Verslag tot 2-7-2017

01-07-2017 21:43 01-07-2017 21:43

Ik ben een beetje uit het ritme van iedere week verslag uit brengen. Niet omdat er niets te melden is, maar eigenlijk omdat het zulke drukke weken zijn geweest.

Deze week waren er maar 2 commissies met weinig onderwerpen en vond de commissie Bestuur en Middelen over de jaarrekening op woensdag plaats.

We hadden onze laatste steunfractiebijeenkomst voor dit seizoen. Het is plezierig werken met een enthousiaste en positieve groep. Iedereen is wel toe aan het reces want naast politiek werken de meesten ook nog.

De jaarrekening is door de accountant goed gekeurd, al zijn er nog veel onzekerheden omdat organisaties binnen het WMO hun jaarrekeningen nog niet aangeleverd hebben. Dat is geen lokaal probleem, dat komt in het hele land voor. Ook dit jaar is er veel geld op de WMO over, zonder dat duidelijk is waar die onderbesteding aan te wijten is. Het duurt lang voor we daar inzicht in krijgen. De coalitie ziet dat overschot graag met een omweg (via de algemene reserve) richting de Reserve strategische visie gaan, terwijl  een ander deel van de raad het geld in elk geval in de algemene reserve wil houden om tijdens de komende begrotingsbesprekingen beleidsruimte te creëren.

We zijn tot de ontdekking gekomen dat we er als oppositie ook werkelijk niet toe doen. In het presidium was nog besproken dat we de begrotingsbesprekingen op 5 juli a.s. zouden aanvangen en dat we het idee “gebiedsgericht werken” voorlopig niet als uitgangspunt voor die besprekingen zouden gebruiken. Woensdagavond horen we al dat Pieter Kos wethouder “gebiedsgericht werken” is geworden, naast zijn andere extra taken en krijgen we een RIB waarin vrolijk doorborduurd wordt op het gebiedsgericht werken. Het schijnt dat de ambtelijke organisatie al vorm krijgt in relatie tot deze nieuwe manier van werken. Er volgt geen enkel protest vanuit de coalitie, dus hebben de gelederen zich al gesloten en kan ook de extra bijeenkomst op 5 juli vervallen.

De discussie over het stadhuis krijgt ook een nieuwe dimensie. De Helders ondernemers doen net of er geen besluit is gevallen en komen met plannen voor nieuwbouw, die nu ineens ook voor hetzelfde bedrag kunnen als de geplande renovatie. Da’s toch opmerkelijk. Veel zure reacties via Twitter. Het is echter de kunst om zo’n besluit en de (start van de) uitvoering in dezelfde bestuursperiode te laten vallen. Immers na verkiezingen kan er zomaar een nieuwe werkelijkheid ontstaan. Zelfs ambtenaren voegen zich in de Twitter discussie.

Naast Sail/Marine dagen zijn we in Den Helder ook goed in muziek maken, getuige ieder jaar een succesvolle dag van de muziek. Maar kennelijk zijn veel inwoners ook erg goed in sport. Wat kennen wij veel Nationale en internationale kampioenen. Geweldig! Dit jaar werd daar ook weer op een mooie manier aandacht aan besteed. Ontroerend was het optreden van de G-dansers van ’s Heeren loo. Wat een enthousiaste begeleiding en inzet van de dansers.

Ik had het programma van Jinek nog nooit gezien, maar wilde kijken vanwege de aanwezigheid van Rob Scholte. Ik vond het een wonderlijk concept dat je mensen mee laat praten over onderwerpen waar ze duidelijk geen verstand van hadden. Het interview met Rob vond ik ook  niet sterk. Meestal is hij veel positiever over Den Helder. Om nu te zeggen dat er in Den Helder  niets te doen is, nadat we succesvolle Sail/Marine dagen hebben gehad, doet wel een beetje zeer bij veel mensen denk ik. Desondanks hoop ik nog steeds op een definitieve vestiging van het Rob Scholte museum in Den Helder. Daar worden we als stad en inwoners alleen maar rijker van. Naast al het andere moois dat er is.

In onze kerkelijke gemeente hebben we net een prachtige trouwdienst mee gemaakt. Bijzonder dat er nog steeds jongelui zijn die elkaar ten overstaan van God trouw willen beloven. Ze hebben dat gedaan met zelf opgestelde trouwbeloften. Ontroerend!

Tjitske Biersteker

« Terug