanvragen in aanmerking komen voor een lening. Als dat zo is kan men de lening vervolgens aanvragen bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn).
Tot zover, deze highlights van deze afgelopen week. vandaag was Dina Polonius te gast bij de LOS. Op Den Helder actueel las ik daar over het volgende:
De Paddestoel moet blijven! Of niet? Die vraag kwam zaterdag op tijdens het LOS radioprogramma “De Nieuwsraad”, waarin de verwondering werd uitgesproken over de impressie die de toekomst van het V&D gebouw in de Beatrixstraat toont.
De Paddestoel is in de volksmond de naam van de aanbouw. Het is het deel waarin V&D het restaurant had gevestigd. In het ontwerp voor de toekomst is dit verdwenen, maar ook op social media blijkt dat niet iedereen het daarmee eens is. Het is een icoon, vinden velen, en het moet dus deel blijven uitmaken van het straatbeeld.
Pieter Blank (PvdA), Nancy List (Gemeentebelangen) en Dina Polonius (ChristenUnie) waren de gasten deze week in “De Nieuwsraad” en zowel Blank als List menen dat het mooi zou zijn als de Paddestoel zou blijven. Polonius maakt het niet uit, “maak er gewoon wat moois van, met of zonder Paddestoel”. Ook sidekick Jeroen Bodewus zou het jammer vinden als het icoon verdwijnt. Tijd voor een stadsdebat, zou je bijna denken.