Verslag tot 4-3-2018

Afbeelding van Tjitske Bierstekerzaterdag 03 maart 2018 23:33

Eigenlijk was het deze week reces. Ik heb er niets van gemerkt. Het was flink aanpoten Maandag overdag heb ik, samen met andere partijen 2 agenderingsverzoeken gedaan: 1 over het afblazen van de renovatie van het stadhuis en 1 over de financiën. De renovatie is door het college afgeblazen, maar verder is er naar de raad toe geen enkele actie ondernomen. Door het voor 12 maart te agenderen, hopen we inzicht in de gang van zaken te krijgen. Het is wel raar dat een college zich niet geroepen voelt om de raad actief in te lichten. Daarnaast is er al een tijd onvrede over de manier waarop we het overzicht over de financiën houden. Er wordt heel veel uit de algemene reserve gefinancierd en niemand weet eigenlijk hoe het daarmee nu staat.

Ik merkte dat er voor 17 maart niet echt een verkiezingsmarkt was georganiseerd. Partijen konden wel individueel een kraampje op de weekmarkt huren. Inmiddels was bekend dat Woningstichting het V&D-gebouw had gekocht en ik heb gebeld om te vragen of hier een mogelijkheid was om de markt te houden. Meteen een positieve reactie en mee denken. WS gaat de etalages inrichten met “voor en na”- foto’s. Politieke partijen waren ook meteen enthousiast. Het lijkt me voor het publiek plezierig om met de politiek in gesprek te gaan, zonder in de kou te moeten staan. Kopje koffie er bij (van Bom Dia) en het wordt nog gezellig! Gelukkig ook een paar enthousiaste raadsleden die meehelpen dus dat gaat vast goed komen.

Maandagavond het FNV-debat. De volgende keer moet de organisatie van tevoren maar aangeven dat het de bedoeling is dat we het volledig eens zijn met de standpunten van de FNV. Alom gemopper over de opzet, zelfs een columnist schreeuwde vanaf de tribune dat het te lang duurde en dat het publiek zo geen kans kreeg om wat te vragen. Hij bedoelde eigenlijk dat hij zelf een vraag wilde stellen.

Dinsdag voorbereidingen voor verschillende debatten en ’s middags met 2 kandidaten een interview bij de LOS gehad. Dat wordt zondagavond uitgezonden. We hebben gezorgd voor uitbreiding van het muziekrepertoire ?.

Woensdagmorgen moest ik uit de krant vernemen dat weliswaar de renovatie stopgezet is, maar dat dit niet geldt voor de verhuizing naar Kooypunt. Nu er geen renovatie komt, is het budget hiervoor ook niet meer beschikbaar. Het lijkt te gaan om een langdurige verplichting. Dat is een zaak voor de raad. Met de griffie overlegd of vragen stellen zinvol was. Ze zijn er ’s morgens nog uitgegaan met de dringende oproep om per ommegaande te reageren. De huur zou nl. op 1 maart a.s. ingaan. Er is geen enkele reactie vanuit het college gekomen en vanuit de “wandelgangen” vernam ik dat er pas na het collegeberaad van 6 maart a.s. kans is op een reactie. Eigenlijk wordt het college in de nadagen gewoon onfatsoenlijk, vind ik: zelfs een tussenbericht kon er niet vanaf. Ondertussen ook veel tweets over de slechte huisvestingsomstandigheden van ambtenaren, die de overhaaste verhuizing zouden rechtvaardigen. Ik vind het heel moeilijk om te zien dat fervente voorstanders van renovatie (en van de “winkel” openhouden tijdens de verbouwing) nu doen alsof er enorm veel veranderd is. Er bestaat geen Arbo-rapport dat zegt dat de huisvesting per direct gewijzigd zou moeten worden. Het laatste rapport gaf vooral inzicht in de organisatorische problematiek (en dateert al weer van even geleden). Ondanks al deze perikelen ook nog erg genoten van de vrieskou en het “struinen in de duinen” met een paar kleinkinderen. Daarna lekker warme chocomel met fantastisch uitzicht.

Woensdagavond met het campagneteam vergaderd. Mooie materialen, leuke ideeën en veel enthousiasme.

Donderdag was het ook nog ijzig koud. Toch een afspraak in Julianadorp na willen komen. Was wel een beetje afzien op de fiets. Donderdagavond het lijsttrekkersdebat in de Morgensterkerk. Iedereen hoopte dat het wat spannender zou worden dan maandagavond. Het begon al bijzonder omdat alle 15 partijen aanwezig waren. De tijd werd scherp bewaakt en er was mogelijkheid voor onderling debat. Mooi vond ik dat telkens een verband werd gelegd tussen Bijbelse verhalen en de verschillende onderwerpen. Er was ook iets meer publiek dat niet direct verbonden was aan een van de politieke partijen. Het debat kon ook via een livestream gevolgd worden. Misschien wordt nog wel eens gepubliceerd om hoeveel volgers het ging.

Vrijdagmiddag was ik aanwezig in het radioprogramma 1Vandaag! Het bleek al de hele week live vanuit Den Helder te zijn opgenomen. Mensen die het gevolgd hadden vonden dat er een sterk negatieve teneur in was. Het was zelfs aanleiding voor een aanwezige op donderdagavond om een oproep te doen aan de deelnemers van dit programma om toch vooral een positieve insteek te kiezen. Je kunt inwoners er niet van weerhouden om gewoon te melden wat ze op hun hart hebben. Uit een aantal reacties bleek dat er onder de inwoners zelf ook nog veel onbekendheid is met de mogelijkheden in Den Helder. Dat moeten we ons als bestuur wel aantrekken. Veel meer en betere informatie en promotie van wat hier allemaal is en kan.

Het programma werd opgenomen in een restaurant op Willemsoord. Dat was Leuk! en lekker warm. Ik heb vooral genoten van Jasper van Kuijk (van oorsprong Helderse cabaretier) en Michiel Tegelenberg (schrijft  en zingt luisterliedjes over DH). Ondertussen mensen gevraagd om een bijdrage aan de verkiezingsmarkt. Komt allemaal lekker op gang.

Zaterdag zag ik een aantal partijen flyeren in de stad en las ik dat er ook verschillende in Julianadorp aanwezig waren. Iedereen meldde (via Twitter) veel positieve reacties op het functioneren van de betreffende partij te ervaren. Mooi zo, komt vast goed de volgende periode. Wij waren er niet. Campagneleden waren bezig mooie spandoeken op strategische plekken te zetten. Fijn, zoveel betrokkenheid.

Zondag gewoon Rust. Eerste dag van een nieuwe week met heel veel activiteiten, maar eerst, samen met vele anderen, ervaren wat er werkelijk toe doet.

Tjitske Biersteker

« Terug